Statsrevisoratet

Christiansborg

Finansministeren

Finansministeriet

Den 2. maj 2003


Finansministerens redegørelse til statsrevisorerne i anledning af beretning nr. 06/02 om Dansk Tipstjeneste A/S

Med henvisning til Statsrevisoratets brev af 17. februar 2002 samt § 18, stk. 2, i lov om revisionen af statens regnskaber m.m. skal jeg hermed redegøre for de foranstaltninger og overvejelser, som beretning nr. 6 2002 om Dansk Tipstjeneste A/S har givet anledning til.

Redegørelsen, der fremsendes i 15 eksemplarer og på diskette, er samtidig sendt til rigsrevisor.

Administrationsomkostninger m.v.

Jeg har med tilfredshed konstateret, at Rigsrevisionen ikke har fundet tegn på, at administrationsomkostningerne i Dansk Tipstjeneste A/S afviger væsentligt fra de øvrige danske lotterier, og at der uanset Dansk Tipstjeneste A/S’ og DanToto A/S’ faktiske monopolstilling ikke er fundet forhold hos selskaberne, der indikerer, at de har undladt at tage skyldige økonomiske hensyn ved den løbende forvaltning.

Jeg har endvidere taget til efterretning, at Rigsrevisionen konkluderer, at økonomien i Dansk Tipstjeneste A/S hviler på et sundt økonomisk grundlag. Denne vurdering understøttes af den nyligt aflagte årsrapport fra Dansk Tipstjeneste A/S, der viser en samlet omsætning på 7,6 mia. kr., hvilket er en fremgang på mere end 16 pct. i forhold til 2001. Resultat blev på 1,4 mia.kr., hvilket er en fremgang på over 100 mill.kr. i forhold til 2001. Statens udbytte (i form af statsafgiften) er ligeledes steget markant og udgør nu over 1 mia.kr.

Jeg har noteret Rigsrevisionens kritik af, at Dansk Tipstjeneste A/S i forbindelse med overtagelsen af DanToto A/S modtog juridisk rådgivningsbistand fra et advokatfirma, som bestyrelsesformanden for Dansk Tipstjeneste A/S var medejer af. Jeg er enig i Rigsrevisionens vurdering af, at det er hensigtsmæssigt, at bestyrelsen i januar 2003 har truffet beslutning om at udarbejde et regelsæt for bestyrelsesmedlemmers habilitet, og at bestyrelsen har taget til efterretning, at advokatfirmaet, som bestyrelsesformanden er medejer af, og som selskabet hidtil har anvendt, ikke fremover vil påtage sig nye opgaver for Dansk Tipstjeneste A/S.

Udtalelse fra bestyrelsen

Jeg har med brev af 11. marts 2003 bedt bestyrelsen i Dansk Tipstjeneste A/S om at afgive en udtalelse om, hvilke foranstaltninger og overvejelser beretningen har givet selskabet anledning til. Bestyrelsen er i den forbindelse blevet bedt om især at forholde sig til:

Bestyrelsens besvarelse af 31. marts 2003 er gengivet nedenfor:

"Bestyrelsens overvejelser og foranstaltninger som følge af redegørelsen har bl.a. været følgende:

Pkt. 99-101 om Dansk Tipstjenestes bestyrelsespost i TV-produktionsselskabet, som DanToto (og Dansk Tipstjeneste) samarbejder med:

Efter Statsrevisorernes offentliggørelse af deres konklusion blev det samme dag, den 6. februar 2003, meddelt såvel selskabet som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at økonomichefen udtrådte af bestyrelsen med øjeblikkeligt varsel.

Det var et gensidigt ønske, der dannede baggrund for udpegningen af et bestyrelsesmedlem fra Dansk Tipstjeneste; for STV’s vedkommende var det motiveret i et ønske om at få tilført kompetence på området "spilafvikling og tv" – for Tipstjenestens vedkommende var motivet et ønske om at bidrage med økonomisk indsigt og kompetence til bestyrelsen hos en væsentlig samarbejdspartner, hvor kompetencen ellers overvejende repræsenterer "faget" – tv-produktion. Det var årsagen til, at det blev Tipstjenestens økonomichef, der indtrådte i STV’s bestyrelse.

Bestyrelsens vurdering af DanTotos økonomiske fremtid, jf. beretningens pkt. 137-138.

Den samlede omsætning i 2002 i DanToto blev på 468 mill.kr. I forhold til 2001 er der tale om en fremgang på 28 mill.kr., svarende til 6 pct. Omsætningen fordeler sig med 278 mill.kr. til væddeløb på danske baner og 190 mill.kr. til løb på udenlandske baner. Omsætningen på de danske væddeløbsbaner er således faldet med 55 mill.kr. i forhold til 2001. Modsat er der omsat for 83 mill.kr. mere til løb på de udenlandske baner. Den udvikling understreger, at det er svært at rekruttere nye spillere til spil på danske hestevæddeløb, og at danskernes interesse for spil på heste har været mindre end forventet ved Tipstjenestens overtagelse af aktiviteterne i det gamle DanToto.

For 2003 forventer der en omsætning i niveauet 480 mill.kr. på totalisatorspil fordelt med 255 mill.kr. til spil på danske baner og 225 mill.kr. til spil på udenlandske baner.

Totalisatorspil på hestevæddeløb vil i 2003 og i årene efter generere et overskud i størrelsesordenen 40-50 mill.kr. Der er derfor ikke tale om, at DanToto A/S går en usikker økonomisk fremtid i møde, som omtalt i punkt 138 i Rigsrevisionens rapport.

Om indtjeningsevnen hører det med, at interessen for spil på heste generelt er yderst begrænset. De danske hestevæddeløb er ofte præget af én eller to storfavoritter, der gør det uinteressant at vædde. I modsætning hertil står de udenlandske hestevæddeløb, typisk svenske, hvor der ofte er 6-8 heste, der kan vinde et løb, og det giver et langt bedre spilleobjekt. Til gengæld er omkostningerne ved at tilbyde disse spil større, da arrangøren typisk skal have en afgift. DanToto betaler således f.eks. 5,5 pct. i ekstra afgift for at deltage i det svenske V75-løb.

Bekymring er der derimod efter bestyrelsens opfattelse grund til at udtrykke for så vidt angår udviklingen af dansk hestevæddeløbssport. De seneste års arbejde med hestespillet og deraf følgende samarbejde med sportens forskellige organer har vist, at hensynet til sportens udvikling i stor udstrækning har måttet vige for såvel lokalpolitiske hensyn som diverse interne interessekonflikter. Den nødvendige strukturtilpasning, bl.a. på banesiden, har derfor ikke kunnet gennemføres.

For god ordens skyld skal det bemærkes, at det for bestyrelsen spillede en væsentlig rolle, at Dansk Tipstjeneste med overtagelsen af hestespillet samtidig kunne beskytte sin kerneforretning. Hvis hestesporten havde haft held med at få indført det såkaldte lynspil Harry Boy i Danmark i et tæt samarbejde med svenske AGT, ville resultatet kunne ses i form af en betydeligt faldende indtjening på især det lukrative Lotto-spil. Der ville i en sådan situation blive tale om tabt indtjening i størrelsesordenen 3-cifret millionbeløb – hvert år."

Jeg kan henholde mig hertil og finder på den baggrund, at bestyrelsen for Dansk Tipstjeneste A/S har taget de nødvendige skridt til at rette op på de konkrete forhold, som Rigsrevisionen fandt uhensigtsmæssige.

På grundlag af de konklusioner i Rigsrevisionens beretning, der retter sig mod varetagelsen og udøvelsen af statens ejerskab i Dansk Tipstjeneste A/S, finder jeg derfor ikke anledning til at foretage mig yderligere.

Med venlig hilsen

 

Thor Pedersen