Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Europaudvalget
(Alm. del - bilag 957)
rådsmødereferater
(Offentligt)
_____________________________________________
URU, Alm. del - bilag 270 (Løbenr. 19300)
UPN, FT del - bilag FT 110 (Løbenr. 19301)


Medlemmerne af Folketingets Europaudvalgog deres stedfortrædere

 

Bilag

Journalnummer

Kontor

 

1

400.C.2-0

N.1

21. maj 1999

 

 

 

 

 

Til underretning for Folketingets Europaudvalg fremsendes vedlagt Udenrigsministeriets redegørelse for rådsmøde (udenrigsministre) den 17.-18. maj 1999.

 

 

UDENRIGSMINISTERIET N.1 j.nr.400.A.5-0-0

Nordgruppen Den 21. maj 1999

R E F E R A T

Rådsmøde (udenrigs ministre) den 17.-18. maj 1999.

 

1. Implementering af Dagsorden 2000

Punktet blev taget af dagsordenen.

2. Institutionelle reformer

Rådet havde en første drøftelse af, hvordan og hvornår de udestående institutionelle spørgsmål fra Amsterdam skal afklares forud for Det Europæiske Råds møde i Köln den 3.-4. juni 1999.

Drøftelsen fandt sted på grundlag af et oplæg fra formandskabet vedr. tidsramme, forberedelse og dagsorden for regeringskonferencen.

Tidsramme:

Der lægges i formandskabets non-paper op til, at regeringskonferencen forberedes under finsk formandskab i 2. halvår 1999, indkaldes i 1. halvår 2000 og afsluttes under fransk formandskab i anden halvdel af år 2000.

Forberedelse:

Formandskabet lægger op til etablering af en gruppe af vise mænd.

Dagsorden:

Det lægges åbent op, hvorvidt dagsordenen for regeringskonferencen alene skal omfatte art. 1 i Amsterdam-protokollen, dvs. stemmevægte, størrelse af Kommissionen, om konferencen desuden skal omfatte andre institutionelle spørgsmål, eller om konferencen også skal omfatte art. 2 i Amsterdam-protokollen, dvs. en generel revision af institutionernes funktionsmåde.

Der var bred opbakning til formandskabets forslag for så vidt angår tidsrammen. For så vidt angår forberedelse og dagsorden var der delte opfattelser. Rådet vil på rådsmødet (udenrigsministre) den 31. maj 1999 videreføre drøftelsen forud for Köln.

- Trumpf-/Piris-rapporten

Punktet blev ikke drøftet.

3. Europæisk forsvarsdimension

Rådet havde en drøftelse vedrørende udviklingen af en europæisk forsvarsdimension. Formandskabet vil udarbejde en rapport til mødet i Det Europæiske Råd i Köln den 3.-4. juni 1999. Rapporten ventes at indeholde nogle principper for udviklingen af EU's forsvarsdimension, herunder at den skal udvikles inden for EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, og at der vil blive behov for at styrke EU's beslutningsproces i forbindel se med krisestyring. På mødet i Det Europæiske Råd forventes stats- og regeringscheferne at fastlægge retningslinier for de videre drøftelser om en europæisk forsvarsdimension.

Drøftelserne på rådsmødet bekræftede endnu engang, at en europæisk forsvarsdimension handler om krisestyring, ikke territorialforsvar. De videre overvejelser i EU skal tage afsæt i de opnåede resultater på NATO-topmødet i Washington, hvor der blev enighed om EU's adgang til at anvende NATO's europæiske søjle i forbindelse med krisestyringsoperationer. Der skal således udvikles et tæt samarbejde mellem EU og NATO med henblik på at styrke europæisk krisestyring. I den forbindelse var der enighed om, at der måtte tages højde for de lande, der ikke både var medlem af EU og NATO. Der blev argumenteret for, at EU-operationer med NATO-aktiver ville være hovedreglen.

Det tyske formandskab har lagt op til, at processen afsluttes i 2. halvår 2000. Efter mødet i Köln vender sagen tilbage til NATO, hvor udenrigsministrene forventes at have en drøftelse heraf på deres møde i december 1999.

4. Erklæring om EU-charter for grundlæggende rettigheder

Formandskabet redegjorde for sine foreløbige overvejelser vedrørende et charter om grundlæggende rettigheder.

Der udtryktes generelt bred støtte til formålet med et charter om grundlæggende rettigheder.

Drøftelsen vil blive videreført på rådsmødet (udenrigsministre) den 31. maj 1999 forud for mødet i Det Europæiske Råd i Köln den 3.-4. juni 1999.

5. Udvidelsen

EU's forhandlingspositioner blev vedtaget uden debat.

6. EØS

Rådet vedtog uden debat EU's fælles holdning til det efterfølgende møde i EØS-Rådet.

7. Rusland

- Fastlæggelse af EU's holdning til det 2. møde i Samarbejdsrådet

Punktet blev vedtaget uden debat.

8. Rusland: Fælles Strategi

Punktet blev vedtaget uden debat.

9. Forberedelse af EU/Latinamerika og Caribien-topmødet

Punktet blev vedtaget uden debat.

10. Forberedelse af EU-Centralamerika "San José XV" møde den 20. maj 1999

Se under dagsordenspunkt 17.

11. (Evt.) Forhandlingsdirektiver for associeringsaftaler med Mercosur og Chile

Punktet blev taget af dagsordenen.

12. Associeringsaftale med Egypten

Kommissionen redegjorde på rådsmødet for de seneste forhandlinger, hvor Egypten og EU var nået til enighed om en menneskerettighedsklausul og en tilbagetagelsesklausul.

Den egyptiske regering havde den 16. maj 1999 på et møde besluttet at forbedre det egyptiske tilbud for så vidt angår markedsadgang for EU's landbrugseksport til Egypten samt besluttet at godkende det foreliggende forhandlingsresultat på betingelse af yderligere koncessioner fra EU for adgang for Egyptens eksport af jordbær, appelsiner og grønne bønner.

Det var Kommissionens vurdering, at det ville være muligt at nå til enighed om en aftale på rådsmødet (udenrigsministre) den 31. maj 1999.

13. Nigeria

Punktet blev vedtaget uden debat.

14. Mellemøstlige fredsproces

Punktet blev ikke drøftet.

15. Det vestlige Balkan

Rådet drøftede situationen i Kosovo og konstaterede, at præsident Milosevic endnu ikke havde opfyldt det internationale samfunds krav. Rådet havde desuden en drøftelse med Montenegros præsident Djukanovic og lederen af Kosovas Demokratiske Liga, Ibrahim Rugova, der redegjorde for deres syn på den aktuelle konflikt.

Rådet vedtog en Fælles Holdning om Stabilitetspagten for Sydøsteuropa samt et EU positionspapir om stabilitetspagten. Med henblik på at lancere Stabilitetspagten vil der så vidt muligt blive indkaldt til en konference på udenrigsministerniveau inden udgangen af juli 1999 med deltagelse af en række lande og internationale organisationer.

16. (Evt.) Sydafrika

Punktet blev taget af dagsordenen.

17. Genopbygning i Mellemamerika efter orkanen Mitch

Udkast til Rådskonklusioner vedr. handlingsplanen for genopbygning i Mellemamerika samt udkast til erklæring fra San José ministermødet den 20. maj 1999 blev vedtaget uændret. Rådet vedtog samtidig en erklæring, som fastslår, at referencerne til 250 MEURO i Rådskonklusionerne og San José- erklæringen ikke præjudicerer fordelingen af Kapitel IV-midler (Fællesskabsbudgetmidler til eksterne relationer). Endvidere opfordrer Rådet Kommissionen til at fremkomme med en Meddelelse om fordelingen af disse midler i den kommende budgetperiode.

18. (Evt.) Forholdet EU/USA (hormon-sagen)

Rådet havde en drøftelse af den verserende handelspolitiske tvist mellem EU og USA vedr. importforbuddet mod hormonbehandlet oksekød. Rådet opfordrede Kommissionen til at fortsætte drøftelserne med USA såvel som Canada med henblik på at nå en forhandlingsløsning omfattende en kompensationsordning såvel som undersøgelse af en eventuel mærkningsordning. Endvidere bemyndigede Rådet Kommissionen t il - om nødvendigt - at anmode om voldgift i WTO, hvad angik størrelse og sammensætning af de amerikanske og canadiske retalieringsforanstaltninger.

19. Ændring af Rådets forretningsorden

Punktet blev taget af dagsordenen, men ventes vedtaget uden debat ved rådsmødet (udenrigsministre) den 31. maj 1999.

20. Øst Timor

Portugal redegjorde for den netop indgåede aftale om Øst Timor under trepartsforhandlingerne mellem FN, Indonesien og Portugal, der blev undertegnet den 5. maj 1999. Rådet understregede betydningen af en hurtig implementering af rådskonklusionerne fra den 26. april 1999 vedrørende EU støtte til den forestående FN-organiserede afstemning om Øst Timors fremtidige status den 8. august 1999, samt til den sociale og økonomiske genopbygning i Øst Timor. Rådet bød aftalen velkommen og udtrykte samtidig bekymring over de omfattende uroligheder i Øst Timor. Under Rådets drøftelse bekræftedes behovet for at yde et substantielt EU bidrag til den forestående afstemning.