Spm. nr. S 1175

7) Til økonomiministeren af:
Frank Dahlgaard (UP):
»Hvad bliver efter ministerens opfattelse konsekvensen for euroen og EU-samarbejdet, når det går op for de tyske vælgere, at D-marken er afskaffet, og de har fået fælles penge og økonomi med bl.a. Italien, Spanien, Portugal og snart også Grækenland?«

Skriftlig begrundelse

Efterkrigstidens største økonomiske succes, nemlig den tyske D-mark, blev afskaffet for godt 1 år siden, da euroen indførtes i 11 af de 15 EU-lande. De fysiske DM-mønter og
-sedler benyttes endnu 2 år i Tyskland, men de har siden den
1.1.1999 blot været en underopdeling af euroen, præcis som franske franc, spanske pesetas, italienske lire osv. også er det. Realiteten er, at de nationale valutaer i de 11 eurolande allerede er afskaffet. Siden den 1.1.1999 er det derfor alene euroen, som er blevet kursnoteret på valutabørserne. Hovedparten af den tyske vælgerbefolkning har næppe viden om, at deres DM allerede er afskaffet, og at de nu deler pengevæsen og har økonomisk skæbnefællesskab med de sydeuropæiske lande. Lande, som ikke har ry for hverken økonomisk eller politisk stabilitet. Det er derfor sandsynligt, at der kan imødeses en vælgerreaktion i Tyskland, når det går op for tyskerne, at de risikerer inflation og højere rente på grund af de uansvarlige økonomiske dispositioner i andre lande, herunder de sydeuropæiske lande.

Frank Dahlgaard (UP):
Efterkrigstidens største økonomiske succes i Europa, D-marken, blev afskaffet for 12½ måned siden, men næppe mange almindelige tyskere er klar over det. De går jo stadig væk rundt og betaler med D-mark og er ikke klar over, at det nu bare er en tilfældig underopdeling af euroen.
     Mit spørgsmål er derfor: Hvordan vurderer ministeren, at situationen vil være, når det går op for tyskerne på et eller andet tidspunkt, måske først om et par år, når man også får direkte mønter og sedler i euro, at Tyskland har fået fælles pengesystem og økonomisk skæbnefællesskab med f.eks. Spanien, Portugal, Italien og snart også Grækenland?

Økonomiministeren (Marianne Jelved):
Hr. Frank Dahlgaard har en strategi, der går ud på enten at få mig eller statsministeren i salen for at diskutere ØMU'en. Det glæder mig, for det giver mig mulighed for at forklare mine synspunkter.
     Det er faktisk regeringens politik, at der er en bred debat hele tiden om de spørgsmål. Derfor er vi også meget villige til at besvare interessante spørgsmål, også fra hr. Frank Dahlgaard, der jo stiller mange spørgsmål. Sidste uge havde jeg lejlighed til skriftligt at besvare ikke mindre end
23 spørgsmål fra hr. Frank Dahlgaard om den fælles valuta. Men det spørgsmål, som jeg nu skal svare på, er ikke så interessant som mange af de øvrige spørgsmål, som hr. Dahlgaard stiller, for det bygger dybest set på nogle fordomme om andre landes borgere. Fordomme, der alt for ofte får lov til at stikke trynen frem i den danske debat. Jeg vil derfor fatte mig i korthed. Hr. Frank Dahlgaard kender min opfattelse af eurosamarbejdet og EU-samarbejdet. Jeg mener, det er godt at indgå i forpligtende samarbejde mellem lande. Det er med til at sikre, at gamle rivalers modsætninger løses, og at de problemer, der er, løses ved forhandlingsbordet og ikke på en slagmark. Dér er samarbejdet i EU en af de vigtigste brikker for Europa og for vores fælles fremtid. Italien og Tyskland er to af de seks lande, der gik forrest i dette samarbejde i 1950'erne. Derfor er det klart en undervurdering af såvel de tyske vælgere som de sydeuropæiske lande at stille den type spørgsmål, som hr. Frank Dahlgaard stiller. De tyske vælgere er udmærket klar over, at euroen erstatter D-marken. Ifølge Eurobarometer nr. 51, der blev offentliggjort i juli 1999, føler hele 52 pct. af den tyske befolkning, at de er godt eller endda meget godt informeret om euroen, mens kun 7 pct. føler, at de ikke er blevet informeret om euroen.

Frank Dahlgaard (UP):
Når jeg stiller mange spørgsmål til både statsministeren og økonomiministeren, hænger det sammen med en frygt for, at regeringen planlægger en kupafstemning, en folkeafstemning i foråret. Og så er det vigtigt, at vi har fået belyst så mange sider af euroen, og hvad den betyder for Danmark, som overhovedet muligt. Det er da regeringens egen skyld, at det er sådan med den usikkerhed.
     Jeg føler, jeg har en forpligtelse til som økonom og medlem af Folketinget at tage mig af måske århundredets vigtigste økonomiske beslutning i Danmark: afskaffelse af vores eget selvstændige pengevæsen. Så hvis vi kunne få en sikkerhed for afstemningen, kunne det blive i et langsommere tempo.
     Så siger ministeren, at det her hører til de dårligere af de spørgsmål, jeg har stillet. Jeg er helt uenig. Det hører til et af de allerbedste, for det er jo ikke rigtigt, som ministeren siger, at tyskerne ved, hvad det her indebærer. Langt de fleste folk, også i Danmark, tror jo, at der bare er tale om en teknisk udskiftning af nogle kroner eller nede i Tyskland af nogle D-mark med nogle fælles mønter, og så slipper man for at veksle, når man skal rejse, og det er jo meget smart. Men ministeren ved godt, at der er meget mere, der følger med.
     Og når tyskerne finder ud af, at økonomisk uansvarlige dispositioner i f.eks. Spanien, i f.eks. Grækenland, i f.eks. Portugal, Italien og Frankrig kan være med til i et fælles penge- og økonomisk område at få indflydelse på renteforholdet, inflationsforholdene, pensionsvilkårene i fremtiden i Tyskland, så kan de måske nok blive bekymrede. For Tyskland er jo et demokrati, og hvis de vil have genindført efterkrigstidens største økonomiske succes, deres egen D-mark, så falder hele korthuset sammen. Derfor er det utrolig vigtigt at vide, om tyskerne virkelig ved, hvad det indebærer at afskaffe deres D-mark - den er jo afskaffet - for ellers så forestår der om nogle år et ragnarok i Europa, der måske også vil få EU-samarbejdet til at ryge omkuld, hvad ikke engang jeg ønsker. For det er jo rigtigt, som ministeren siger: Vi skal have et tæt samarbejde mellem de europæiske lande. Men vi skal vel ikke nødvendigvis være fælles om alting.

Økonomiministeren (Marianne Jelved):
Jeg vil gerne gentage, hvad jeg sagde før: Jeg anerkender værdien af, at der stilles spørgsmål og gives svar. Det anerkender jeg fuldt ud. Jeg synes, det er berettiget, og jeg er glad for også at få lejlighed til at være en af dem, der skal svare.
     Det er ikke rigtigt, at tyskerne ved, hvad det indebærer, siger hr. Frank Dahlgaard. Jeg ved ikke, hvor hr. Frank Dahlgaard har den viden fra. Der er 80 mio. indbyggere
i Tyskland. Hvordan kan hr. Frank Dahlgaard svare så sikkert eller have den opfattelse? Hvilken dokumentation har hr. Frank Dahlgaard for sin opfattelse? Jeg henviser til en måling. Det er dog bedre dokumentation end ingen. Og så tror jeg også, at hr. Frank Dahlgaard skal overveje, om ikke de meget velkendte fjortendagsmøder i den tyske Bundesbank, hvor den tidligere bundesbankpræsident Hans Tietmeier annoncerede rentebevægelser eller ikkerentebevægelser - at det er gået op for Tyskland og tyskerne, at Bundesbank ikke har den rolle længere, som den havde engang, og at den rolle er overtaget af Den Europæiske Centralbank placeret i Frankfurt med Wim Duisenberg, der er hollænder, for bordenden. Det tror jeg tyskerne er meget klar over.

Frank Dahlgaard (UP):
Jeg er desværre bange for, at den meningsmåling, ministeren henviser til i sin dokumentation for, at en stor del af den tyske befolkning udmærket godt ved, hvad det drejer sig om, er af samme karakter, som hvis man stikker et lille barn, sådan en knægt, en skarpladt pistol og siger: Er du nu sikker på, og ved du nu, at det her kan være farligt? Ved du, hvad det handler om? Ja, ja, ja, siger barnet, men gør det måske ikke alligevel.
     Siden det her spørgsmål blev stillet i fredags, er der jo sket nogle ting, og jeg vil spørge ministeren om, hvordan hun vurderer det. Altså det er jo kommet frem, at den tidligere tyske kansler Kohl har modtaget penge og vist nok fra Frankrig, og vistnok var den tidligere franske leder også indblandet i det på en eller anden måde. For det har jo undret mig og mange andre, at Tyskland og den tidligere kansler ville afskaffe D-marken, Tysklands succesfulde symbol. Det eneste, de turde være stolte af, det eneste, de turde vise frem, det skulle afskaffes. Og det var jo, fordi så ville Frankrig - det var den officielle forklaring - ikke blande sig i genforeningen af Øst- og Vesttyskland. Men det er måske - og det er mit spørgsmål til ministeren - en forklaring, at Kohl fik finansieret sin valgkamp af Mitterand mod til gengæld at afskaffe den tyske D-mark. Kan det være forklaringen på det, der er foregået?

Økonomiministeren (Marianne Jelved):
Jeg beklager den nedvurdering, hr. Frank Dahlgaard giver udtryk for over for den tyske befolkning. De svarer selvfølgelig ikke på den typer af gallupundersøgelser, som jeg refererer til, som om de står med skarpladt pistol for brystet. Det er da en kolossal nedvurdering af andre mennesker. Jeg må tage afstand fra det.
     Hvis jeg nu skal svare hr. Frank Dahlgaard på insinuationerne omkring Helmuth Kohls politiske visioner om en fælles valuta, som Kohl jo ikke var alene med, men som et stort flertal, både politikere og befolkning i Tyskland er enige om, eftersom de har stemt ved valg, jeg ved ikke hvor mange gange, og de regeringer, der sidder, også den nuværende, går ind for det projekt.
     Men hvis jeg nu skulle sige noget lidt i tonearten af hr. Frank Dahlgaards, hvilket jeg ikke bryder mig særlig meget om, så vil jeg sige, at det jo i hvert fald er forkert at mistænkeliggøre Kohl for den slags motiver, for hvis der har været sorte penge, sorte D-mark, så ville de jo i givet fald komme frem ved en pengeombytning med euro, ellers så ville de ikke være noget værd.

Frank Dahlgaard (UP):
Ja, de sorte penge ville komme frem, hvis de da ikke allerede er brugt, hvad de jo er, og Kohl vandt jo sin valgkamp.
     Der er ikke tale om nogen nedvurdering af den tyske befolkning, men det her er et kompliceret område. Jeg føler heller ikke selv, jeg bliver nedvurderet, hvis nogen siger:
Frank, det er altså karburatoren, den er gal med i din bil, kom ikke her og forklar mig noget.
     Jeg har ikke forstand på det. Det har vi fagfolk til. Og det samme omkring det nationaløkonomiske. Så folk kan godt føle, at det her har de styr på, og så har de det slet ikke alligevel. Jeg tror, man skal tage den slags meningsmålinger med et stort gran salt.
     Så siger ministeren, at Kohl jo ikke var alene om at afskaffe D-marken. Der var mange tyskere med. Jo, men Kohl var den stærke mand, og vi ved jo alle sammen, at 80 pct. eller mere i en befolkning og i et parlament er medløbere, der følger den vej, der giver størst mulighed for berømmelse og vejen frem, og jeg lurer på, hvordan det var også her i Folketinget, hvis man frit kunne sige sin mening i de andre partier, men det kan man jo ikke. Det er jo ikke 80 pct. af Folketingets medlemmer, der ønsker at afskaffe den danske krone, men det kan jeg selvfølgelig ikke bevise.

Økonomiministeren (Marianne Jelved):
Igen beklager jeg at skulle tage afstand fra hr. Frank Dahlgaards mere og mere ubehagelige tone. At kalde 80 pct. af tyskerne medløbere, fordi de har en anden holdning, en anden mening, en anden politisk opfattelse end hr. Frank Dahlgaard, og at påstå, at medlemmerne af det danske Folketing ikke må sige deres mening, og at 80 pct. af Folketingets medlemmer er medløbere, det tager jeg afstand fra, og jeg er dybt uenig.

Frank Dahlgaard (UP):
De 80 pct. er jo, fordi det er 80 pct. af Folketinget, der går ind for det her. Jeg ved jo ikke, hvor mange der vitterligt gør det. Jeg er ikke i tvivl om, at ministeren gør det af egen fri vilje. Der var ikke 80 pct. af tyskerne. Men de tyske politikere og de, der vil gøre politisk karriere, - ja, det er jo altså desværre erfaringen i al politisk historie i alle lande - løber med den vej, vinden blæser. De følger med strømmen, og de har de meninger, der kan betale sig. Og når en stærk kansler som Kohl går ind for noget, så løber de jo med alle sammen. Det kan derfor måske være en del af forklaringen på, at tyskerne har afskaffet deres D-mark - det, der er foregået med disse penge, hvor også Frankrig er indblandet.
     Det var bare det, jeg ville give udtryk for.

Hermed sluttede spørgsmålet.