Skriftlig fremsættelse (8. februar 2001)

 

 

Økonomiministeren (Marianne Jelved):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om banker og sparekasser m.v., realkreditloven og lov om fondsmæglerselskaber. (Anvendelse af interne modeller til kapitaldækningsformål, etablering af filialer i andre lande og præcisering af insolvensbegrebet).

(Lovforslag nr. L 168).

Det fremgår af det såkaldte CAD II-direktiv (direktiv 98/31/EØF af 22. juni 1998), at institutter bør have mulighed for at anvende interne modeller i deres interne riskostyring. Baggrunden er, at disse modeller kan måle de markedsrisici, institutterne løber, mere præcist end de metoder, der følger af de gældende EF-direktiver. Da anvendelsen heraf således vil indebære en forbedring af risikostyringen i de pågældende institutter, foreslås det, at pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber gives denne mulighed. 

I betænkningen fra Økonomiministeriets udvalg om den finansielle sektor efter år 2000 anbefales det, at der foretages en præcisering af insolvensbegrebet i en række finansielle love. Baggrunden er, at der i dag er en vis usikkerhed forbundet med den efterstillede kapitals stilling i forbindelse med en krise i et institut. 

Med forslaget sikres det, at retsstillingen er sikker og forudsigelig ved bedømmelsen af, om et penge- eller realkreditinstitut eller et fondsmæglerselskab er insolvent, idet det præciseres, at efterstillet kapital udstedt af pengeinstitutter, realkreditinstitutter eller fondsmæglerselskaber efter lovens ikrafttræden ikke indgår ved solvensbedømmelsen.  

Det er vurderingen, at der for indehavere af efterstillet kapital i praksis er tale om et begrænset indgreb, således gælder bl.a. at de fortsat har stemmeret i konkursboet og kan, hvis der er midler til rådighed efter at de anmeldt simple krav m.v. er dækket, opnå en dividendeudbetaling 

Som led i en styrkelse af tilsynet med den finansielle sektor foreslås endvidere, at den eksisterende underretningspligt til Finanstilsynet ved etablering af en filial udvides til at gælde alle lande i stedet for kun at gælde inden for Den Europæiske Union eller lande, som Fællesskabet har indgået aftale med. 

Endelig foreslås det som led i en regelforenkling, at bestemmelsen i realkreditloven, om at økonomiministeren skal godkende bestyrelsesmedlemmerne for en fond eller en forening, der ejer et realkreditinstitut, ophæves. Dette svarer til reglerne i de øvrige finansielle love  

Lovforslaget indeholder endvidere mindre redaktionelle rettelser. 

Med disse bemærkninger og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg anbefale forslaget til det høje Tings velvillige behandling.