Spm. nr. US 58 - besvaret 13/03-2001

Hanne Severinsen (V):
Der har i dagbladet Information i den sidste uges tid været en del skriverier om Risø, og jeg synes, det vil være en god lejlighed nu, hvor IT- og forskningsministeren er i spørgetimen, at få uddybet nærmere, hvad der ligger i de oplysninger, der er kommet frem, om, at det ikke drejer sig om 300-500 mio. kr., hvad der i sig selv er meget, for at afvikle a-kraft-reaktoren på Risø, men at det åbenbart allerede nu er oppe på 1,2 mia. kr. Det var det første spørgsmål.
     Det andet er, at jeg heller ikke var bekendt med, at Dansk Dekommissionering, som jeg jo godt ved at ministeren har tænkt at oprette, skulle være et så stort foretagende med
31 administrative og altså i alt 80 mennesker. Det sidste spørgsmål er, at det også i de artikler er kommet frem, at den tæring, som skulle have været årsagen til, at man skulle lukke Risø hurtigere end egentlig planlagt
- hvad der jo i og for sig er synd for den forskning - er der
i virkeligheden ikke tale om. Man er i virkeligheden ikke bekendt med nogen tæring. De tre spørgsmål vil jeg godt have dokumenteret lidt nærmere.

IT- og forskningsministeren (Birte Weiss):
Det er helt korrekt, som fru Hanne Severinsen siger, at der hersker stor usikkerhed om, hvad omkostningen ved at nedlægge Risø som egentligt atomanlæg vil løbe op i.
     Vi har i første omgang fået et forholdsvis beskedent skøn, hvis man kan kalde et beløb omkring en halv milliard kroner for beskedent. Senere er der igen fra Risø kommet et skøn, der er væsentligt højere.
     Jeg finder ikke, at det er et tilstrækkelig sikkert beslutningsgrundlag for Folketinget, og derfor har vi nu også nogle internationale eksperter inde og vurdere, hvad det lidt mere realistisk kan siges at være. Derfor vil jeg ikke fremsætte et beslutningsforslag for Folketinget om den egentlige afvikling af det nukleare anlæg på Risø, før vi er sikrere på hånden omkring de økonomiske skøn.
     Jeg betragter det som min opgave - jeg vil godt sige min primære opgave - i denne her forbindelse at give Folketinget det absolut bedste beslutningsgrundlag. Det gælder både i spørgsmålet om sikkerheden, det gælder i spørgsmålet om økonomien, og så gælder det naturligvis også de miljømæssige betragtninger for området i øvrigt.
     Så var der det andet spørgsmål, der gik på oprettelsen af Dansk Dekommissionering. Det blev behandlet første gang i Folketingets Finansudvalg den 22. november. Der vil her i nærmeste fremtid komme et udspil over fra mig til Finansudvalget om en forlængelse af perioden for det nuværende aktstykke frem til engang ind i 2002, og først på det tidspunkt vil der så kunne tages en efter min opfattelse seriøs beslutning om, hvordan det videre forløb skal være.
     I spørgsmålet om tæring på Risø har jeg alene videregivet de oplysninger, der er kommet fra institutionen selv, jeg har redegjort for dem i Folketingets Miljø- og Energiudvalg og samtidig også gjort rede for dem i en række notater.

Hanne Severinsen (V):
Men jeg forstår, at Finansudvalget har taget stilling til, at der skal være et sådant selskab. Men spørgsmålet om dets størrelse ville jeg godt have belyst noget nærmere. Kan det virkelig have sin rigtighed, at der skal sidde 80 mennesker og administrere de ting?
     Så vil jeg også godt spørge: Hvis det aktstykke i finansloven bliver vedtaget, har man så dermed lagt sig fast på en model med sådan et stort selskab?

IT- og forskningsministeren (Birte Weiss):
Det, der er udgangspunktet, er, at Finansudvalget har taget stilling til, at det er en god idé at lade afviklingsopgaven på Risø komme til at foregå i et særskilt selskab.
     Den beslutning synes jeg er klog. Det er den, fordi det, at man skal afvikle reaktorarbejdet, ikke bør spærre for alle de andre spændende forskningsopgaver, der skal foregå på Risø, og jeg tror, at der må eksistere en fælles politisk interesse for, at man ser sådan på det.

     Omfanget af medarbejdere, der skal føres over, vil jeg ikke i dag kunne give det præcise tal for, men det er en meget stor opgave. Der er ikke bare tale om, at man skal sidde og administrere det. Det er jo også folk, der skal stå for den rent praktiske afvikling, og det er alt sammen noget, som jeg vender tilbage til med et aktstykke til Finansudvalget her i den nærmeste fremtid, og så endelig kommer der om et års tid et beslutningsforslag, eller hvilken form det nu end får, til Folketinget.

Hanne Severinsen (V):
Det, jeg godt vil have belyst, er, om vi risikerer, at vi sådan set med Finansudvalgets ja så også har taget stilling til en lang række af de ting, der ellers skulle have været et beslutningsforslag, som først kommer til næste år, sådan at når beslutningsforslaget kommer til næste år, så er det mere et spørgsmål om hvor mange penge. For jeg forstår på ministeren, at de 1,2 mia. kr. ikke er det sidste ord.
     Men jeg synes altså, at det lyder meget voldsomt med det selskab, og derfor vil jeg godt lige være sikker på, at det er noget, som Folketinget i sidste ende i et beslutningsforslag skal tage stilling til. Det, der foregår nu, er kun nogle foreløbige sonderinger i det selskab, men omfanget af det ser jeg ikke rigtig.
     Så er der spørgsmålet om tæringen, men det skal jeg måske stille nogle spørgsmål om, for jeg synes, det er ret vigtigt og lidt ærgerligt, men selvfølgelig lidt post festum, hvis man kunne have undgået at lave sådan en hurtig afvikling, for forskningsmæssigt ville det have været bedre, hvis det kunne have fortsat i nogle år.

IT- og forskningsministeren (Birte Weiss):
Det første spørgsmål har jeg besvaret én gang.
     Til det sidste spørgsmål om tæringen skal jeg blot sige, at det er Risø selv, der har truffet beslutningen om, at man ikke ville genstarte apparaturet derude, fordi man simpelt hen ikke havde overblik over, i hvor høj grad der var tale om det, som man kan kalde kritiske tæringer. Det ville under alle omstændigheder kræve en meget stor undersøgelse, og der var det bestyrelsens og ledelsens skøn på Risø, at det simpelt hen ville være så omkostningsfyldt, at man i stedet for valgte at lade være med at genstarte den. Det vil så sige, at man dermed også valgte at afvikle anlægget.

Hermed sluttede spørgsmålet.