Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget
(Alm. del - bilag 536)
domstole
(Offentligt)

 

 

 

Vedlagt fremsendes i 70 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 99 af 23. januar 2001 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del {{SPA}} bilag 245).

 

/

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 99 af 23. januar 2001 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del {{SPA}} bilag 425).

Spørgsmål:

"Set i lyset af den seneste tids debat om hensynsløs opførsel i forbindelse med spirituskørsel bedes ministeren oplyse, om der findes eksempler på domstolsafgørelser, hvor man har anvendt dolus eventualis, når det drejer sig om manddrab."

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten.

Rigsadvokaten har anført følgende:

"Forsæt antages i dansk ret at kunne foreligge i tre forskellige former; direkte forsæt, sandsynlighedsforsæt og dolus eventualis.

I sager om manddrab foreligger der direkte forsæt, hvis gerningsmanden ved sin handling har haft til hensigt at dræbe. Hvor der foreligger hensigt eller direkte forsæt, er det ligegyldigt, om gerningsmanden anser det for overvejende sandsynligt, at det vil lykkes ham at opnå følgen. Hvis gerningsmanden skyder for at dræbe, foreligger der således direkte forsæt, selv om gerningsmandens erfaring siger ham, at chancen for, at det lykkes at ram me, er lille.

Sandsynlighedsforsæt foreligger, hvis gerningsmanden uden at tilstræbe dødens indtræden, indser dens indtræden som overvejende sandsynlig, f.eks. ved et knivstik anser det som overvejende sandsynligt, at den ramte vil blive dræbt.

Anvendelsen af den tredje forsætsform, dolus eventualis, er blandt andet beskrevet i Den kommenterede straffelov, Almindelig del, 6. udgave, 1999, hvor der side 169-170 er anført følgende:

"Dolus eventualis antages at kunne foreligge i to former: det hypotetiske eventualitetsforsæt og i form af positiv indvilligelse. Problemet er i begge tilfælde at finde det moment, der kan kvalificere som forsætlig den handling, der objektivt opfylder lovens gerningsbeskrivelse, men hvor gerningsmanden alene har anset opfyldelsen som en mindre sandsynlig følge og altså isoleret set alene har handlet bevidst uagtsomt. Ifølge det hypotetiske eventualite tsforsæt lægges {{NEL}} vægt på, om gerningsmanden må antages at ville have handlet på samme måde, hvis han havde vidst, at følgen ville indtræde.

. . . .

Problemet med at acceptere denne forsætsform er imidlertid, at den bygger på en antagelse om, hvad gerningsmanden ville have gjort, hvis han havde haft en anden viden, end han rent faktisk havde. Forsætsspørgsmålet afgøres normalt {{SPA}} i hvert fald teoretisk {{SPA}} ud fra, hvilke forestillinger tiltalte rent faktisk har gjort sig. Det hypotetiske eventualitetsforsæt bryder med dette princip og er endvidere betænkeligt, fordi det afg&os pørgsmål er så hypotetisk, at det kan være svært at anse et svar for beviseligt. Disse svagheder har man prøvet at afhjælpe ved at opstille det positive indvilligelsesforsæt. Det afgørende er herefter, om gerningsmanden, der har indset muligheden af, at en vis følge vil indtræde, har accepteret muligheden for, at følgen vil indtræde. Den bilist, der kører med en meget stor fart, er muligvis klar over risikoen for, at h an kan komme til at dræbe en anden. Hvis han rent faktisk påkører og dræber en anden, men har fortrængt risikoen {{SPA}} sagt til sig selv, at det ikke vil ske {{SPA}} har han alene handlet uagtsomt i forhold til drabet. Hvis han derimod har indvilliget i risikoen for et trafikdrab {{SPA}} sagt til sig selv, at det er der ikke noget at gøre ved {{SPA}} har han ifølge teorien dræbt med forsæt i form af dolus eventualis. I praksis vil man næppe n& elv med en mere konkret fare, f.eks. forsøg på at trænge modparten ud i rabatten, er det meget tvivlsomt, om domstolene vil anvende dolus eventualis i relation til et eventuelt færdselsdrab. I praksis anlægges nok en helhedsvurdering.

. . . .

I praksis påberåbes dolus eventualis sjældent. I U 1992.445 anfører Højesteret i sine præmisser indledningsvis: "Der bør generelt udvises varsomhed med hensyn til anvendelse af forsætsformen dolus eventualis{{NEL}}". Der var i sagen rejst tiltale ved nævningeting for forsøg på manddrab. I sin retsbelæring definerede retsformanden dolus eventualis med ordene:"{{NEL}} det vil sige, at gerningsmanden har anset det fo følgen ville indtræde og accepteret dette for det tilfælde, at følgen virkelig indtræder, eller sagt på en anden måde, denne mulige følge foretrækkes, når alt kommer til alt, af gerningsmanden frem for at give afkald/afholde sig fra handlingen". Om denne definition udtaler Højesteret, at man ikke finder, at "retsformandens udtalelser om denne forsætsforms indhold kan anses for urigtige eller ufuldstændige". Endelig anfø ;rer Højesteret, at det ikke kunne være en fejl at anvende dolus eventualis i en situation som den foreliggende.

Begge former for dolus eventualis må antagelig betragtes som en del af dansk ret."

Højesteret har endvidere i U 1998.277 H taget stilling til anvendelsen af forsætsformen dolus eventualis. Sagen drejede sig om tre personer, der blandt andet var tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 237, jf. § 21, ved den 7. maj 1996 efter forudgående aftale og i forening at have forsøgt at dræbe A og B, idet T1 og T2, mens T3 i bil holdt klar ved et vejkryds, fra en stjålen bil kastede to håndgranater mod A og B, hvorved A blandt a ndet fik bortsprængt en del af benet, hvorefter de, med T3 som chauffør, flygtede fra stedet i bilen.

Ved Østre Landsrets dom af 28. maj 1997 blev T1, T2 og T3 idømt henholdsvis 11, 10 og 4 års fængsel. T3 ankede dommen til Højesteret og påstod dommen ophævet under henvisning til, at retsformandens retsbelæring sammenholdt med en supplerende vejledning af nævningerne vedrørende forsætsformen dolus eventualis havde været urigtig og ufyldestgørende, hvorved nævningernes domfældelse af T3 var bleve t fejlagtig.

I retsbelæringen anførtes blandt andet følgende:

"Lige som ved sandsynlighedsforsættet kræves det ved denne forsætsform (den positive indvilligelsesteori), at den tiltalte har indset, at det, han var i færd med at hjælpe hovedgerningsmændene med, kunne være et drabsforsøg.

Ved den positive indvilligelsesteori kræves det derimod ikke, at han skal have indset sandsynligheden for, at der er tale om et drabsforsøg, for mere end 50 %. Til gengæld kræves det, at man kan lægge til grund, at den tiltalte foretrækker at udøve den pågældende handling frem for at lade være. Det er også blevet udtrykt således, at den tiltalte tager det, der gør handlingen strafbar, med i købet.

Den her beskrevne forsætsform afgrænses altså opad til sandsynlighedsforsættet. Nedad afgrænses den til noget, vi kalder bevidst uagtsomhed, og som ikke uden særlig hjemmel er strafbart. Afgrænsning til bevidst uagtsomhed er vanskelig. Tænker man sig en spritbilist, der mister herredømmet over sin bil og rammer og dræber en cyklist, vil bilisten ikke blive tiltalt eller dømt for forsætligt manddrab, men kun for uagt somt manddrab. Dette selv om han også har indset, at han ved at køre, selv om han er fuld, udsætter andres liv og helbred for fare.

Men der en er forskel, som jeg vil udtrykke således:

I tilfældet med bevidst uagtsomhed handles der i tillid til, at risikoen ikke realiseres, eller gerningsmanden viser risikoens virkeliggørelse fra sig. Kunne han {{SPA}} inden han påbegyndte sin spritkørsel {{SPA}} have set ind i fremtiden og set, at han ved at køre spritkørsel ville dræbe en cyklist, ville han have afstået fra det og ladet bilen stå. Ved dolus eventualis har han derimod ikke blot indset muligheden for, at handling ig;rer noget strafbart, men også {{SPA}} med den mulighed for øje {{SPA}} udført den pågældende handling.

Spørgsmålet om T3 kan dømmes for forsætlig medvirken til drabsforsøget efter dolus eventualisbetragtningen afhænger altså af, om nævningerne lægger til grund, at han har indset, at muligheden for at der er tale om et drabsforsøg er til stede, og at han har indvilget i at udføre sin bistand til hovedgerningsmændene med den mulighed for øje, altså selv om det skulle vise sig, at det er drabsfors&os lash;g, hovedgerningsmændene er i gang med. Og at han ikke ville have undladt at yde denne bistand, selv om han havde vidst, at der var tale om et drabsforsøg."

Højesteret fandt, at retsformanden ikke havde begået fejl ved i sin retsbelæring at have givet udtryk for, at anvendelse af forsætsformen dolus eventualis i form af positiv indvilligelse kunne komme på tale i en situation som den foreliggende. Med udgangspunkt i, at Højesteret i dommen af 9. marts 1992 (U 1992.455H) udtalte, at forsætsformen dolus eventualis bør anvendes med varsomhed, fandt Højesteret, at der i retsbelæringe n kunne være gjort nogle bemærkninger om denne varsomhed i relation til den konkrete sag. Da retsbelæringen indeholdt en grundig gennemgang af dolus eventualis, og da den ikke kunne karakteriseres som urigtig, tog Højesteret ikke forsvarerens påstand om dommens ophævelse og hjemvisning af sagen til følge.

Som det fremgår af det anførte, må forsætsformen dolus eventualis anses for en være en del af dansk ret. Forsætsformen har været påberåbt og formentlig tillige været anvendt i drabssager, men Højesteret finder, at forsætsformen bør anvendes med varsomhed.

Jeg er ikke bekendt med sager om manddrab i forbindelse med spirituskørsel, hvor forsætsformen dolus eventualis er påberåbt til støtte for en påstand om, at der skal ske domfældelse for forsætligt drab efter straffelovens § 237, og som det fremgår ovenfor, ville en sådan påstand næppe blive accepteret af domstolene."