Skriftlig fremsættelse (20. februar 2002)

 

 

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove (Afskaffelse af efterbeskatningskravet i kildeskattelovens § 48 E m.v.).

(Lovforslag nr. L 108).

Regeringen foreslår, at reglerne om efterbeskatning i kildeskattelovens § 48 E ophæves. Det bliver herefter muligt for udenlandske eksperter, der bruger den særlige 25 pct.-skatteordning, at blive boende permanent i Danmark uden at blive mødt med store efterskattekrav.

Efter de gældende regler kan en udenlandsk ekspert bruttobeskattes med 25 pct. i indtil tre år, når forskellige betingelser er opfyldt. Formålet er at gøre det muligt for danske virksomheder at rekruttere højt kvalificeret arbejdskraft i udlandet.

Når de tre år på 25 pct.-beskatning er gået, kan den udenlandske ekspert blive i Danmark i yderligere fire år på almindelige skattevilkår. Når disse fire år er gået, har eksperten valget mellem at flytte fra Danmark igen eller at miste den skattefordel, han har haft de første tre år. Kun egentlige forskere kan i øjeblikket blive i Danmark permanent uden efterbeskatning.

Denne tidsbegrænsning for ophold i Danmark for udenlandske eksperter er meget uhensigtsmæssig. Efterbeskatningen tvinger reelt de udenlandske eksperter ud af landet i en situation, hvor de af såvel arbejdsmæssige som familiemæssige årsager måske ønsker at blive boende i Danmark.

De udenlandske nøglemedarbejderes høje kapacitet og store ekspertise er til stor gavn for dansk erhvervsliv og dermed det danske samfund. Det er hverken rimeligt eller fornuftigt at opretholde skatteregler, der fører til, at dygtige medarbejdere må forlade Danmark og danske virksomheder, når såvel de pågældende selv, erhvervslivet som det danske samfund har en positiv interesse i, at de fortsat lægger deres erhvervsmæssige indsats her i landet.

Formålet med den særlige 25 pct.-skatteordning er netop at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet med henblik på at styrke Danmarks internationale konkurrenceevne. Det er derfor inkonsekvent, at de pågældende ikke kan blive i Danmark, så længe de selv og virksomhederne måtte ønske det.

I øjeblikket har de udenlandske eksperter ikke anden mulighed end at rejse ud af landet, når de syv år er gået, hvis de vil undgå at blive mødt med store skattekrav. Virksomhederne må ud og skaffe nye eksperter i stedet for dem, der rejser væk fra Danmark igen for at undgå efterbeskatningen, og vi skaber således blot en række problemer for virksomhederne og de udenlandske eksperter, uden at vi får noget nævneværdigt ind i efterskat.

Ud over en ophævelse af efterbeskatningskravet indeholder lovforslaget nogle tekniske præciseringer af regelsættet i forhold til det, som i øjeblikket er gældende.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagets bemærkninger, skal jeg hermed anbefale forslaget til velvillig behandling i Tinget.