Skriftlig fremsættelse (5. december 2001)

 

 

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af momsloven. (Ændringer af regler om fiskalrepræsentant).

(Lovforslag nr. L 12).

Forslaget gennemfører et direktiv, som har til formål at forbedre handelsvilkårene i det Indre Marked. Direktivet indebærer, at EU-virksomheder ikke længere vil blive mødt med et krav om registrering ved en fiskalrepræsentant, når de udfører momspligtige leverancer indenfor EU. Fiskalrepræsentanten er en økonomisk byrde for særligt de små og mellemstore virksomheder i EU.

I overensstemmelse med direktivet foreslås det i momsloven helt at afskaffe kravet om en fiskalrepræsentant, når virksomheden er fra et andet EU-land. Pligten til at registreres ved en fiskalrepræsentant foreslås fremover kun at gælde for virksomheder fra lande med hvem Danmark ikke har indgået aftale om gensidig bistand svarende til reglerne i EU. Danmark har i dag kun aftaler om bistand med Færøerne, Grønland, Island og Norge.

Gennemførelsen af direktivet indebærer visse administrative omkostninger for told- og skattemyndighederne, som skal omstille sig til at kommunikere direkte med de udenlandske virksomheder, som ikke vælger at registreres ved en fiskalrepræsentant.

Direktivet skal være gennemført i national lovgivning senest den 31. december 2001.

Det anbefales derfor, at Folketingets behandling af lovforslaget gennemføres hurtigst muligt, og at der af hensyn til Danmarks traktatmæssige forpligtelser dispenseres fra reglen i Folketingets Forretningsorden om, at der skal gå 30 dage fra lovforslagets fremsættelse til dets vedtagelse.

Det bemærkes i øvrigt, at forslaget allerede blev fremsat af den tidligere regering som et delelement i L 19, der ikke blev færdigbehandlet inden valget.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.