Skriftlig fremsættelse (27. februar 2002)

 

 

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven. (Forhøjelse af momsregistreringsgrænsen, momsfritagelse for almenvelgørende foreninger, lempelser i reglerne om momsafregning m.v.).

(Lovforslag nr. L 137).

Formålet med lovforslaget er dels at mindske nogle af de mange byrder, som i dag er pålagt dansk erhvervsliv, dels at styrke det frivillige foreningsarbejde. Forslaget skal ses som led i opfyldelse af de mål, som regeringen har sat ved regeringsgrundlaget, og som regeringspartierne har forpligtet sig til at opfylde inden 100 dage.

Regeringen har i forbindelse med finanslovforslaget for 2002 afsat en halv milliard kroner til forslag, der skal forbedre vilkårene for danske virksomheder. Som et led i denne konkurrenceevnepakke stilles følgende to forslag:

For det første foreslås grænsen for momsregistrering forhøjet fra 20.000 kr. til 50.000 kr. i årlig omsætning. Ændringen indebærer, at foreninger, virksomheder m.fl. først bliver momsregistreringspligtige, når deres samlede momspligtige omsætning overstiger 50.000 kr. årligt.

For det andet foreslås reglerne om momsafregning lempet på to punkter. Grænsen for hvornår en virksomhed betegnes som `stor´ i henhold til momsloven foreslås forhøjet fra 10 til 15 mio. kr. i årlig omsætning. Dette indebærer, at virksomheder med en omsætning mellem 10 og 15 mio. kr. kommer til at afregne moms kvartalsvis frem for månedsvis. Derudover foreslås fristen for angivelse af momsen for juni måned forlænget fra den 25. juli til den 10. august for `store´ virksomheder, der afregner moms månedsvis.

Regeringen mener også, at det skal være lettere at være en almenvelgørende eller almennyttig forening i dagens Danmark. Derfor vil regeringen reducere de administrative byrder for foreningerne og løse nogle af foreningernes økonomiske problemer.

På denne baggrund foreslås endvidere momsfritagelse for de almenvelgørende og almennyttige foreningers aktiviteter og salg i forbindelse med disse. Dette indebærer, at de foreninger, der opfylder betingelserne for fritagelsen, bliver fri for at ansøge om momsfritagelse forud for afholdelsen af et velgørende arrangement samt efterfølgende at indsende særskilt regnskab på det enkelte arrangement. Foreningernes momsfritagne aktiviteter vil således ikke længere være begrænset i antal eller varighed, som det er tilfældet efter gældende regler.

Endelig foreslås en momsgodtgørelse for honorære konsulers indkøb her i landet. Herved opnås en vis ligestilling af de momsmæssige forhold for herboende fremmede staters diplomater og honorære konsuler, idet forslaget indebærer, at de honorære konsuler får momsgodtgørelse af deres indkøb her i landet, så længe indkøbet anvendes fuldt ud i den konsulære tjeneste.

Forslagets samlede varige provenutab for staten vil være på 184,2 mio. kr.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets hurtige og velvillige behandling.