Skriftlig fremsættelse (4. april 2002)

 

 

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af afskrivningsloven og ligningsloven (Afskrivning af kunstkøb og skattefrihed for visse hæderspriser).

(Lovforslag nr. L 188).

Formålet med dette lovforslag er at udvide afskrivningsretten for kunstnerisk udsmykning samt at fritage hæderspriser til kunstnere for beskatning. Herved forbedres vilkårene for kunstnere, og det gøres mere attraktivt for virksomheder at investere i kunst.

Som det fremgår af regeringsgrundlaget, vil regeringens kulturpolitik bygge på frisind, forskellighed og fællesskab. Regeringen lægger vægt på at skabe gode rammer for kunsten og kulturen samtidig med, at befolkningen får adgang til et rigt, varieret og mangfoldigt kulturudbud. Kulturpolitikken skal hermed sikre, at alle har lige adgang til den danske kulturarv og til den nyeste kunst. Regeringen ønsker således at forbedre vilkårene for kunstnerne.

Det er regeringens opfattelse, at forbedringen i kunstnernes vilkår udformes mest hensigtsmæssigt ved at stimulere efterspørgslen efter kunst. Regeringen foreslår derfor at udvide virksomhedernes adgang til at afskrive kunstnerisk udsmykning således, at det bliver muligt for virksomheder at afskrive udgifter til kunstnerisk udsmykning af erhvervsbygninger.

Kunst på arbejdspladsen vil samtidig øge befolkningens adgang til den nyeste kunst, og kan fremme trivselen for medarbejderne via et godt miljø samtidig med, at kunstnerne får bedre vilkår at udøve deres kunst under.

Samtidig fritages hæderspriser til kunstnere for beskatning. Det er en forudsætning, at prisen gives som en anerkendelse af modtagerens fortjenester. Dette vil yderligere medvirke til at forbedre kunstnernes vilkår.

Lovforslaget har af hensyn til den politiske afklaring ikke kunnet fremsættes inden den 1. april 2002.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.