Skriftlig fremsættelse (30. april 2002)

 

 

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v. (Ophævelse af afgiften på smøreolier, hydraulikolier og lign. og godtgørelse af genvundne benzindampe, m.v.).

(Lovforslag nr. L 204).

Med EF-domstolens dom af 10. juni 1999 »Braathens Sverige AB v. Riksskatteverket« blev det fastslået, at den nuværende afgift på smøreolier, hydraulikolier og lign. ikke kunne opretholdes. Opkrævningen af smøreolieafgiften er derfor administrativt berostillet indtil lovens ikrafttræden.

Da smøreolieafgiften er fundet EU-stridig, foreligger der helt særlige omstændigheder for fremsættelsen af lovforslaget, som berettiger til fremsættelse efter den 1. april med henblik på hurtig behandling.

Med lovforslaget foreslås det, at afgiften på smøreolier, hydraulikolier og lign. ophæves. Ophævelsen af afgiften på smøreolier, hydraulikolier og lign. bringer lovgivningen i overensstemmelse med mineraloliedirektivets art. 8, stk. 1.

Ved et eventuelt krav om tilbagebetaling af afgiften, vil dansk rets almindelige regler om tilbagebetaling, finder anvendelse. Dette medfører, at en betingelse for tilbagebetaling er, at virksomhederne kan godtgøre, at de har lidt et tab ved betaling af afgiften.

Endvidere foreslås en bestemmelse om godtgørelse af genvundne benzindampe. Ved anvendelse af visse dampretursystemer er det muligt at genindvinde benzindampe, som opstår i forbindelse med tankning. For at undgå dobbeltbeskatning, som på intet tidspunkt har været formålet med loven, er loven blevet administreret på en sådan måde, at 0,14 pct. af afgiften på den udleverede mængde benzin er blevet godtgjort. Det foreslås hermed at indføre en tydelig lovhjemmel for denne afgiftsgodtgørelse.

Generelt set vil forslaget medføre en mindre økonomisk lempelse for store dele af industrien og transportsektoren. Lempelsen for erhvervslivet skønnes totalt set at udgøre ca. 90 mill. kr.

Ophævelsen af afgiften på smøreolier, hydraulikolier og lign. og godtgørelse af genvundne benzindampe, m.v. vil betyde mindre administrative lettelser for de registrerede virksomheder.

Med disse bemærkninger skal jeg anbefale forslaget til Folketingets hurtige og velvillige behandling.