Skriftlig fremsættelse (6. februar 2002)

 

 

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Portugal.

(Lovforslag nr. L 94).

Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Slovenien.

(Lovforslag nr. L 95).

Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst med Polen.

(Lovforslag nr. L 96).

En dobbeltbeskatningsoverenskomst indeholder regler for, hvornår Danmark og den anden stat kan beskatte forskellige former for indkomst, som en person, der er hjemmehørende i den ene stat (bopælsstaten), modtager fra den anden stat (kildestaten), og om hvordan dobbeltbeskatning undgås.

Generelt giver dobbeltbeskatningsoverenskomster virksomheder og personer bedre erhvervsmæssige vilkår i forbindelse med etablering, investering og arbejde i udlandet, end hvis sådanne overenskomster ikke foreligger. En dobbeltbeskatningsoverenskomst opstiller bl.a. nogle rammer for, hvordan en investering kan beskattes i den anden stat, og indgåelse af en overenskomst indebærer således en langt højere grad af skattemæssig sikkerhed og forudsigelighed for investorer.

Dobbeltbeskatningsoverenskomster kan først endeligt tiltrædes fra dansk side, når Folketinget har vedtaget en lov herom.

Dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Portugal blev underskrevet den 14. december 2000. Danmark og Portugal har ikke siden 1994 haft en sådan overenskomst. Den indtil da eksisterende overenskomst blev opsagt fra dansk side, da samspillet mellem dobbeltbeskatningsoverenskomstens bestemmelser og visse bestemmelser i portugisisk skattelovgivning gjorde det muligt at skaffe sig vilkårligt store skattefradrag i Danmark, uden at de modsvarende indkomster kom til beskatning hverken i Danmark eller i Portugal.

Den dobbeltbeskatningsoverenskomst, der hermed forelægges Folketinget til godkendelse, indeholder bestemmelser, som ikke gør sådanne arrangementer mulige. De problemer, som førte til opsigelsen af den gamle overenskomst, vil således ikke kunne opstå under den nye.

Dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Slovenien blev underskrevet den 2. maj 2001. Slovenien har hidtil været omfattet af dobbeltbeskatningsoverenskomsten af 1981 mellem det tidligere Jugoslavien og Danmark.

Dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Polen blev underskrevet den 6. december 2001. Den ny overenskomst afløser en overenskomst af 1976, som ændret ved en protokol af 1994.

Lovforslagene skønnes ikke at have væsentlige administrative konsekvenser og respekterer for Portugal-overenskomstens vedkommende de relevante EU-regler. De økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser skønnes at være begrænsede.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagenes bemærkninger, skal jeg hermed anbefale forslagene til velvillig behandling i Tinget.