Forrige

Pernille Falcon (EL):
Det er en gammel traver, der har fået fornyet vind i sejlene med en regering, som jo har gjort det til en leveregel at se stort på aftalefriheden på det danske arbejdsmarked.
     Forslagsstillerne afslører i hvert fald med bemærkningerne til forslaget, at de simpelt hen ikke tror på aftalesystemet. Som de selv siger det i bemærkningerne til forslaget: »Aftalefriheden påberåbes ofte i forbindelse med indgåelse af eksklusivaftaler«. »Imidlertid må det konstateres, at aftalefriheden kun er teoretisk«. Jeg lader det stå lidt.
     Er det virkelig forslagsstillernes holdning til aftalefriheden, så er der jo ingen grænser for, hvad der kan komme af indgreb fra den side for at begrænse denne frihed.
     Det bliver i øvrigt ikke bedre af, at forslagsstillerne øjensynlig mener, at truslen om anvendelse af kampskridt skulle være en negativ side i forbindelse med overenskomstsystemet. Det må logisk betyde, at forslagsstillerne er imod retten til strejke og lockout, så deres tilsyneladende forkærlighed for frihed på arbejdsmarkedet handler i virkeligheden om at gøre op med nogle af de helt grundlæggende faglige rettigheder.
     Det, forslagsstillerne vil, er at udvide enkeltpersoners ret til at underbyde de arbejdsforhold, som er aftalt for ansatte, der er fagforeningsmedlemmer. Forslaget vil betyde frit spil for løntrykkere og for folk, der vil nasse på de resultater, medlemmerne af organisationerne har tilkæmpet sig. Over for arbejdsgivernes interesse eksisterer den enkeltes frihed jo kun på grund af det faglige sammenhold gennem de kollektive aftaler. Det er fagforeningerne og deres medlemmer, der har tilkæmpet sig de løn- og arbejdsforhold, der gælder det pågældende sted for alle på arbejdspladsen.
     I Enhedslisten mener vi, at medlemskab af en faglig organisation er en god og nødvendig ting. Vi går også ind for, at de faglige organisationer lige som alle mulige andre foreninger har ret til at beslutte, hvad de vil. Det er et helt centralt punkt i foreningsfriheden.

Jeg vil ikke undlade at tilføje, at vi i Enhedslisten er meget opmærksomme på, at de faglige organisationer har en egen interesse i udviklingen af så stor medlemsindflydelse som overhovedet muligt på alle planer. Men det er en helt anden sag, som ikke handler om lovregulering, men om interne diskussioner og beslutninger i hver enkelt fagforening og i hvert enkelt forbund.

Kl. 11.45

     Jeg skal sige til slut, at Enhedslisten, som det fremgår, stemmer imod forslaget.

Næste