Forrige

Jens Vibjerg (V):
Det er Venstres opfattelse, at personer på det danske arbejdsmarked frit skal kunne slutte sig sammen og oprette foreninger efter eget valg til at varetage deres økonomiske og sociale interesser. Samtidig ønsker Venstre, at krav om medlemskab af bestemte foreninger ikke må forhindre eller begrænse nogen i at få eller blive ved med at have et job eller i at udøve deres erhverv.
     Venstre er selvfølgelig enig med forslagsstillerne i, at der er behov for en ændring, eftersom vi selv har fremsat lignende forslag eller været medforslagsstillere flere gange. Vi mener, at det strider mod grundlæggende rettigheder ikke selv at kunne bestemme, hvilke foreninger man vil være medlem af. For mig er der ingen tvivl om, at eksklusivbestemmelserne er i strid med menneskerettighederne. Ifølge menneskerettighedskoventionens artikel 11 har alle og enhver, som det også fremgår af beslutningsforslagets bemærkninger, ret til at deltage i fredelige forsamlinger og til foreningsfrihed.
     Regeringen har, som vi lige har hørt, nedsat et embedsmandsudvalg, der skal se på de aftalebaserede eksklusivbestemmelser og på områder i samfundet, hvor lovgivningen eller praksis begrænser erhvervsudøvelsen og erhvervsdeltagelsen med krav om medlemskab af bestemte foreninger. Vi afventer embedsmandsudvalgets undersøgelser, der jo afsluttes her i foråret, og derfor kan vi ikke stemme for forslaget, da de tidsfrister, der ligger i det, ikke kan overholdes. Men der skal ikke herske tvivl om, at vi i Venstre er indstillet på at få løst problemerne.

Kl. 10.05

     Jeg mener, jeg under valgkampen hørte Socialdemokratiets formand sige »mennesker først«. Det må jo betyde, at Socialdemokraterne nu også går ind for at forbyde eksklusivaftaler - eller var udsagnet et udtryk for, at Socialdemokratiet siger ét før valget og gør noget andet efter valget? Jeg venter spændt på Socialdemokratiets udmelding.

Næste