Forrige

Bent Bøgsted (DF):
Dansk Folkeparti lægger stor vægt på den personlige frihed til at vælge. Derfor mener vi også, at det er uhensigtsmæssigt, at der på arbejdsmarkedet findes eksklusivaftaler, der binder en arbejdstager eller en arbejdsgiver til en bestemt forening. Det er derfor, vi i dag er medfremsættere af B 47, et forslag, som for øvrigt tidligere har været fremsat af Venstre op til flere gange.
     Eksklusivaftalerne har været årsag til mange stridigheder på arbejdsmarkedet, men vi må også erkende, at de på nogle områder kan være til gavn for arbejderne. Derfor er der selvfølgelig nogle, der er for at beholde dem, men der er også mange modstandere, der ønsker dem afskaffet, heriblandt Dansk Folkeparti.
     Vi har i Danmark indført en organisationsfrihed, der dog kun gælder for personer, som er ansat forud for indgåelse af eksklusivaftalerne. Det betyder, at personer, der ønsker ansættelse i et firma, tvinges til at melde sig ind i faglige organisationer mod deres eget ønske. Det er ikke hensigtsmæssigt, da det krænker den personlige frihed.
     På samme måde kan en arbejdsgiver tvinges til at melde sig ind i en bestemt arbejdsgiverorganisation. Det drejer sig også om, at arbejdstager og arbejdsgiver betaler til politiske partier, hvis ikke de husker at udfylde og indsende en frameldelsesblanket. Det bør ændres, sådan at man kun betaler, hvis man selv tilmelder sig. Kun ved at gennemføre en reel foreningsfrihed kan man sikre medlemmer mod, at deres kontingent bliver brugt til politisk arbejde mod deres vilje. Eksklusivbestemmelser er i strid med menneskerettighederne.
     I henhold til den europæiske menneskerettighedskonvention, artikel 2 - eller 11 er det vist - har enhver ret til frit at deltage i fredelige forsamlinger og til foreningsfrihed. I denne forbindelse er der faldet dom i spørgsmål om den negative foreningsfrihed, og der henviser jeg til British Rail.
     I den forbindelse er det klart, at Danmark har et problem i forhold til Europarådets socialpagt, da der er indledt en klageprocedure mod Danmark for overtrædelse af pagten. Ekspertkomiteen konkluderer, at socialpagtens artikel
5 er overtrådt, så længe eksklusivaftaler er tilladt i den private sektor. Danmark var i 1989 sammen med 10 andre EU-lande med til at vedtage en fællesskabspagt om arbejdstagerens grundliggende arbejdsmarkedsmæssige rettigheder. Der står, at enhver arbejdstager og enhver arbejdsgiver har frihed til at melde sig ind i henholdsvis arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer eller at undlade at gøre det. Hvordan problemet løses bliver op til regeringen at finde ud af, og derfor glæder det mig, at beskæftigelsesministeren har nedsat et embedsmandsudvalg til at finde en løsning. Jeg vil så gøre opmærksom på, at det er meget vigtigt, at arbejdsmarkedets parter inddrages i undersøgelserne om, hvordan problemet løses, da vi ellers ikke vil opnå en løsning, der er tilfredsstillende for alle parter. Ligeledes vil jeg gøre opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er noget, der kan ske her og nu, men sandsynligvis når en overenskomst udløber for at afbøde virkningerne mest muligt. Der bliver heller ikke indgået nye eksklusivaftaler. Derfor mener Dansk Folkeparti, at de bør kunne afskaffes uden de store problemer, når vel at mærke arbejdsmarkedets parter er inddraget i arbejdet.

Næste