Forrige

(Kort bemærkning). Lars Barfoed (KF):
Tak for det, hr. formand, så kan jeg roligt kaste mig ud i en længere redegørelse, kan jeg forstå.
     Så vil jeg da tage det sidste først, så jeg er sikker på at få svaret ordentligt på det i hvert fald.
     Se, det er jo sådan med ferieoverenskomsterne, at der er - og jeg glæder mig meget over, at hr. Ole Vagn Christensen er fuldstændig enig med mig - tale om, at der er en balance, når det gælder omkostningerne i sådan en overenskomstaftale, hvor den likviditetsfordel, arbejdsgiverne får, indgår blandt andre ting på den ene side, og så er der nogle lønstigninger og nogle andre ting på lønmodtagersiden, der indgår på den anden side. Der er altså en eller anden form for balance i aftalen om de omkostninger, som arbejdsgiverne påtager sig i den kommende overenskomstperiode. Og der skal man altså være meget varsom med at gribe ind over for det. Jeg kan egentlig ikke rigtig forestille mig, at man kan gribe ind over for det, at man altså flytter rundt på omkostningerne mellem de to parter i en aftalt overenskomst. Jeg kan slet ikke se, at vi i den sammenhæng taler om nogle principielle frihedsrettigheder for nogle mennesker.
     Når man så spørger, hvor grænsen går, kan man jo aldrig nogen sinde definere fuldstændig i nogle få sætninger en lovregel for, hvornår man kan gribe ind over for aftaler, og hvornår man ikke kan gribe ind over for aftaler. Det, der er mit hovedsynspunkt, er, at man skal være meget, meget varsom med at gribe ind i aftalefriheden, ikke mindst aftalefriheden på arbejdsmarkedet, men der er altså nogle særlige situationer som denne her, nogle særlige forhold som det her, hvor man kan gøre det.
     Lad mig anskueliggøre det lidt ved at sige, at der jo også kunne være andre ting, man kunne forestille sig, nogle overenskomstparter ville indgå nogle aftaler om, som vi ville føle her i Folketinget var så anstødeligt, at det måtte der nødvendigvis gribes ind over for, eller det måtte forbydes, at de gjorde det igen. Lad os tale om, at man udelukkede andre minoriteter end nogle, der ikke var medlem af en bestemt forening, fra at få et arbejde på den pågældende virksomhed. Jeg kunne nævne alle mulige minoritetsgrupper, hvor man kunne finde på - en virksomhed og nogle ansatte imellem - at aftale: de må ikke få et arbejde her. Så ville vi også gribe ind over for det.

Næste