Forrige

(Kort bemærkning). Line Barfod (EL):
Først til hr. Per Dalgaard: Hvis Per Dalgaard og Dansk Folkeparti mener, at en del af den danske ulandsbistand og demokratistøtte går til terror, synes jeg, at hr. Per Dalgaard burde rette den alvorlige anklage mod regeringen og spørge regeringen, om det er korrekt.
     Mig bekendt går en væsentlig del af den støtte, vi giver til Palæstina, bl.a. til demokratiopbygning, til at støtte opbygning af et politi og til at støtte skoler, uddannelse og hospitaler. Det er selvfølgelig muligt, at hr. Per Dalgaard mener, det er terror, men det er altså ikke den opfattelse, jeg har af, hvad der er terror.
     Så til fru Sandy Brinck: Enhedslisten mener netop, at det er vigtigt, at mange lande bliver enige om at opbygge en international retsorden. Det er også derfor, at vi deltager aktivt i internationalt arbejde, og vi har ladet os inspirere af den definition, der arbejdes med i OSCE, fordi vi mener, det er vigtigt, at man på verdensplan får videreudviklet det arbejde, som har taget et så stort skridt fremad med Den Internationale Straffedomstol. Det kræver netop, at man tager sig tid til at få nogle præcise definitioner og får opbygget et arbejde, som mange kan blive enige om, frem for at haste noget igennem i panik.
     Fru Elisabeth Arnold siger, at der er enkeltheder i lovforslaget, som man ikke kan overskue. Det er jo netop det, der er problemet: der er mange, der ikke kan overskue det, og det er jo også derfor, at både Rigsadvokaten, politiet og advokater osv. har advaret imod, at man gennemfører forslaget uden at foretage en mere grundig undersøgelse af, hvordan det kan lade sig gøre at overskue enkelthederne. Noget af den mest grundlæggende lovgivning, vi laver, er den, der handler om at sætte folk i fængsel, og vi skulle nødig komme dertil, at vi sætter nogle i fængsel, som vi ikke ønsker at sætte i fængsel, eller sætter nogle, som vi faktisk mener gør et stykke arbejde, der bør støttes, under mistanke og overvågning.
     Angående ulandsbistand mener vi, det er vigtigt, at vi også giver ulandsbistand til de organisationer, der arbejder
i lande med udemokratiske styrer, og støtter de bevægelser, der forsøger at arbejde for demokrati. F.eks. kunne vi i Afghanistan støtte de kvinder, der sikrede, at piger kunne få skolegang, på trods af at det var under trussel om dødsstraf fra Talebanregimets side. Folk, der gennemfører den type opgaver, folk, der laver et sådant stykke arbejde for demokratiet, hvor de under trusler om dødsstraf alligevel underviser pigerne i at læse og skrive, fortjener bestemt, at vi støtter dem.

Kl. 11.30

Næste