Forrige

Else Theill Sørensen (KF):
Valget i november sidste år gav Danmark en ny regering, en regering, der på en række områder vil noget andet end den forrige, som vil nogle andre løsninger, og som langt hen ad vejen ser ud til at have et flertal for disse andre løsninger. Det betyder, at bl.a. Det Konservative Folkeparti nu i regeringssamarbejdet får mulighed for at gennemføre væsentlige dele af vores politik. Det er vi meget glade for.

Kl. 17.45

     En af de meget store og vigtige ting i regeringsgrundlaget og et af vores største ønsker er at give sundhedsvæsnet et løft ved at sætte offensivt ind mod ventelisterne, og det er så det, der nu gøres med dette lovforslag. Det er noget, vi i årevis har haft på vores program.
     Vi har ønsket, at de lange ventelister skulle fjernes, og vi har ønsket, at der skulle indføres en egentlig og reel behandlingsgaranti. Jeg håber meget, at vi med dette lovforslag kommer et stort skridt nærmere opfyldelsen af de ønsker.
     Sygehusvæsnet får nu tildelt 1,5 mia. kr. målrettet til at øge behandlingskapaciteten, og de tilføres vel at mærke efter en ny, og så vidt jeg ved, uprøvet model, hvor man tildeler pengene til de enheder, der faktisk præsterer en meraktivitet. Det skulle meget gerne være et incitament til, at man i de enkelte amter og på de enkelte sygehuse gør sig umage for at sætte aktiviteten i vejret.
     Ud over dette direkte angreb på ventelisterne bliver det fra den 1. juli i år sådan, at hvis en patient har ventet mere end 2 måneder på en behandling i det offentlige sygehusvæsen, så får patienten ret til at søge behandling på et privathospital i Danmark eller i udlandet uden omkostninger for patienten ud over eventuelt nogle rejseomkostninger.
     En mindre del af de 1,5 mia. kr. er øremærket til helt specielle formål, nemlig en forøgelse af tilskuddet til høreapparater i de tilfælde, hvor en person ønsker at få høreapparat hos en privat udbyder, en forøgelse af fritvalgsrammerne på en række foreningsejede sygehuse og endelig et beløb til målrettet meraktivitet i børne- og ungdomspsykiatrien.
     Ikke mindst det sidste, nemlig børnepsykiatrien, er der et stort behov for at styrke. Det er helt uantageligt, at børn skal vente halve og hele år på psykiatrisk behandling. Hele deres start på livet afhænger af, at de hurtigst muligt kommer til at fungere i hjem, skole og fritid.
     Jeg vil afslutningsvis sige med hensyn til det mere langsigtede på dette område, at med henblik på at udnytte ressourcerne på området bedre og få en varig nedsættelse af ventetiderne, er der som bekendt nedsat et udvalg med professor Kjeld Møller Pedersen som formand, som skal fremsætte forslag til nødvendige ændringer af strukturer, overenskomster osv.
     Jeg har bemærket mig, at udvalgets formand til en start har luftet muligheden for at reducere antallet af amter fra
14 til 7. Jeg vil godt herfra sige, at et forslag i den retning, eller gerne et der går endnu videre, vil vi i Det Konservative Folkeparti se på med åbent sind. Det Konservative Folkeparti kan tilslutte sig det foreliggende forslag.

Næste