Forrige

Freddy Dam (V):
Lovforslag nr. L 67 er en ændring af ferielovens § 32, stk. 2, hvorefter renterne af de beløb, der er indbetalt til FerieKonto, anvendes til administration af FerieKonto, mens restbeløbet udbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond. Det er sådan, at der hvert år optjenes ca. 110 mio. kr, men i år 2000 var det 172 mio. kr.
     Fremover vil det være således, at indtægten i FerieKonto fortsat forlods anvendes til administration af FerieKonto. Der har i de forløbne år været brugt imellem 60 mio. og 70 mio. kr. pr. år til denne administration, og derefter overføres et overskydende rentebeløb op til 150 mio. kr. til statskassen. Skulle der herefter være et beløb tilovers, er det meningen, at det skal tilfalde Arbejdsmarkedets Feriefond.
     Venstre er principielt af den opfattelse, at lønmodtagerne bør have udbetalt ikke hævede feriepenge ved ferieårets udgang, og derfor glæder vi os over, at der nu nedsættes et embedsmandsudvalg, der skal se nærmere på, hvordan det eventuelt kan lade sig gøre. Men det er klart, at staten stadig skal have de feriepenge, som kan henføres til personer, der har modtaget offentlige overførselsindkomster i stedet for at holde ferie.
     Venstre støtter lovforslaget, fordi den nuværende ordning fremmer en formueophobning i Arbejdsmarkedets Feriefond, som Venstre finder uhensigtsmæssig. Fonden er i perioden 1996-2000 blevet tilført mellem 15 mio. kr. og 50 mio. kr. pr. år, og den havde ved udgangen af år 2000 en egenkapital på 504 mio. kr. Dette forekommer ikke rimeligt, når feriefonden tilsyneladende har vanskeligheder med at komme af med midlerne, hvilket jo fremgår af, at fonden som nævnt er blevet større år for år, og dertil kommer så yderligere, at midlerne, når de endelig anvendes, bruges på en måde, som virker konkurrenceforvridende. Det er efter Venstres opfattelse urimeligt, at private aktører skal konkurrere med en statsunderstøttet fond.
     På det grundlag ser Venstre frem til resultatet af embedsmandsudvalgets arbejde, og som tidligere nævnt kan Venstre støtte lovforslaget.

Næste