Forrige

Søren Søndergaard (EL):
Enhedslisten kan heller ikke under nogen omstændigheder støtte det her forslag, fordi det går ud på at snuppe hver eneste krone, som er tilbage i Arbejdsmarkedets Feriefond efter udgifterne til administration af FerieKontoordningen.
     Som det har været omtalt, drejer det sig om op til 150 mio. kr., som ellers skulle være brugt til ferieformål for lønmodtagerne - drift og vedligeholdelse af ferieboliger, feriecentre, museer, turistmål og lign.
     Det er jo ikke nogen hemmelighed, som det også kom frem
i nogle af de tidligere indlæg, at der er røre i andedammen vedrørende renterne af de indbetalte feriepenge, hvoraf nogle tilgår FerieKonto, og andre indgår i de overenskomstaftalte feriekortordninger. Vores udgangspunkt er, at vi skal respektere overenskomstaftaler, og at de penge, der tilgår feriefonden, er lønmodtagernes - ikke statens. Når regeringen nu vil overføre de penge til statskassen, kan vi ikke opfatte det som andet end en ekstra skat. Det er jo meget godt, at man laver et skattestop, men renter af lønmodtagernes penge indkradser man så med det argument, at man mangler penge. Det gør man selvfølgelig, når man har lavet et skattestop. Der har tidligere i forlængelse af lovændringen i 1996 været overført penge fra selve feriefonden til statskassen. Men som det også er blevet nævnt heroppefra, er det jo sket med den klare og logiske begrundelse, at uafhentede feriepenge for en stor dels vedkommende stammede fra personer, der i stedet for feriepenge modtog dagpenge eller kontanthjælp. Det er jo faktisk også udmøntet i en særlig bekendtgørelse, hvor fordelingen mellem statskassen og feriefonden gøres op på baggrund af en undersøgelse af, hvor stor en del af de ikkebetalte feriepenge, der modsvarer offentlige ydelser.
     I modsætning til denne logik, som er fornuftig og ræsonnabel, vil regeringen altså med det aktuelle forslag uden videre hive alle de penge, de kan, ud af denne her ordning, og derfor er Enhedslisten imod forslaget.

Næste