Spm. nr. S 152

Til justitsministeren (20/12 01) af:

Søren Søndergaard (EL):

»Kan ministeren oplyse, om forbudet mod at eksportere våben eller forsvarsmateriel til krigsførende lande også omfatter Israel?«

Svar (7/1 02)

Justitsministeren (Brian Mikkelsen, fg.):

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Udenrigsministeriet om en udtalelse.

Når denne udtalelse foreligger, vil jeg vende tilbage til sagen.

Supplerende svar (18/4 02)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Der gælder efter våbenlovgivningen som udgangspunkt et forbud mod våbeneksport med mulighed for udførselstilladelse fra Justitsministeriet efter en konkret vurdering af en ansøgning herom. Justitsministeriets afgørelser om udførselstilladelser træffes i almindelighed efter en indhentet udtalelse fra Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet. Udenrigsministeriet vurderer ansøgningerne i lyset af dansk våbeneksportpolitik.

Hovedprincippet i dansk våbeneksportpolitik har i en årrække været, at der nægtes udførselstilladelse til lande, der er inddraget i krigsbegivenheder, eller områder, hvor forholdene er så urolige eller ustabile, at de må befrygtes at udvikle sig til væbnede konflikter. Udførsel nægtes altid til lande, der er omfattet af våbenembargoer vedtaget i FN, EU eller OSCE.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Udenrigsministeriet.

Udenrigsministeriet har oplyst, at Udenrigsministeriet vurderer ansøgninger om udførselstilladelser konkret i hvert enkelt tilfælde på tidspunktet for behandlingen af ansøgningen ud fra principperne i dansk våbeneksportpolitik og EU’s adfærdskodeks for våbeneksport. Det gælder for eksport til ethvert land, herunder også Israel. Udenrigsministeriet har endvidere oplyst, at Israel ikke er omfattet af en våbenembargo.