Spm. nr. S 1789

Til justitsministeren (16/4 02) af:

Niels Helveg Petersen (RV):

»Vil ministeren redegøre for omfanget og indholdet af tilladelser, som den danske regering har udstedt til eksport af våben og anden teknologi, der kan anvendes i militært øjemed, fra Danmark til staten Israel i perioden 1999-2001?«

Svar (19/4 02)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Forsvarsministeriet og Erhvervsministeriet om udtalelser.

Når disse udtalelser foreligger, vil jeg vende tilbage til sagen.

Supplerende svar (10/5 02)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Der gælder efter våbenlovgivningen som udgangspunkt et forbud mod våbeneksport med mulighed for udførselstilladelse fra Justitsministeriet efter en konkret vurdering af en ansøgning herom. Justitsministeriets afgørelser om udførselstilladelse træffes i almindelighed efter en indhentet udtalelse fra Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet.

Justitsministeriet har i 1999-2001 meddelt følgende tilladelser til udførsel af våben mv. omfattet af våbenlovens § 6 til Israel:

1999: Tilladelse til udførsel af 11 pistoler.

2000: 1) Tilladelse til udførsel af flykomponenter og dele hertil med henblik på eftersyn og reparation. Tilladelsen var betinget af, at det omhandlede udstyr blev genindført i Danmark efter endt eftersyn og reparation.

2) Tilladelse til udførsel af en pistol. Tilladelsen var betinget af, at pistolen blev genindført til Danmark senest 6 måneder fra tilladelsens dato.

3) Tilladelse til returnering af et udlånt træningsvåben.

4) Tilladelse til returnering af Radar Warning Recieverudstyr bestående af en række nærmere specificerede delkomponenter.

5) Tilladelse til udførsel af 4 pistoler.

Justitsministeriet har ikke i 2001 meddelt tilladelse til udførsel af våben til Israel.

Justitsministeriet modtog i januar 2001 en henvendelse om, hvorvidt der i givet fald ville kunne meddeles udførselstilladelse til Israel af analyseudstyr. Udenrigsministeriet tilkendegav i den anledning, at ministeriet ikke kunne udtale sig imod en udførsel til Israel af det omhandlede udstyr, idet det dog bemærkedes, at en endelig stillingtagen først ville kunne ske på det tidspunkt, hvor en konkret anmodning om eksporttilladelse ville foreligge. Justitsministeriet har a nmodet ansøgeren om - hvis udførsel af det omhandlede udstyr bliver aktuel - at indsende ansøgning om udførselstilladelse til ministeriet. Justitsministeriet har ikke efterfølgende modtaget en ansøgning om udførselstilladelse.

Justitsministeret skal endvidere henvise til besvarelserne af 17. april 2002 af spørgsmål nr. S 152, S 153 og S 154 fra Søren Søndergaard (EL) og ministeriets besvarelse af 14. september 2001 af spørgsmål nr. 95 af 27. juni 2001 fra Folketingets Forsvarsudvalg (Alm.del –bilag 322) hvoraf bl.a. fremgår, at Justitsministeriet den 6. april 2001 meddelte virksomheden Terma A/S tilladelse til at udføre 144 stk. kombinerede videodisplay og tastaturenhe om anvendes til undercomputersystemer på F-16 fly, til USA. Det fremgik af udførselsansøgningen, at modtageren af de i USA producerede F-16 fly er det israelske luftvåben.

Der henvises i den forbindelse endvidere til Justitsministeriets brev af 11. maj 2000 til Folketingets Retsudvalg med bilag. Justitsministeriet fremsendte ved brevet et notat om liberalisering af praksis for meddelelse af tilladelse til udførsel af forsvarsmateriel. Det fremgår bl.a. af notatet, at Justitsministeriet efter drøftelser med Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet har besluttet at ændre praksis for meddelelse af udførselstilladelser.

Praksisændringen indebærer, at der som hovedregel vil blive givet tilladelse til udførsel af underleverancer af dansk producerede dele til ikke-dødbringende materiel til EU- og NATO-lande uden krav om oplysning om eventuel reeksport, når ansøgningen vedrører bi- og multilaterale samarbejdsprojekter mellem militære myndigheder i Danmark og disse lande.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet udtalelser fra Forsvarsministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Forsvarsministeriet har oplyst følgende:

»Forsvarsministeriet skal henvise til besvarelsen af § 20 spørgsmål S 152, S 153 og S 154 af 20. december 2001 samt spørgsmål nr. 95 af 27. juni 2001 fra Forsvarsudvalget.«

Erhvervs- og Boligstyrelsen har oplyst følgende:

»Erhvervs- og Boligstyrelsen har ansvaret for udstedelse af tilladelser til udførsel af produkter med dobbelt anvendelse (dual-use), det vil sige produkter, der kan anvendes til såvel civile som militære formål.

Retsgrundlaget er Rådets forordning nr. 1334/2000 om en fællesskabsordning for kontrol med udførslen af produkter og teknologi med dobbelt anvendelse (dual-use).

Individuelle tilladelser:

I perioden 1999-2001 har styrelsen udstedt følgende 2 individuelle tilladelser til Israel til udførsler til civile kunder til civil anvendelse:

Udstedt:

Erklæret slutbrug:

26/2-99

Programprodukter til installation i computere (civil anvendelse)

13/12-01

Calibrering af medicinsk ultrasonisk udstyr (civil anvendelse)

Forenklede tilladelser:

Udførsel af mindre sensitive dual-use produkter til civil brug til civile slutbrugere kan desuden efter Rådets forordning finde sted under en række forenklede tilladelser, som styrelsen har udstedt, og som giver eksportørerne mulighed for udførsel i en vis periode, uden der skal ansøges forud for hver enkelt tilfælde.

Styrelsen har ikke undersøgt, i hvilken udstrækning, danske virksomheder har foretaget udførsel til Israel i nævnte periode under disse tilladelser.«