Spm. nr. S 881

Til justitsministeren (12/2 02) af:

Line Barfod (EL):

»Deler ministeren den vurdering, som fremsættes af kriminalkommissær Ole Rasmussen, Våbensektionen i Rigspolitiets Afd. A, af, at der foregår omfattende sløseri med registrering af nye haglvåben købt efter den 10. februar 2000, og i bekræftende fald, hvad har ministeren da tænkt sig at stille op for få sløseriet til at ophøre?«

Begrundelse

I en artikel i net-magasinet NetJæger på www.netnatur.dk citeres kriminalkommissæren for, at det ser ud til at stå sløjt til med at få registreret de nye haglvåben. Det er kommissærens fornemmelse - efter samtaler med våbenhandlere - at kun halvdelen af de handlede haglvåben registreres, siger han til magasinet. Spørgeren finder, at denne situation er stærkt bekymrende. Ikke mindst i lyset af, at den model, som blev vedtaget, d a loven blev ændret for to år siden, er den såkaldte »sparemodel«, der kun skulle omfatte nye haglvåben, og ikke de flere hundredetusinder af våben der allerede ligger i private hjem. Det er derfor efter spørgerens opfattelse besynderligt, at der kun er foretaget så få registreringer.

Svar (22/2 02)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Rigspolitichefen, Politidirektøren i København og Foreningen af Politimestre i Danmark om udtalelser.

Når disse udtalelser foreligger, vil jeg vende tilbage til sagen.

Supplerende svar (5/4 02)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Rigspolitichefen, Politidirektøren i København og Foreningen af Politimestre i Danmark om udtalelser.

Rigspolitichefen har oplyst følgende:

»Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 66 af 26. januar 2000 om våben og ammunition m.v. trådte i kraft den 10. februar 2000. I henhold til bekendtgørelsens § 40 skal personer, der efter den 10. februar 2000 erhverver glatløbede haglgeværer, inden 8 dage fra erhvervelsen anmelde overdragelsen til politimesteren (Politidirektøren i København).

Med henblik på at opnå den mest hensigtsmæssige registrering af bl.a. glatløbede haglgeværer har Rigspolitiet oprettet et centralt register, hvori alle data vedrørende overdragelse eller besiddelse opdateres.

Rigspolitiet har siden den 10. februar 2000 fulgt udviklingen i relation til antallet af registreringer af overdragelse af glatløbede haglgeværer. På baggrund af bl.a. en rundspørge til våbenkontorerne i de største politikredse samt de største våbenhandlere er det Rigspolitiets vurdering, at der er overdraget betydeligt flere glatløbede haglgeværer, end der er registreret siden den 10. februar 2000.

Med henblik på at øge registrering af erhvervelse af glatløbede haglgeværer sender våbenkontorerne i de største politikredse blanketter til anmeldelse af registrering af erhvervelse af glatløbede haglgeværer til våbenhandlerne, således at våbenhandlerne kan udlevere blanketten til erhververen af våbnet i forbindelse med overdragelsen. Medarbejdere ved våbenkontorerne i disse politikredse har dog oplyst til Rigspolitiet, at denne ordning kun i begrænset omfang synes at have øget anmeldelserne af erhvervelse af glatløbede haglgeværer. Hertil kommer, at glatløbede haglgeværer i ikke ubetydeligt omfang tillige overdrages mellem private. Omtale på internettet og i fagblade af spørgsmålet synes heller ikke at have medført en mærkbar stigning i de løbende anmeldelser. Nogle våbenhandlere har oplyst til politiet, at erhververe af glatløbede hag lgeværer efter våbenhandlernes opfattelse i et vist omfang bevidst undlader at anmelde overdragelsen, hvilket kan forklare, at omtale i fagblade samt udlevering af blanketter i forbindelse med køb af glatløbede haglgeværer hos våbenhandlere ikke mærkbart synes at have øget antallet af anmeldelser.

På denne baggrund er det Rigspolitiets opfattelse, at man i første omgang kunne overveje at indskærpe håndhævelsen af straffebestemmelsen i bekendtgørelsens § 43 ved købers manglende anmeldelse over for politikredsene.

Såfremt dette ikke viser sig at have effekt, kunne det overvejes at ændre våbenbekendtgørelsen, således at anmeldelsespligten overføres fra køber til sælger. Efter Rigspolitiets opfattelse synes sælgere således umiddelbart at have større interesse i at foretage anmeldelse end køber, idet en privat sælger bl.a. i forbindelse med misbrug af skydevåben i forbindelse med kriminalitet har en interesse i umiddelbart at kun ne dokumentere ikke længere at være indehaver af våbnet. Hertil kommer, at en ikke ubetydelig del af salget af glatløbede haglgeværer sker fra våbenhandlere. Overføres anmeldelsespligten fra køber til sælger vil antallet af personer, der skal varetage anmeldelse af overdragelse, dels blive formindsket betydeligt, dels vil anmeldelse af en betydelig del af overdragelserne skulle varetages af professionelle våbenhandlere, der ligeledes har en umid delbar interesse i at efterleve pligten til anmeldelse. Den stedlige politimester meddeler således erhvervsdrivende generel tilladelse til med henblik på videresalg at erhverve og besidde våben m.v. bl.a. på vilkår af, at den erhvervsdrivende har mulighed for at forhandle våbnene på betryggende måde, og det i øvrigt efter en konkret vurdering anses for ubetænkeligt at give tilladelse.

Efter Rigspolitiets opfattelse vil en overdragelse af anmeldelsespligt fra køber til sælger således kunne forøge antallet af anmeldelser betydeligt.«

Politimesterforeningen har oplyst, at man er bekendt med Rigspolitichefens udtalelse, som man i det væsentlige kan tiltræde. Foreningen har endvidere bl.a. oplyst, at håndhævelsen af pligten til at registrere våben, der overdrages, er forbundet med ikke ubetydelige vanskeligheder, og at det på den baggrund bør overvejes at inddrage de erhvervsdrivende våbenhandlere mere aktivt i selve registreringsforløbet.

Politidirektøren i København har oplyst, at der i perioden fra den 10. februar 2000 til den 25. februar 2002 blev anmeldt i alt 251 erhvervede glatløbede haglgeværer samt 13 geværer, der er erhvervet før den 10. februar 2000. I den samme periode er der hos de to største våbenhandlere i Københavns politikreds registret salg af i alt 229 glatløbede haglgeværer. Det anføres, at en stor del af de solgte våben er solgt til p ersoner med bopæl uden for Københavns politikreds, og at de derfor ikke er registreret i København.

Justitsministeret er bekendt med, at der siden registreringsordningens ikrafttræden ikke er registreret et antal glatløbede haglgeværer, der svarer til antallet af overdragne geværer.

Justitsministeriet har på den baggrund i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen foranlediget, at der i bladet Vildtinformation 02, der blev udsendt den 12. marts 2002 til ca. 220.000 jagttegnsberettigede sammen med udsendelse af indbetalingskort til jagttegn for det kommende år, bliver bragt en artikel om registrering af glatløbede haglgeværer. I artiklen redegøres der for indholdet af den nye anmeldelsesordning, herunder om hvor de påkrævede anmeldelsesblanket ter kan rekvireres samt om de mulige sanktioner over for manglende anmeldelse.

Justitsministeriet vil – sideløbende med at artiklens mulige påvirkning af antallet af anmeldelser af erhvervelser af glatløbede haglgeværer vurderes - tage initiativ til drøftelser med de relevante interesseorganisationer og repræsentanter for Politimesterforeningen og Rigspolitichefen med henblik på at vurdere behovet for at ændre våbenbekendtgørelsens anmeldelsesordning i overensstemmelse med de anbefalinger, som Rigspolitichefen og imesterforeningen er kommet med.