Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl
Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling)
(Alm. del - bilag 581)
landbrug
(Offentligt)
_____________________________________________
FLF, Alm. del - bilag 535 (Løbenr. 13356)
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i skrivelse af 17. april 2002 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:
Spørgsmål 168:
" Vil Ministeren oplyse hvilke generelle tilladelser der er til at berige fødevarerne hvedemel, rugmel, havregryn morgenmadsceralier, frugt- og grøntsagssaft og margarine?"
Svar:
Jeg har bedt Fødevaredirektoratet beskrive det gældende regelsæt. Jeg fremsender direktoratets notat, som jeg kan henholde mig til.
Mariann Fischer Boel
Fødevaredirektoratet
2. maj 2002
Ref.: HBO/FA3
J.nr.: 2002-20-261-00017
Notat
om
Bevarelse af spørgsmål om generelle tilladelser til at berige fødevarer
De generelle tilladelser til berigelse omfatter følgende fødevarer:
Størrelsen af den tilladte tilsætning er fastsat og fremgår af tabel 1.
De generelle tilladelser til berigelse af kornprodukter udnyttes i øjeblikket kun til morgenmadscerealier. Endvidere udnyttes de generelle tilladelser til berigelse af frugtsaft og juice med vitamin C og margarineprodukter med vitamin A.
Det skal bemærkes, at de generelle tilladelser til specielt kornprodukter har historiske rødder og at disse muligvis bør genovervejes i forbindelse med en igangværende gennemgang af befolkningens indtag af jern m.v. Beslutningen om berigelse af kornprodukter ligger helt tilbage i 1954 og byggede på nogle teoretiske overvejelser om befolkningens forsyning med visse næringsstoffer. Disse blev ikke bekræftet, da man fik den første kostundersøgelse. D erfor ophævede man i 1987 de obligatoriske berigelser, men bibeholdt dem som generelle tilladelser. Bortset fra berigelsen af morgenmadscerealier betød det, at berigelsen i praksis ophørte.
Tabel 1: Generelle tilladelser til tilsætning af næringsstoffer
Fødevare |
Næringsstof |
Tilladt tilsætning |
Summen af naturligt og tilsat indhold 1) |
Havregryn |
Calcium Phosphor |
2,3 g/kg 1,8 g/kg |
|
Grahamsmel |
Vitamin B1
Vitamin B2
Calcium Jern |
5 mg/kg 5 mg/kg 2 g/kg 30 mg/kg |
0,80 mg 0,60 mg 0,24 g 6,0 mg |
Hvedemel |
Vitamin B1
Vitamin B2
Calcium Jern |
5 mg/kg 5 mg/kg 2 g/kg 30 mg/kg |
0,60 mg 0,53 mg 0,22 g 3,7 mg |
Rugmel |
Calcium Jern |
4 g/kg 30 mg/kg |
0,44 g 6,0 mg |
Blandingsmel 2)
(hvedemel/rugmel) |
|
||
Morgenmadscerealier |
Vitamin B1
Vitamin B2
Niacin Jern |
3) |
1 mg 1 mg 10 mg 7 mg |
Frugt- og grøntsagssaft |
Vitamin C |
3) |
40 mg 4) |
Margarine og minarine samt andre smørbare fedtstoffer |
Vitamin A ß-Caroten |
Vitamin A svarende til 840 m g retinol5) |