Besvarelse på bilag 118

                                                Retsudvalget (2. samling)
                                                       (L 35 - bilag 107)
                                                             (Offentligt)

             Folketingets Retsudvalg

       Christiansborg, den 23. april 2002

               Udvalget udbeder sig - i 70 eksemplarer - ministerens
       besvarelse af følgende spørgsmål:

       Ad
       L 35 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige. (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemførelse af FN's Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme m.v.). Af justitsministeren (Lene Espersen).

134.   Ministeren bedes yde lovteknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at bestemmelsen i lovbekendtgørelse 1998-02-18 nr. 110 (udleveringsloven) § 2 fastholdes uændret.

135.   Vil ministeren overveje, om bestemmelserne i lovforslagets
§ 5 med fordel kan ændres, sådan at udlevering af en dansk statsborger til strafforfølgning i udlandet alene kan finde sted, hvis den strafbare handling er omfattet af terrorisme-paragraffen, idet der herved opnås overensstemmelse med det i lovforslagets overskrift anførte og lovændringens indhold, og vil ministeren yde lovteknisk bistand til udformning af et ændringsforslag, der indebærer en sådan ændring?

136.   Har ministeren overvejet, om bestemmelserne i lovforslagets
§ 5 kan ændres sådan, at der alene kan ske udlevering af danske statsborgere til strafforfølgning i udlandet, når
(1) den strafbare handling opfylder de i lovforslaget anførte straframmer, og desuden når 2) gerningsindholdet svarer til de forbrydelser, der er omfattet af bestemmelserne
i straffelovens kapitel 12 (forbrydelser mod statens sikkerhed), 13 (forbrydelser mod statsforfatningen og de øverste myndigheder), 20 (almenfarlige forbrydelser), 24 (kønssædeligheden) og 25 (forbrydelser mod liv og legeme), samt § 125a om menneskesmugling? Er ministeren enig i, at det herved kan opnås, at udlevering kun kommer på tale, når såvel forbrydelsens gerningsindhold som strafferammen kvalificerer forbrydelsen som særlig grov? Vil ministeren anvise, hvordan et ændringsforslag af denne karakter kan udformes, og vil ministeren kunne støtte et sådant ændringsforslag?

137.   Ministeren bedes yde lovteknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at retsplejelovens nuværende regler om domstolskontrol i forbindelse med "hemmelig ransagning" fastholdes uændret.

138.   Vil ministeren overveje at ændre lovforslagets § 2, nr. 5 ff, så retsplejelovens nuværende betingelser for "hemmelig ransagning" fastholdes uændret, bortset fra tilfælde, hvor forbrydelsen er omfattet af terrorisme-paragraffen? Er ministeren enig i, at der herved opnås bedre overensstemmelse med det i lovforslagets overskrift anførte og lovændringens indhold, vil ministeren yde lovteknisk bistand til udformning af et ændringsforslag, der indebærer en sådan ændring, og vil ministeren kunne støtte et sådant ændringsforslag?

                                     P.u.v.

Anne Baastrup,
formand.

       Til
            justitsministeren (Løbenr. 11541)