Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget (2. samling)
(L 35 - bilag 128)
(Offentligt)

 

 

 

Vedlagt fremsendes i 70 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 140 af 2. maj 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemførelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.) (L 35 – bilag 110).

 

 

/

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 140 af 2. maj 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemførelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.) (L 35 – bilag 110).

Spørgsmål nr. 140:

"Ministeren bedes tilsende udvalget den norske rigsadvokats høringssvar til det norske antiterrorlovforslag og samtidig redegøre for, hvad dette høringssvar måtte have givet anledning til af overvejelser i Norge."

Svar:

Justitsministeriet har indhentet den norske rigsadvokats høringssvar til det norske antiterrorlovforslag. Der vedlægges kopi af høringssvaret.

Det norske Justitsdepartements overvejelser i anledning af de indkomne høringssvar gennemgås nærmere i bemærkningerne til det norske lovforslag (Ot.prp.nr. 61) under de enkelte emner. Således gennemgås høringssvarenes bemærkninger til den foreslåede norske terrorbestemmelse i lovforslagets pkt. 7.7, s. 30-34, og Justitsdepartementets overvejelser i den anledning gennemgås i pkt. 7.8, s. 34-38.

Det fremgår af Justitsdepartementets overvejelser, s. 34, at

"Norge er forpliktet til å ha regler som forbyr finansiering av terrorvirksomhet og regler om frysing av midler som kan knyttes til terrorisme. Ved utformningen av slike regler er det behov for å definere i loven hva som skal anses som terrorhandlinger. Alternativet er å utforme mer generelle regler om bl.a. finansiering av alvorlige for

brytelser, slik riksadvokaten har talt til orde for. Departementet holder fast ved at nye lovtiltak mot terrorisme bør være mest mulig målrettede, og ikke favne videre enn formålet tilsier. De nye regler bør derfor avgrenses til å gjelde for terrorhandlinger.

…"

sadvokaten har talt til orde for. Departementet holder fast ved at nye lovtiltak mot terrorisme bør være mest mulig målrettede, og ikke favne videre enn formålet tilsier. De nye regler bør derfor avgrenses til å gjelde for terrorhandlinger.

Det fremgår endvidere på side 35:

"Departementet har i lys av bl.a. riksadvokatens høringsuttalelse vurdert på nytt om bestemmelsen bør utformes som en ren straffskjerpelsesbestemmelse, men er kommet til at løsningen som ble sendt på høring er å foretrække, jf. begrundelsen i høringsnotatet som er gjengitt foran."

Justitsministeriet kan i øvrigt henvises til lovforslagets side 30-38, der vedlægges i kopi.