Retsudvalget (2. samling)
(L 35 - bilag 134)
(Offentligt)

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2002

1. udkast

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige

(Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemførelse af FN's Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme m.v.)

[af justitsministeren (Lene Espersen)]

 

1. Ændringsforslag

Der er stillet 6 ændringsforslag til lovforslaget. Justitsministeren har stillet ændringsforslag nr. 3 og 5-6. Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 1, 2 og 4.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 13. december 2002 og var til 1. behandling den 31. januar 2002. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.

Den 24. januar 2002 fik udvalget ved justitsministeren og dennes embedsmænd en teknisk gennemgang af lovforslaget, som blev suppleret med yderligere tekniske gennemgange af udvalgte dele af lovforslaget den 4. april og 8. maj 2002. Den 30. januar 2002 afholdt udvalget en offentlig heldags høring om lovforslaget og den 11. april 2002 et ekspertmøde om de edb-tekniske elementer i lovforslaget.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og den daværende justitsminister sendte den 30. oktober 2001 dette udkast til udvalget, jf. 2001-02, 1. samling, alm. del – bilag 119. Den 14. december sendte justitsministeren de indkomne høringssvar og den 11. januar 2002 et høringsnotat til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

Amnesty International,

Professor, dr. jur., Ole Espersen, Det Retsvidenskabelige Institut B, Københavns Universitet,

Digital Rights,

Flemming Lyngbeck Hansen, Gentofte,

Forbrugerrådet,

IT-Brancheforeningen,

Jørn Vestergaard, København K, og

Prosa.

Justitsministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.

Deputationer

Endvidere har IT-Brancheforeningen og Prosa mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 154 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Dansk Folkeparti finder det påkrævet, at der i den vestlige, demokratiske verden sættes stærkt ind for at beskytte befolkningerne og demokratiet mod terrororganisationer, der vil omstyrte retssamfundet og folkestyret.

Den anti-terror lovgivning, der nu gennemføres i Danmark – og tilsvarende lovgivning i andre vestlige lande – indeholder en række værktøjer, der kan benyttes i bekæmpelsen af terrorisme. Dansk Folkeparti kan tilslutte sig hovedelementerne i lovforslaget.

Dansk Folkeparti har lyttet til den kritik, der er rejst af sagkyndige.

På flere punkter er kritikken ganske vidtgående. Dansk Folkeparti deler den generelle opfattelse, at så vidtrækkende lovændringer, som dem der er tale om i dette lovforslag, under normale forhold kun bør gennemføres efter et omfattende udredningsarbejde, der belyser alle aspekter af lovændringerne og ikke udelader betænkelighederne. Justitsministerens udtalelser under lovforslagets behandling indeholder imidlertid meget klare tilsagn om, at der ved administrationen af lovændringerne ikke vil blive slækket afgørende på de nødvendige retssikkerhedssyn. Dansk Folkeparti lægger meget vægt på disse tilkendegivelser.

Den kritik, der er fremført fra flere eksterne eksperter, fører til, at Dansk Folkeparti stiller tre ændringsforslag, dels vedrørende udlevering af danske statsborgere til strafforfølgning i udlandet, dels vedrørende hemmelig ransagning. I øvrigt indstilles forslaget til vedtagelse.

Tjóðveldisflokkurin, Inuit Ataqatigiit og Siumut var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af et mindretal (DF), tiltrådt af <>:

Til § 2

1) Nr. 5 udgår.

[Fastholdelse af nuværende retstilstand vedrørende hemmelig ransagning]

2) I det under nr. 6 foreslåede § 799, stk. 3, 1. pkt., indsættes efter »gentagne ransagninger« ordene: », såfremt efterforskningen angår en lovovertrædelse omfattet af straffelovens § 114«.

[Gentagne ransagninger begrænses til straffelovens § 114]

Af justitsministeren, tiltrådt af <>:

Til § 3

3) Paragraffen affattes således:

Ȥ 3

I lov nr. 418 af 31. maj 2000 om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet foretages følgende ændringer:

1. § 15, stk. 4, ophæves.

stk. 5 bliver herefter stk. 4

2. I § 22, stk. 2, nr. 1, og § 101, stk. 1, litra b, ændres »§ 15, stk. 2 og 4« til: »§ 15, stk. 2«.

3. I § 34, stk. 5, indsættes efter »den offentlige alarmtjeneste«: »eller politiet«.«

[Konsekvensændring]

Af et mindretal (DF), tiltrådt af <>:

Til § 5

4) Den under nr. 1 foreslåede affattelse af § 2 affattes således:

»§ 2. Udlevering af en dansk statsborger til strafforfølgning i en anden stat kan kun ske, hvis en handling, der svarer til den lovovertrædelse, for hvilken der søges udlevering, efter dansk ret vil være en overtrædelse af straffelovens § 114.«

Af justitsministeren, tiltrådt af <>:

Til § 7

5) I stk. 1 indsættes efter »stk. 2«: »og 3«.

[Konsekvensændring]

6) Efter stk. 1 indsættes som nyt stykke:

»Stk. 2. § 3, nr. 1 og 2, træder dog først i kraft den 1. juli 2002.«

Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4.

[Konsekvensændring]

Bemærkninger

Til nr. 1 og 2

Med ændringsforslagene vil der fortsat være adgang til at foretage ransagning i samme omfang, som det er tilfældet i dag, i forbindelse med efterforskning af kriminalitet. Ændringsforslagene fører til, at der derudover skabes lovhjemmel til at foretage hemmelige, gentagne ransagninger i forbindelse med efterforskning af en forbrydelse, der er omfattet af straffelovens § 114.

Ved ændringsforslagene opnås således overensstemmelse mellem det i lovforslagets overskrift anførte (»….øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme«) og indholdet af de foreslåede bestemmelser om hemmelig ransagning. Ændringsforslagene vil, hvis de vedtages, betyde, at der ved efterforskning af andre forbrydelser end terrorforbrydelser fortsat gælder den samme domstolskontrol med ransagningsskridt.

meget klare tilsagn

Det er Dansk Folkepartis opfattelse, at regeringens forslag i for vidt omfang unddrager domstolskontrollen med det væsentlige efterforskningsskridt, som ransagning er. Uanset behovet for effektivitet i efterforskningsarbejdet må det pointeres, at der ikke under udvalgsarbejdet er tilvejebragt nogen dokumentation for, at domstolskontrol med ransagning nogensinde har forhindret eller forsinket politiets efterforskningsarbejde. Tværtimod er det almindeligt anerkendt, at dom stolene i sager om efterforskning med dygtighed har været i stand til at finde balancen mellem hensynet til retssikkerheden og hensynet til effektivitet i efterforskningsarbejdet.

Dansk Folkeparti finder det derfor ønskeligt, at domstolene fortsat udøver effektiv kontrol med de vigtigste efterforskningsskridt, og har derfor stillet ændringsforslagene, der alene åbner for udvidet adgang til hemmelig ransagning ved terrorismeforbrydelser.

Til nr. 3

Ændringen af § 3 (ændringen af stykkebetegnelsen i nr. 1) er en konsekvens af lov nr. 258 af 8. maj 2002 om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet og lov om international fuldbyrdelse af straf mv. (Gennemførelse af EU-retshjælpskonventionen, den 2. tillægsprotokol til Europarådets retshjælpskonvention og EU-rammeafgørelse om fælles efterforskningshold). Ved denne l ov indsættes i § 15 i lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet et nyt stk. 3 og et stk. 5. Det er derfor nødvendigt at ændre stykkebetegnelsen i nærværende lovforslag samtidig hermed.

Ændringen af § 3 (indsættelsen af et nyt nr. 2) er en konsekvens af lovforslagets § 3, nr. 1, hvorved § 15, stk. 4 (tidligere stk. 3, jf ovenfor), i lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet foreslås ophævet. I overensstemmelse hermed foreslås lovens henvisninger til bestemmelsen ophævet.

Til nr. 4

Ændringsforslaget betyder, at udlevering af danske statsborgere til strafforfølgning i udlandet alene kan finde sted, hvis den strafbare handling, for hvilken der søges udlevering, er omfattet af terrorisme-paragraffen i straffelovens § 114.

Ved ændringsforslaget opnås således overensstemmelse mellem det i lovforslagets overskrift anførte (»…..øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme«) og indholdet af de foreslåede bestemmelser om udlevering.

else hermed foreslås lovens henvisninger til bestemmelsen ophævet.

Til nr. 5 og 6

De i bemærkningerne til ændringsforslag nr. 3 nævnte ændringer af § 15 i lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, der gennemføres ved lov nr. 258 af 8. maj 2002, træder i kraft den 1. juli 2002.

Det er derfor nødvendigt at ændre ikrafttrædelsesdatoen for den i nærværende lovforslag foreslåede ophævelse af § 15, stk. 4 (tidligere stk. 3) og den forelåede ændring af § 22, stk. 2, nr. 1, og § 101, stk. 1, litra b, til den 1. juli 2002, det vil sige samtidig med ikrafttrædelsen af lov nr. 258 af 8. maj 2002.

Inge Dahl-Sørensen (V) Birthe Rønn Hornbech (V) nfmd. Karsten Nonbo (V) Jørgen Winther (V) Peter Skaarup (DF) Per Dalgaard (DF) Helge Adam Møller (KF) Lars Barfoed (KF) Jann Sjursen (KRF) Erling Christensen (S) Lissa Mathiasen (S) Morten Bødskov (S) Per Kaalund (S) Sandy Brinck (S) Anne Baastrup (SF) fmd. Elisabeth Arnold (RV) Line Barfod (EL)

Tjóðveldisflokkurin, Inuit Ataqatigiit og Siumut havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

57

*

Enhedslisten (EL)

4

Socialdemokratiet (S)

52

 

Kristeligt Folkeparti (KRF)

4

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

12

 

Siumut (SIU)

1

Det Radikale Venstre (RV)

9

     

*

Heraf 1 medlem valgt på Færøerne

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 35

Bilagsnr.

Titel

1

Henvendelse af 5/12-01 fra Flemming Lyngbeck Hansen, Gentofte

2

Spm. 1 om kommentar til henvendelse af 5/12-01 fra Flemming Lyngbeck Hansen, Gentofte, til justitsministeren

3

Høringssvar, fra justitsministeren

4

Spm. 2 om kriterierne for deltagelse i danske terrororganisationer i modsætning til internationale terrororganisationer, til justitsministeren

5

Tilmelding til teknisk gennemgang den 24/1-02

6

Kommenteret høringsoversigt, fra justitsministeren

7

Programudkast, tilmelding og udpegning af ordførere til høringen den 30. januar 2002

8

Spm. 3 om kommentar til brev fra NGO'er, til justitsministeren

9

Spm. 4 om fornyet høringsrunde af høringsparterne, til justitsministeren

Spm. 5 om fornyet høringsrunde, til justitsministeren

10

Retskonsulentens notat vedrørende regeringen "anti-terrorpakke" (bekæmpelse af terrorisme)

11

Offentliggørelse af retskonsulentens notat, jf. L 35 - bilag 10

12

Svar på spm. 1 om kommentar til henvendelse af 5/12-01 fra Flemming Lyngbeck Hansen, Gentofte, fra justitsministeren

13

Program og deltagerliste m.m. til høringen den 30/1-02 i Landstingssalen

14

Notat af professor Gorm Toftegaard Nielsen fra høringen den 30/1-02

15

Forslag til Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse af terrorisme

16

Det norske lovforslag vedrørende bekæmpelse af terrorisme

17

Spm. 6 om retsstilling for person, der sender penge til familie, der sender dem videre til en terrororganisation, til justitsministeren

Spm. 7 om sikkerhedskrav ved opbevaring af digital signatur, til justitsministeren

18

Spm. 8 om logning af oplysninger om afsendelse af e-mail, til justitsministeren

19

Henvendelse af 29/1-02 fra Amnesty International

20

Spm. 9 om kommentar til henvendelse af 29/1-02 fra Amnesty International, til justitsministeren

21

Forslag til foreløbig plan for udvalgets arbejde med lovforslaget

22

Spm. 10 om forskellen på terrorlister i Rådets afgørelse og Rådets fælles holdning, til udenrigsministeren, kopi til justitsministeren

Spm. 11 om, hvorfor Hizbollah og PFLP ikke er med på EU's terrorlister, til udenrigsministeren, kopi til justitsministeren

Spm. 12 om opdeling, til udenrigsministeren, kopi til justitsministeren

Spm. 13 om ændringer i EU's lister siden 27/12-01, til udenrigsministeren, kopi til justitsministeren

23

Kopi af dokumenter fra Rådet til orientering

24

Medlem Søren Søndergaards debatindlæg i Politiken den 30/10-01 "Tingstedet: fire terrorister dømt til døden"

25

Svar på spm. 2 om kriterierne for deltagelse i danske terrororganisationer i modsætning til internationale terrororganisationer, fra justitsministeren

26

Svar på spm. 4 om fornyet høringsrunde af høringsparterne, fra justitsministeren

Svar på spm. 5 om fornyet høringsrunde, fra justitsministeren

27

Spm. 14, om ansøgerlande til EU er omfattet af udleveringen, til justitsministeren

28

Artikel fra Lov & Ret 1/2002 fra lektor, lic.jur. Jørn Vestergaard "Anti-terrorpakken - den strafferetlige del"

29

Henvendelse af 6/2-02 fra Forbrugerrådet

30

Spm. 15 om kommentar til henvendelse af 6/2-02 fra Forbrugerrådet, til justitsministeren

31

Henvendelse af 1/2-02 fra PROSA

32

Spm. 16 om kommentar til henvendelse af 1/2-02 fra PROSA, til justitsministeren

33

Spm. 17 om sikkerhed for danske statsborgere ved udlevering, til justitsministeren

Spm. 18 om Den Europæiske Menneskeretskonventions artikel 3, til justitsministeren

Spm. 19 om straffeprocessuelle regler i forbindelse med udlevering, til justitsministeren

Spm. 20 om at afvente europæisk rammeafgørelse om arrestordre, til justitsministeren

Spm. 21 om at nægte udlevering, hvis strafansvar er forældet, til justitsministeren

34

Svar på spm. 3 om kommentar til brev fra NGO'er, fra justitsministeren

35

Spm. 22 om begrænsninger i ytringsfriheden, til justitsministeren

Spm. 23, om demonstrationer ved topmøder er omfattet af terrorismedefinition, til justitsministeren

Spm. 24 om fortolkningsbidrag til begrebet terrorisme, til justitsministeren

Spm. 25 om, hvilke internationale organisationer der er beskyttet af terrorismebestemmelsen, til justitsministeren

Spm. 26, om præsident Bushs støtte til oppositionen i Irak er omfattet af terrorismebestemmelsen, til justitsministeren

Spm. 27, om stater er omfattet af terrorismebestemmelsen, til justitsministeren

Spm. 28 om påtalereglen i § 118 a, til justitsministeren

Spm. 29 om vejledning for domstolene, til justitsministeren

Spm. 30, om "modstandsret" er fortolkningsbidrag til terrorismebestemmelsen, til justitsministeren

Spm. 31, om medvirkensbestemmelser går videre end FN-reglerne, til justitsministeren

Spm. 32, om medvirkensregler rejser betænkeligheder, til justitsministeren

Spm. 33 om andre udvidende medvirkensregler, til justitsministeren

Spm. 34 om eksempler på § 114 b, til justitsministeren

Spm. 35, om pengeinstitut kan være omfattet af medvirken, til justitsministeren

Spm. 36 om, hvordan penge kan frygtes brugt ved strafbar handling, til justitsministeren

Spm. 37, om konfiskationsbestemmelse rejser bevisproblemer, til justitsministeren

Spm. 38 om begrænsning af konfiskationsbestemmelse, til justitsministeren

36

Udskrift af høringen den 30/1-02

37

Henvendelse af 11/2-02 fra Digital Rights

38

Spm. 39 om kommentar til henvendelse af 11/2-02 fra Digital Rights, til justitsministeren

39

Spm. 40 om statistik for domstolenes imødekommelse af politiets anmodning om ransagningskendelse, til justitsministeren

Spm. 41, om bestemmelse om hemmelig ransagning er overflødig, til justitsministeren

Spm. 42 om ændringsforslag om begrænsning i pligt til at opbevare oplysninger, til justitsministeren

Spm. 43, om politiet er forberedt til opbevaring af personoplysninger, til justitsministeren

Spm. 44 om begrebet televirksomhed, til justitsministeren

Spm. 45, om regler om teleoplysninger bedst gennemføres i retsplejeloven, til justitsministeren

40

Høringsnotat, fra justitsministeren

41

Materiale modtaget af PROSA ved foretrædet den 19/2-02

42

Spm. 46 om kommentar til materiale modtaget fra PROSA ved foretrædet den 19/2-02, til justitsministeren

43

Spm. 47 om "alvorlig skade" i terrordefinitionen i den foreslåede § 114, til justitsministeren

Spm. 48 om, hvilke internationale organisationer der er omfattet af bestemmelsen i § 114, til justitsministeren

Spm. 49 om blokade af et topmøde, til justitsministeren

Spm. 50, om § 114 kun omfatter internationale organisationer, til justitsministeren

Spm. 51 om, hvilke udenlandske myndigheder der er omfattet af § 114, til justitsministeren

Spm. 52 om definition af "demokratiske" lande, til justitsministeren

Spm. 53 om handlinger, der er omfattet af § 114, til justitsministeren

Spm. 54 om, hvad en struktur er, til justitsministeren

Spm. 55, om terrordefinitionen vil kunne fortolkes af en dansk domstol, til justitsministeren

Spm. 56 om, hvilke typer terrorhandlinger der er omfattet af bestemmelsen i § 114, til justitsministeren

Spm. 57 om angrebet den 11. september 2001, til justitsministeren

Spm. 58 om kommentar til notatet fra professor Gorm Toftegaard Nielsen, til justitsministeren

Spm. 59, om Danmark er forpligtet til at indføre §§ 114 a og 114 b på den foreslåede måde, til justitsministeren

Spm. 60, om Sverige og Norge har indført/foreslået tilsvarende regler, til justitsministeren

Spm. 61 om terrororganisationer, til justitsministeren

Spm. 62 om organisationer omfattet af § 114, til justitsministeren

Spm. 63 om dataovervågningen, til justitsministeren

Spm. 64 om yderligere ressourcer til Datatilsynet, til justitsministeren

Spm. 65 om Datatilsynet, til justitsministeren

Spm. 66 om registrering af al internettrafik, til justitsministeren

Spm. 67 om udlevering af danske statsborgere, til justitsministeren

Spm. 68 om ændringsforslag om udlevering af danske statsborgere, til justitsministeren

Spm. 69 om kriterierne for udlevering af danske statsborgere, til justitsministeren

Spm. 70 om ændringsforslag om kriterier for udlevering, til justitsministeren

Spm. 71 om overvågnings- og logningskrav, til justitsministeren

Spm. 72 om uautoriseret aflytning af elektronisk kommunikation, til justitsministeren

Spm. 73 om, hvilken institution der sikrer den afbalancerede sikkerhed, til justitsministeren

Spm. 74 om, hvilke personer, grupper og sammenslutninger der er omfattet af bestemmelsen i § 114 a, til justitsministeren

Spm. 75 om terrorhandlinger, til justitsministeren

Spm. 76 om aflytningskendelse, til justitsministeren

Spm. 77 om en erklæring fra en offentlig dansk myndighed, til justitsministeren

Spm. 78 om indsamling til nødhjælp til et projekt, der organiseres af en gruppe, der omfattes af bestemmelsen, til justitsministeren

Spm. 79 om, hvilke projekter der vil blive omfattet af bestemmelsen, til justitsministeren

Spm. 80 om efterforskning af en mistanke om terrorvirksomhed, til justitsministeren

Spm. 81 om efterforskning og evt. indhentning af retskendelse, til justitsministeren

Spm. 82 om en liste over organisationer, der opfattes som terrororganisationer, til justitsministeren

Spm. 83 om en liste over terrormistænkte, til justitsministeren

Spm. 84 om overvågning af al dansk internetaktivitet, til justitsministeren

Spm. 85, om Datatilsynet vil få tilført ekstra ressourcer, til justitsministeren

Spm. 86 om dataaflæsning med "snifferprogram", til justitsministeren

Spm. 87, om politiet kan gennemføre edition uden retskendelse over for journalister, advokater og andre, til justitsministeren

Spm. 88 om forholdet mellem de danske lovforslag og EU-forordning af 27/12-2001, til justitsministeren

Spm. 89 om støtte til organisationer på EU's liste over terrororganisationer/-personer, til justitsministeren

Spm. 90 om en liste over organisationer/personer, som Danmark mener er terrorrister, til justitsministeren

Spm. 91 om, hvorledes en revision af EU's liste over terrororganisationer/-personer vil foregå, til justitsministeren

Spm. 92 om forholdet mellem de danske lovforslag og EU's rammeafgørelse, til justitsministeren

Spm. 93 om terrordefinition, til justitsministeren

44

Europarådets rekommandation 1550 (2002)

45

Spm. 94 om kommentar til Europarådets rekommandation 1550, til justitsministeren

46

Spm. 95 om kriterier for optagelse på og sletning af liste over terrororganisationer, til justitsministeren

Spm. 96 om konfiskation og indefrysning af midler, til justitsministeren

47

Retskonsulentens notater om medvirkensbestemmelser

48

Spm. 97 om Tvindledelsens e-mails, til justitsministeren

49

Spm. 98 om organisationer omfattet af § 114, til justitsministeren

50

Svar på spm. 6 om retsstilling for person, der sender penge til familie, der sender dem videre til en terrororganisation, fra justitsministeren

51

Svar på spm. 14, om ansøgerlande til EU er omfattet af udleveringen, fra justitsministeren

52

Svar på spm. 20 om at afvente europæisk rammeafgørelse om arrestordre, fra justitsministeren

Svar på spm. 21 om at nægte udlevering, hvis strafansvar er forældet, fra justitsministeren

53

Svar på spm. 41, om bestemmelse om hemmelig ransagning er overflødig, fra justitsministeren

54

Resumé og redigeret udskrift af høringen den 30. januar 2002

55

Spm. 99 om beskrivelse af modstandsretten, til justitsministeren

Spm. 100 om afgørelse af en handling i forhold til en stat, til justitsministeren

56

Spm. 101, om der i loven er taget højde for "modstandsretten", til justitsministeren

Spm. 102, om organisationer vil være omfattet af bestemmelserne i § 114, til justitsministeren

Spm. 103, om danske NGO'er vil være omfattet af § 114, til justitsministeren

57

Svar på spm. 40 om statistik for domstolenes imødekommelse af politiets anmodning om ransagningskendelse, fra justitsministeren

58

Svar på spm. 67 om udlevering af danske statsborgere, fra justitsministeren

Svar på spm. 68 om ændringsforslag om udlevering af danske statsborgere, fra justitsministeren

59

Spm. 104 om emnerubrikken i en e-mail, til justitsministeren

60

Spm. 105 om ministerens kommentar til artikel i den norske avis Aftenposten: "Uakseptabelt forslag til ny terrorlov", til justitsministeren

61

Spm. 106 om teknisk bistand til ændringsforslag vedrørende udlevering, til justitsministeren

Spm. 107, om Østersøkommissæren bliver hørt før en udlevering kan finde sted, til justitsministeren

Spm. 108, om et dolus eventualis forsæt ikke kan anvendes i forhold til § 114 a, til justitsministeren

Spm. 109 om straffelovens § 136, til justitsministeren

Spm. 110 om straffelovens § 136 i relation til ytringsfrihed, til justitsministeren

Spm. 111 om udlevering, uden at danske myndigheder kan straffe, til justitsministeren

62

Svar på spm. 9 om kommentar til henvendelse af 29/1-02 fra Amnesty International, fra justitsministeren

Svar på spm. 17 om sikkerhed for danske statsborgere ved udlevering, fra justitsministeren

Svar på spm. 18 om Den Europæiske Menneskeretskonventions artikel 3, fra justitsministeren

Svar på spm. 19 om straffeprocessuelle regler i forbindelse med udlevering, fra justitsministeren

Svar på spm. 22 om begrænsninger i ytringsfriheden, fra justitsministeren

Svar på spm. 23, om demonstrationer ved topmøder er omfattet af terrorismedefinition, fra justitsministeren

Svar på spm. 24 om fortolkningsbidrag til begrebet terrorisme, fra justitsministeren

Svar på spm. 25 om, hvilke internationale organisationer der er beskyttet af terrorismebestemmelsen, fra justitsministeren

Svar på spm. 28 om påtalereglen i § 118 a, fra justitsministeren

Svar på spm. 29 om vejledning for domstolene, fra justitsministeren

Svar på spm. 31, om medvirkensbestemmelser går videre end FN-reglerne, fra justitsministeren

Svar på spm. 32 om medvirkensregler rejser betænkeligheder, fra justitsministeren

Svar på spm. 33 om andre udvidende medvirkensregler, fra justitsministeren

Svar på spm. 34 om eksempler på § 114 b, fra justitsministeren

Svar på spm. 35, om pengeinstitut kan være omfattet af medvirken, fra justitsministeren

63

Svar på spm. 7 om sikkerhedskrav ved opbevaring af digital signatur, fra justitsministeren

Svar på spm. 8 om logning af oplysninger om afsendelse af e-mail, fra justitsministeren

Svar på spm. 42 om ændringsforslag om begrænsning i pligt til at opbevare oplysninger, fra justitsministeren

Svar på spm. 43, om politiet er forberedt til opbevaring af personoplysninger, fra justitsministeren

Svar på spm. 45, om regler om teleoplysninger bedst gennemføres i retsplejeloven, fra justitsministeren

Svar på spm. 84 om overvågning af al dansk internetaktivitet, fra justitsministeren

64

Svar på spm. 36 om, hvordan penge kan frygtes brugt ved strafbar handling, fra justitsministeren

Svar på spm. 37, om konfiskationsbestemmelse rejser bevisproblemer, fra justitsministeren

Svar på spm. 38 om begrænsning af konfiskationsbestemmelse, fra justitsministeren

65

Svar på spm. 69 om kriterierne for udlevering af danske statsborgere, fra justitsministeren

Svar på spm. 70 om ændringsforslag om kriterier for udlevering, fra justitsministeren

66

Svar på spm. 86 om dataaflæsning med "snifferprogram", fra justitsministeren

Svar på spm. 87, om politiet kan gennemføre edition uden retskendelse over for journalister, advokater og andre, fra justitsministeren

67

Svar på spm. 47 om "alvorlig skade" i terrordefinitionen i den foreslåede § 114, fra justitsministeren

Svar på spm. 48 om, hvilke internationale organisationer der er omfattet af bestemmelsen i § 114, fra justitsministeren

Svar på spm. 49 om blokade af et topmøde, fra justitsministeren

Svar på spm. 50, om § 114 kun omfatter internationale organisationer, fra justitsministeren

Svar på spm. 51 om, hvilke udenlandske myndigheder der er omfattet af § 114, fra justitsministeren

Svar på spm. 52 om definition af "demokratiske" lande, fra justitsministeren

Svar på spm. 53 om handlinger, der er omfattet af § 114, fra justitsministeren

Svar på spm. 54 om, hvad en struktur er, fra justitsministeren

Svar på spm. 55, om terrordefinitionen vil kunne fortolkes af en dansk domstol, fra justitsministeren

Svar på spm. 57 om angrebet den 11. september 2001, fra justitsministeren

Svar på spm. 59, om Danmark er forpligtet til at indføre §§ 114 a og 114 b på den foreslåede måde, fra justitsministeren

Svar på spm. 61 om terrororganisationer, fra justitsministeren

Svar på Spm. 62 om organisationer omfattet af § 114, fra justitsministeren

Svar på spm. 74 om, hvilke personer, grupper og sammenslutninger der er omfattet af bestemmelsen i § 114 a, fra justitsministeren

Svar på spm. 75 om terrorhandlinger, fra justitsministeren

Svar på spm. 76 om aflytningskendelse, fra justitsministeren

Svar på spm. 77 om en erklæring fra en offentlig dansk myndighed, fra justitsministeren

Svar på spm. 78 om indsamling til nødhjælp til et projekt, der organiseres af en gruppe, der omfattes af bestemmelsen, fra justitsministeren

Svar på spm. 79 om, hvilke projekter der vil blive omfattet af bestemmelsen, fra justitsministeren

68

Kopi af alm. del - bilag 398 notat om bestemmelserne om domstolskontrol og afslagsgrunde i forslaget til rammeafgørelse om den europæiske arrestordre og overgivelsesprocedurerne mellem Den Europæiske Unions medlemsstater

69

Svar på spm. 80 om efterforskning af en mistanke om terrorvirksomhed, fra justitsministeren

Svar på spm. 81 om efterforskning og evt. indhentning af retskendelse, fra justitsministeren

70

Svar på spm. 94 om kommentar til Europarådets rekommandation 1550, fra justitsministeren

Svar på spm. 96 om konfiskation og indefrysning af midler, fra justitsministeren

Svar på spm. 98 om organisationer omfattet af § 114, fra justitsministeren

71

Svar på spm. 15 om kommentar til henvendelse af 6/2-02 fra Forbrugerrådet, fra justitsministeren

Svar på spm. 16 om kommentar til henvendelse af 1/2-02 fra PROSA, fra justitsministeren

Svar på spm. 44 om begrebet televirksomhed, fra justitsministeren

Svar på spm. 63 om dataovervågningen, fra justitsministeren

Svar på spm. 64 om yderligere ressourcer til Datatilsynet, fra justitsministeren

Svar på spm. 85, om Datatilsynet vil få tilført ekstra ressourcer, fra justitsministeren

Svar på spm. 97 om Tvindledelsens e-mails, fra justitsministeren

72

Svar på spm. 106 om teknisk bistand til ændringsforslag vedrørende udlevering, fra justitsministeren

Svar på spm. 107, om Østersøkommissæren bliver hørt før en udlevering kan finde sted, fra justitsministeren

Svar på spm. 111 om udlevering, uden at danske myndigheder kan straffe, fra justitsministeren

73

Svar på spm. 10 om forskellen på terrorlister i Rådets afgørelse og Rådets fælles holdning, fra udenrigsministeren

Svar på spm. 11 om, hvorfor Hizbollah og PFLP ikke er med på EU's terrorlister, fra udenrigsministeren

Svar på spm. 12 om opdeling, fra udenrigsministeren

Svar på spm. 13 om ændringer i EU's lister siden 27/12-01, fra udenrigsministeren

74

Svar på spm. 60, om Sverige og Norge har indført/foreslået tilsvarende regler, fra justitsministeren

Svar på spm. 105 om ministerens kommentar til artikel i den norske avis Aftenposten: "Uakseptabelt forslag til ny terrorlov", fra justitsministeren

75

Svar på spm. 82 om en liste over organisationer, der opfattes som terrororganisationer, fra justitsministeren

Svar på spm. 83 om en liste over terrormistænkte, fra justitsministeren

Svar på spm. 88 om forholdet mellem de danske lovforslag og EU-forordning af 27/12-2001, fra justitsministeren

Svar på spm. 89 om støtte til organisationer på EU's liste over terrororganisationer/-personer, fra justitsministeren

Svar på spm. 90 om en liste over organisationer/personer, som Danmark mener er terrorrister, fra justitsministeren

Svar på spm. 92 om forholdet mellem de danske lovforslag og EU's rammeafgørelse, fra justitsministeren

Svar på spm. 93 om terrordefinition, fra justitsministeren

76

Ændringsforslag, fra justitsministeren

77

Svar på spm. 72 om uautoriseret aflytning af elektronisk kommunikation, fra justitsministeren

Svar på spm. 73 om, hvilken institution der sikrer den afbalancerede sikkerhed, fra justitsministeren

78

Svar på spm. 102, om organisationer vil være omfattet af bestemmelserne i § 114, fra justitsministeren

Svar på spm. 103, om danske NGO'er vil være omfattet af § 114, fra justitsministeren

Svar på spm. 108, om et dolus eventualis forsæt ikke kan anvendes i forhold til § 114 a, fra justitsministeren

79

Svar på spm. 26, om præsident Bushs støtte til oppositionen i Irak er omfattet af terrorismebestemmelsen, fra justitsministeren

Svar på spm. 27, om stater er omfattet af terrorismebestemmelsen, fra justitsministeren

Svar på spm. 56 om, hvilke typer terrorhandlinger der er omfattet af bestemmelsen i § 114, fra justitsministeren

Svar på spm. 100 om afgørelse af en handling i forhold til en stat, fra justitsministeren

Svar på spm. 109 om straffelovens § 136, fra justitsministeren

80

Svar på spm. 91 om, hvorledes en revision af EU's liste over terrororganisationer/-personer vil foregå, fra justitsministeren

Svar på spm. 95 om kriterier for optagelse på og sletning af liste over terrororganisationer, fra justitsministeren

81

Spm. 112 om domstolsprøvelse af udlevering, til justitsministeren

82

Spm. 113, om antiterrorpakkens instrumenter vil kunne anvendes i faglige konflikter, til justitsministeren

Spm. 114 om indsamlinger til humanitære formål, til justitsministeren

Spm. 115 om reglerne for indsamling af penge til humanitære formål, til justitsministeren

83

Svar på spm. 39 om kommentar til henvendelse af 11/2-02 fra Digital Rights, fra justitsministeren

Svar på spm. 46 om kommentar til materiale modtaget fra PROSA ved foretrædet den 19/2-02, fra justitsministeren

Svar på spm. 65 om Datatilsynet, fra justitsministeren

Svar på spm. 66 om registrering af al internettrafik, fra justitsministeren

Svar på spm. 71 om overvågnings- og logningskrav, fra justitsministeren

Svar på spm. 104 om emnerubrikken i en e-mail, fra justitsministeren

84

Svar på spm. 30, om "modstandsret" er fortolkningsbidrag til terrorismebestemmelsen, fra justitsministeren

Svar på spm. 99 om beskrivelse af modstandsretten, fra justitsministeren

Svar på spm. 101, om der i loven er taget højde for "modstandsretten", fra justitsministeren

Svar på spm. 110 om straffelovens § 136 i relation til ytringsfrihed, fra justitsministeren

85

Svar på spm. 58 om kommentar til notatet fra professor Gorm Toftegaard Nielsen, fra justitsministeren

86

Spm. 116 om internetudbyderes opbevaring af indholdet af e-mail, til justitsministeren

87

Meddelelse om supplerende teknisk gennemgang den 4/4-02

88

Resolutionstekst vedrørende terrorisme fra den 107. Inter-Parlamentariske konference i Marrakech, Marokko, den 17-23/3-02

89

Spm. 117 om notat om dolus eventualis' anvendelse i strafferetlig praksis og i forbindelse med lovforslaget, til justitsministeren

Spm. 118 om beskrivelse af det arbejde, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet vil udføre for at identificere en terrororganisation, til justitsministeren

Spm. 119, om det er udelukket, at der indgår en politisk vurdering i terrorbegrebet, til justitsministeren

90

Oversigt over spørgsmål og svar på lovforslaget fordelt efter emner

91

Ekspertmøde den 11/4-02 om de edb-tekniske problemstillinger i lovforslaget

92

Svar på spm. 116 om internetudbyderes opbevaring af indholdet af e-mail, fra justitsministeren

93

Henvendelse af 8/4-02 fra professor, dr. jur., Ole Espersen Det Retsvidenskabelige Institut B, Københavns Universitet

94

Spm. 120 om kommentar til henvendelse af 8/4-02 fra professor, dr. jur., Ole Espersen Det Retsvidenskabelige Institut B, Københavns Universitet, til justitsministeren

95

Spm. 121 om folks ret til oprør mod besættelsesmagter eller andre illigitime styre, til justitsministeren

96

Spm. 122, om det er op til domstolene at bedømme, hvorvidt en organisation er er terrororganisation, til justitsministeren

97

Kopi EUU: Retsakter i EU vedrørende bekæmpelse af terror (lister)

98

Svar på spm. 112 om domstolsprøvelse af udlevering, fra justitsministeren

99

Spm. 123 om § 786, stk. 4, 1. pkt, til justitsministeren

Spm. 124, om udbydere kan afgrænses til professionelle virksomheder, hvis hovedbeskæftigelse er teletjeneste, til justitsministeren

Spm. 125 om pris for etablering af en logningsservice, til justitsministeren

Spm. 126 om, hvor lille en udbyder kan være, til justitsministeren

100

Spm. 127 om pligt til at foretage logning, til justitsministeren

Spm. 128 om, hvilke teleudbydere der vil blive pålagt registreringspligt, og hvem der vil blive pålagt at yde politiet bistand, til justitsministeren

Spm. 129, om trafikdata skal være samlet et sted, til justitsministeren

101

Spm. 130 om behandling af EU's liste over terrorister og terrororganisationer i Retsudvalget og Europaudvalget, til justitsministeren

Spm. 131, om optagelse på en liste er nok til, at politiet i Danmark kan iværksætte en efterforskning, til justitsministeren

Spm. 132, om afskaffelse af § 136, stk. 2, i straffeloven giver problemer i forhold til FN og EU, til justitsministeren

Spm. 133 om anvendelse af straffelovens § 136, stk. 2, i forhold til L 35's ikrafttræden, til justitsministeren

102

Retskonsulentens notat om visse retlige spørgsmål i professor Ole Espersens henvendelse om terrorismedefinitionen og tiltalebeføjelser

103

Kopi EUU: svar på spm. 23 om terrorist, terroristorganisationer, til udenrigsministeren

104

Kopi EUU: svar på spm. 25 om liste, terrorisme, til udenrigsministeren

105

Svar på spm. 113 om antiterrorpakkens instrumenter vil kunne anvendes i faglige konflikter, fra justitsministeren

Svar på spm. 114 om indsamlinger til humanitære formål, fra justitsministeren

Svar på spm. 115 om reglerne for indsamling af penge til humanitære formål, fra justitsministeren

106

Svar på spm. 117 om notat om dolus eventualis' anvendelse i strafferetlig praksis og i forbindelse med lovforslaget, fra justitsministeren

107

Spm. 134 om teknisk bistand til et ændringsforslag, der fastholder de nuværende udleveringsregler, til justitsministeren

Spm. 135 om teknisk bistand til ændringsforslag, der betyder, at udlevering kun kan finde sted for overtrædelse af terrorismeparagraffen, til justitsministeren

Spm. 136 om udlevering kun ved særlig grove forbrydelser, til justitsministeren

Spm. 137 om teknisk bistand til et ændringsforslag, der fastholder de nuværende regler for ransagning, til justitsministeren

Spm. 138 om teknisk bistand til et ændringsforslag, der kun giver mulighed for ransagning ved overtrædelse af terrorismeparagraffen, til justitsministeren

108

Spm. 139 om eksekveringen af en dødsdom over en person, som er blevet udleveret fra Danmark, til justitsministeren

109

Opdateret spørgsmålsoversigt fordelt efter emner

110

Spm. 140 om den norske rigsadvokats høringssvar, til justitsministeren

111

Svar på spm. 121 om folks ret til oprør mod besættelsesmagter eller andre illigitime styre, fra justitsministeren

Svar på spm. 122, om det er op til domstolene at bedømme, hvorvidt en organisation er er terrororganisation, fra justitsministeren

Svar på spm. 130 om behandling af EU's liste over terrorister og terrororganisationer i Retsudvalget og Europaudvalget, fra justitsministeren

Svar på spm. 131, om optagelse på en liste er nok til, at politiet i Danmark kan iværksætte en efterforskning, fra justitsministeren

112

Svar på spm. 118 om beskrivelse af det arbejde, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet vil udføre for at identificere en terrororganisation, fra justitsministeren

Svar på spm. 119, om det er udelukket, at der indgår en politisk vurdering i terrorbegrebet, fra justitsministeren

113

Spm. 141 om EU's liste over terrororganisationer i forhold til Den Europæiske Menneskekonvention, til justitsministeren

Spm. 142, om man selv skal anlægge sag ved domstolene, hvis man er blevet sat på EU's terrorliste, til justitsministeren

Spm. 143, om en domstol kan få adgang til fortrolige dokumenter fra Clearing House, til justitsministeren

Spm. 144, om man vil få beskikket en forsvarer, såfremt man kommer på EU's terrorliste, til justitsministeren

114

Spm. 145 om medvirken, til justitsministeren

Spm. 146 om beslaglæggelse, til justitsministeren

115

Svar på spm. 120 om kommentar til henvendelse af 8/4-02 fra professor, dr. jur., Ole Espersen Det Retsvidenskabelige Institut B, Københavns Universitet, fra justitsministeren

116

Svar på spm. 139 om eksekveringen af en dødsdom over en person, som er blevet udleveret fra Danmark, fra justitsministeren

117

Svar på spm. 132 om, afskaffelse af § 136, stk. 2, i straffeloven giver problemer i forhold til FN og EU, fra justitsministeren

Svar på spm. 133 om anvendelse af straffelovens § 136, stk. 2, i forhold til L 35's ikrafttræden, fra justitsministeren

118

Svar på spm. 134 om teknisk bistand til et ændringsforslag, der fastholder de nuværende udleveringsregler, fra justitsministeren

Svar på spm. 135 om teknisk bistand til ændringsforslag, der betyder, at udlevering kun kan finde sted for overtrædelse af terrorismeparagraffen, fra justitsministeren

Svar på spm. 136 om udlevering kun ved særlig grove forbrydelser, fra justitsministeren

119

Opdateret oversigt over spørgsmål og svar på lovforslaget fordelt efter emner

120

Henvendelse af 7/5-02 fra IT-Brancheforeningen

121

Spm. 147 om kommentar til henvendelse af 7/5-02 fra IT-Brancheforeningen, til justitsministeren

122

Kopi EUU: Revision af EU's terrorlister

123

Svar på spm. 123 om § 786, stk. 4, 1. pkt, fra justitsministeren

Svar på spm. 124, om udbydere kan afgrænses til professionelle virksomheder, hvis hovedbeskæftigelse er teletjeneste, fra justitsministeren

Svar på spm. 125 om pris for etablering af en logningsservice, fra justitsministeren

Svar på spm. 126 om, hvor lille en udbyder kan være, fra justitsministeren

Svar på spm. 127 om pligt til at foretage logning, fra justitsministeren

Svar på spm. 128 om, hvilke teleudbydere der vil blive pålagt registreringspligt, og hvem der vil blive pålagt at yde politiet bistand, fra justitsministeren

Svar på spm. 129, om trafikdata skal være samlet et sted, fra justitsministeren

124

Svar på spm. 137 om teknisk bistand til et ændringsforslag, der fastholder de nuværende regler for ransagning, fra justitsministeren

Svar på spm. 138 om teknisk bistand til et ændringsforslag, der kun giver mulighed for ransagning ved overtrædelse af terrorismeparagraffen, fra justitsministeren

125

Supplerende svar på spm. 130 om behandling af EU's liste over terrorister og terrororganisationer i Retsudvalget og Europaudvalget, fra udenrigsministeren

126

Spm. 148, om sikkerhedskriterier vedrørende logning kan indskrives i loven, til justitsministeren

Spm. 149, om begrebet informationssamfundstjenester kan bidrage til afgrænsning af bestemmelser vedr. logning m.m., til justitsministeren

Spm. 150 om betydningen af, at en handling er foretaget mod en besættelsesmagt, til justitsministeren

127

Svar på spm. 147 om kommentar til henvendelse af 7/5-02 fra IT-Brancheforeningen, fra justitsministeren

128

Svar på spm. 140 om den norske rigsadvokats høringssvar, fra justitsministeren

129

Spm. 151 om, hvilken resstilling professionelle IT-folk har, til justitsministeren

Spm. 152 om krav til virksomheder, der lukker, fusionerer eller flytter til udlandet, til justitsministeren

Spm. 153 om tekniske aspekter af lovforslaget, til justitsministeren

130

Spm. 154 om, hvem der skal deltage i de kommende drøftelser med tele- og internetbranchen, til justitsministeren

131

Svar på spm. 141 om EU's liste over terrororganisationer i forhold til Den Europæiske Menneskekonvention, fra justitsministeren

Svar på spm. 142, om man selv skal anlægge sag ved domstolene, hvis man er blevet sat på EU's terrorliste, fra justitsministeren

Svar på spm. 143, om en domstol kan få adgang til fortrolige dokumenter fra Clearing House, fra justitsministeren

Svar på spm. 144, om man vil få beskikket en forsvarer, såfremt man kommer på EU's terrorliste, fra justitsministeren

Svar på spm. 145 om medvirken, fra justitsministeren

Svar på spm. 146 om beslaglæggelse, fra justitsministeren

Svar på spm. 150 om betydningen af, at en handling er foretaget mod en besættelsesmagt, fra justitsministeren

132

Svar på spm. 148, om sikkerhedskriterier vedrørende logning kan indskrives i loven, fra justitsministeren

Svar på spm. 149, om begrebet informationssamfundstjenester kan bidrage til afgrænsning af bestemmelser vedr. logning m.m., fra justitsministeren

Svar på spm. 151 om, hvilken resstilling professionelle IT-folk har, fra justitsministeren

Svar på spm. 152 om krav til virksomheder, der lukker, fusionerer eller flytter til udlandet, fra justitsministeren

Svar på spm. 153 om tekniske aspekter af lovforslaget, fra justitsministeren

Svar på spm. 154 om, hvem der skal deltage i de kommende drøftelser med tele- og internetbranchen, fra justitsministeren

133

Ændringsforslag, fra justitsministeren