Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget (2. samling)
(L 35 - bilag 26)
(Offentligt)

 

 

 

Vedlagt fremsendes i 70 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 og 5 af 18. januar 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansie ring af terrorisme, gennemførelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.)(L 35– bilag 9).

 

 

/

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 og 5 af 18. januar 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemf&oslas h;relse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.)(L 35 – bilag 9).

Spørgsmål nr. 4:

"Under henvisning til, at de indkomne høringssvar er afgivet til det udkast til lovforslag, som den tidligere regering sendte i høring, jf. (2001-2002, 1. samling) alm. del – bilag 119, og i lyset af de ændringer, som er foretaget i L 35 i forhold til lovudkastet, bedes ministeren sende L 35 samt høringsnotatet på L 35 – bilag 6 ud til fornyet høring hos høringsparterne."

Svar:

Der henvises til besvarelsen nedenfor af spørgsmål 5.

Spørgsmål nr. 5:

"Hvad er årsagen til, at ministeren ikke har foretaget en fornyet høringsrunde på eget initiativ?"

Svar:

Justitsministeriet sendte den 30. oktober 2001 et lovudkast til høring hos en bred kreds af myndigheder og organisationer. Ud over høringssvar fra de hørte myndigheder og organisationer modtog Justitsministeriet høringssvar fra andre, både enkeltpersoner og organisationer. I alt modtog Justitsministeriet 37 høringssvar med bemærkninger til lovudkastet.

Det fremsatte lovforslag er i store træk identisk med dette lovudkast, idet der dog på visse punkter er sket ændringer i forhold til lovudkastet. De fleste af disse ændringer kan opdeles i to kategorier, nemlig ændringer som følge af de fortsatte forhandlinger i EU om rammeafgørelsen om bekæmpelse af terrorisme samt ændringer som følge af de indkomne høringssvar. Herudover indeholder det fremsatte lovforslag enkelte &ae lig;ndringer, som ikke falder ind under disse to kategorier. Der tænkes her navnlig på den foreslåede forhøjelse fra 4 år til 6 år af strafferammen for grove våbenlovsovertrædelser i straffelovens § 192 a og den foreslåede nye bestemmelse om ikke-spredning af masseødelæggelsesvåben i straffelovens § 114 e.

Efter Justitsministeriets vurdering havde ændringerne samlet set ikke en sådan karakter, at dette kunne give anledning til endnu en høringsrunde. Hertil kommer, at lovforslaget i lyset af de internationale forpligtelser har en vis hastende karakter.

Justitsministeriet udsendte i stedet den 18. december 2001 lovforslaget i særtryk til orientering til samtlige høringsparter samt til de personer og organisationer, der på eget initiativ havde afgivet høringssvar.

Den 11. januar 2002 sendte Justitsministeriet på baggrund af den indkomne høringssvar et høringsnotat med kommentarer til Retsudvalget. Høringsnotatet har siden været tilgængeligt for offentligheden via Folketingets hjemmeside, www.folketinget.dk.

Efter lovforslagets fremsættelse har Folketingets Retsudvalg besluttet at afholde en offentlig høring om lovforslaget. Høringen, der afholdtes onsdag den 30. januar 2002, havde deltagelse af en lang række af de personer og organisationer, der har afgivet høringssvar om lovforslaget.

Henset hertil og sammenholdt med det ovenfor nævnte finder Justitsministeriet fortsat ikke, at der er grundlag for at udsende lovforslaget i fornyet høring.

Det bemærkes, at Justitsministeriet samtidig med denne besvarelse har sendt kopi af svaret til alle de hørte myndigheder og organisationer mv. samt til de personer og organisationer, der på eget initiativ har afgivet høringssvar. Eventuelle kommentarer og supplerende høringssvar, der i den anledning måtte komme fra høringsparterne, vil naturligvis blive videresendt til Retsudvalget.