Besvarelse på bilag 62

                                                Retsudvalget (2. samling)
                                                        (L 35 - bilag 33)
                                                             (Offentligt)

             Folketingets Retsudvalg

       Christiansborg, den 8. februar 2002

               Udvalget udbeder sig - i 70 eksemplarer - ministerens
       besvarelse af følgende spørgsmål:

       Ad
       L 35 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige. (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemførelse af FN's Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme m.v.). Af justitsministeren (Lene Espersen).

17.    Hvilken sikkerhed er der for, at alle de lande, hvortil udlevering af danske statsborgere efter lovforslaget kan finde sted, lever op til de retssikkerhedsgarantier, der er gældende efter dansk ret?

18.    Rejser den foreslåede bestemmelse om udlevering af danske statsborgere til strafforfølgning i udlandet problemer i forhold til Den Europæiske Menneskeretskonventions artikel 3, da den pågældende under efterforskningen af sagen risikerer at blive frihedsberøvet (varetægtsfængslet), selv om Danmark ved udleveringen har stillet vilkår om, at afsoning af eventuel frihedsstraf m.v. skal foregå i Danmark?

19.    Bør udlevering af danske statsborgere til strafforfølgning
i udlandet ikke tillige forudsætte, at de straffeprocessuelle regler, herunder adgang til at tale med en forsvarer inden en retssag, ikke afviger væsentligt fra danske straffeprocessuelle regler?

20.    Kunne det med fordel overvejes at afvente resultaterne af forhandlingerne i EU-regi om forslaget til rammeafgørelse om den europæiske arrestordre, før der skrides til ændringer i udleveringslovens forbud mod at udlevere danske statsborgere til lande uden for Norden?

21.    Er det muligt i henhold til EU-reglerne at nægte udlevering af danske statsborgere til udlandet, hvis strafansvaret for en tilsvarende lovovertrædelse, hvis forholdet var begået i Danmark, er forældet efer dansk ret?

Spørgsmålene bedes besvaret senest den 19. marts 2002.

                                     P.u.v.

Anne Baastrup,
formand.

       Til
            justitsministeren (Løbenr. 4322)