Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget (2. samling)
(L 35 - bilag 69)
(Offentligt)

 

 

 

Vedlagt fremsendes i 70 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 80 og 81 af 21. februar 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finan siering af terrorisme, gennemførelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.) (L 35 – bilag 43).

 

 

/

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 80 og 81 af 21. februar 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemf&os lash;relse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.) (L 35 – bilag 43).

Spørgsmål nr. 80:

"Hvem skal tage stilling til, om der skal ske efterforskning af en mistanke om terrorvirksomhed, herunder at der skal anmodes om retskendelse? Vil Justitsministeriet skulle inddrages, da det jo i sidste ende er Justitsministeriet, der skal tage stilling til, om der skal rejses påtale, eller vil det være de lokale anklagemyndigheder, der skal afgøre, om de mener, der kan være tale om terrorvirksomheder?

Svar:

Det fremgår af bestemmelsen i retsplejelovens § 742, stk. 2, at efterforskning iværksættes af politiet, når der er rimelig formodning om, at et strafbart forhold, som forfølges af det offentlige, er begået.

Det følger heraf, at det vil være politiet, der skal tage stilling til spørgsmål om iværksættelse af efterforskning i sager om terrorvirksomhed. Det vil også være politiet, der i den konkrete sag tager stilling til, hvilke eventuelle efterforskningsmæssige tvangsindgreb der skal søges anvendt.

Særligt om Politiets Efterretningstjeneste (PET) bemærkes i den forbindelse, at tjenestens hovedopgave er, at overvåge, forebygge og modvirke foretagender og handlinger, som må antages at rumme en fare for rigets selvstændighed og sikkerhed og den lovlige samfundsorden, herunder i første række de i straffelovens kapitel 12 og 13 omhandlede forbrydelser.

Ved afslutningen af en politimæssig efterforskning er det anklagemyndighedens opgave at træffe afgørelse om tiltalespørgsmålet. Efter bestemmelsen i § 118 a vil det være justitsministeren, der har tiltalekompetencen i sager omfattet af de foreslåede bestemmelser i §§ 114-114 e.

Spørgsmål nr. 81:

"Såfremt det vil være en lokal afgørelse at påbegynde efterforskning og evt. indhente retskendelse, vil der så blive udarbejdet fælles retningslinier for, hvilke handlinger, organisationer, lande mv. der er omfattet af terrorbestemmelsen?"

Svar:

Justitsministeriet vil efter lovforslagets vedtagelse sende det vedtagne forslag til bl.a. politi og anklagemyndighed til orientering.

Herudover vil Justitsministeriet løbende vurdere, i hvilket omfang der eventuelt kan være behov for til politi og anklagemyndighed at udsende yderligere materiale mv., der kan have betydning for anvendelsen af de foreslåede bestemmelser – herunder f.eks. materiale, der måtte fremkomme i form af afgørelser ved domstolene om fortolkningen af bestemmelserne.