Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget (2. samling)
(L 35 - bilag 73)
(Offentligt)

Udenrigsministeriet

 

 

Folketingets Retsudvalgs spørgsmål nr. 10, 11, 12 og 13 af 4. februar 2002 om Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af terrorisme, gennemførelse af FN’s Sikkerhedsrådsresolution nr. 1373 (2001) samt &osla ge initiativer til bekæmpelse af terrorisme m.v.). Af justitsministeren (Lene Espersen) (L 35 – bilag 22)

 

Spørgsmål 10:

Hvad er forskellen på den liste, der er opstillet i Rådets afgørelse af 27. december 2001 om opstilling af den liste, der er omhandlet i artikel 2, stk. 3, i Rådets forordning (EF) nr. 2580/2001 om specifikke restriktive foranstaltninger mod visse personer og enheder med henblik på at bekæmpe terrorisme (2001/927/EF), og bilaget til Rådets fælles afgørelse af 27. december 2001 om anvendelse af specifikke foranstaltninger til bekæmpelse af terr orisme (2001/931/FUSP)?

Svar:

Rådet (udenrigsministre) har med henblik på gennemførelse af Sikkerhedsrådets resolution 1373 (2001) den 27. december 2001 ved skriftlig procedure vedtaget følgende retsakter: Rådets fælles holdning af 27. december 2001 om bekæmpelse af terrorisme (2001/930/FUSP), Rådets fælles holdning af 27. december 2001 om anvendelse af specifikke foranstaltninger til bekæmpelse af terrorisme (2001/931/FUSP), Rådets forordning (EF) nr. 2580/200 1 af 27. december 2001 om specifikke restriktive foranstaltninger mod visse personer og enheder med henblik på at bekæmpe terrorisme og Rådets afgørelse af 27. december 2001 om opstilling af den liste, der er omhandlet i artikel 2, stk. 3, i Rådets forordning (EF) nr. 2580/2001 om specifikke restriktive foranstaltninger mod visse personer og enheder med henblik på at bekæmpe terrorisme (2001/927/EF).

Rådets fælles holdning om anvendelse af specifikke foranstaltninger til bekæmpelse af terrorisme (2001/931/FUSP) har som bilag optrykt en første liste over personer, grupper og enheder som omhandlet i den fælles holdnings art. 1.

Retsvirkningen af denne liste fremgår af artikel 4 i den fælles holdning (2001/931/FUSP), der har følgende ordlyd: "Medlemsstaterne yder gennem politisamarbejde og retligt samarbejde i kriminalsager inden for rammerne af afsnit VI i traktaten om Den Europæiske Union hinanden den størst mulige hjælp i forebyggelsen og bekæmpelsen af terrorhandlinger. Med henblik herpå udøver de med hensyn til undersøgelser og retsforfølgning, som deres myndigheder gennemfører over for alle de personer, grupper og enheder, der er opført i bilaget, på anmodning fuldt ud deres gældende beføjelser i overensstemmelse med retsakter, der er vedtaget af Den Europæiske Union, og andre internationale aftaler, arrangementer og konventioner, der er bindende for medlemsstaterne."

Den anden liste fremgår af Rådets afgørelse af 27. december 2001 om opstilling af den liste, der er omhandlet i artikel 2, stk. 3, i Rådets forordning (EF) nr. 2580/2001 om specifikke restriktive foranstaltninger mod visse personer og enheder med henblik på at bekæmpe terrorisme (2001/927/EF).

Retsvirkningen af denne liste fremgår af art. 2, stk. 1 i rådsforordning nr. 2580/2001, der har følgende ordlyd: "Med forbehold af art. 5 og 6

  1. indefryses alle midler, andre finansielle aktiver og økonomiske ressourcer, der tilhører, ejes, eller besiddes af fysiske eller juridiske personer, grupper eller enheder, som er opført på den i stk. 3, omhandlede liste.
  2. må der hverken direkte eller indirekte stilles pengemidler, andre finansielle aktiver og økonomiske ressourcer til rådighed for eller til gavn for de fysiske eller juridiske personer, grupper eller enheder, som er opført på den i stk. 3, omhandlede liste."

 

Spørgsmål 11:

Hvorfor er PFLP og Hizbollah ikke nævnt på nogen af EU’s lister?

Svar:

Af art. 1, stk. 4 i den fælles holdning om anvendelse af specifikke foranstaltninger til bekæmpelse af terrorisme af 27. december 2001 (2001/931/FUSP) fremgår, at listerne "udarbejdes på grundlag af præcise oplysninger eller forhold, der viser, at der er truffet afgørelse af en kompetent myndighed over for de omhandlede personer, grupper og enheder, hvad enten der er indledt en undersøgelse eller en retsforfølgelse for en terrorhandling eller fors&o slash;g på at begå, deltage i eller lette gennemførelsen af en sådan handling, baseret på seriøse og troværdige beviser eller indicier, eller der er afsagt dom for sådanne handlinger. Personer, grupper og enheder, der er identificeret af FN’s Sikkerhedsråd som værende forbundet med terrorisme, og som det har beordret sanktioner imod, kan opføres på listen.

I dette stykke forstås ved "kompetent myndighed" en judiciel myndighed, eller hvor judicielle myndigheder ikke har kompetence på det område, som dette stykke dækker, en tilsvarende kompetent myndighed på dette område."

I EU-kredsen foretages en vurdering af, hvorvidt disse kriterier er opfyldt for så vidt angår terrorister og terrororganisationer, der foreslås optaget på EU’s lister. EU’s lister vedtages med énstemmighed, og baggrunden for at PFLP og Hizbollah ikke er nævnt på EU’s lister er, at der endnu ikke i EU-kredsen har kunnet opnås enighed om at optage disse organisationer på listerne. I den forbindelse bemærkes, at der samtidig med sakterne den 27. december 2001 blev vedtaget en erklæring med følgende ordlyd: "Rådet erklærer, at denne liste udgør det første led i implementeringen af forordningen, og at den hurtigt vil blive fulgt op af yderligere lister."

 

Spørgsmål 12:

Hvorfor er kun Hamas’ terroristiske (militære) gren nævnt på EU’s lister og ikke hele Hamas? Hvordan kan en sådan opdeling laves?

Svar:

Ved vurderingen af hvilke organisationer der skal optages på listerne sondres mellem organisationer, der udfører lovlige politiske aktiviteter, og organisationer, der udfører terrorhandlinger. EU har således - på linje med USA – alene optaget den militære gren af Hamas på listen i Rådets afgørelse af 27. december 2001 om opstilling af den liste, der er omhandlet i artikel 2, stk. 3, i Rådets forordning (EF) nr. 2580/2001 om specifikke r tive foranstaltninger mod visse personer og enheder med henblik på at bekæmpe terrorisme (2001/927/EF).

 

Spørgsmål 13:

Er der foretaget nogen ændringer eller tilføjelser til EU’s lister siden den 27. december 2001?

Svar:

Der er på nuværende tidspunkt ikke sket en revision af EU-listerne. Arbejdet med revision af listerne er imidlertid iværksat. Når arbejdet er afsluttet, vil listerne blive offentliggjort i EF-tidende.

Folketingets Retsudvalg

Bilag

Journalnummer

Kontor

1x70

500.B.14.a.

JT.1

marts 2002

 

 

 

Vedlagt følger i 70 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 10, 11, 12 og 13 af 4. februar 2002 fra Folketingets Retsudvalg om Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af terrorisme, gennemførelse af FN’s S edsrådsresolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme m.v.). Af justitsministeren (Lene Espersen) (L 35 – bilag 22).