Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget (2. samling)
(L 35 - bilag 74)
(Offentligt)

 

 

 

Vedlagt fremsendes i 70 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 60 og 105 af 21. februar og 6. marts 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmp else af finansiering af terrorisme, gennemførelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.) (L 35 – bilag 43 og 60).

 

 

/

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 60 og 105 af 21. februar og 6. marts 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorism e, gennemførelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.) (L 35 – bilag 43 og 60).

Spørgsmål nr. 60:

"Har Sverige og Norge indført/foreslået tilsvarende regler som §§ 114 a og 114 b?"

Svar:

Både Sverige og Norge har undertegnet FN’s terrorfinansieringskonvention.

I Sverige har regeringen oversendt et forslag til lov om straf for finansiering af særligt alvorlige forbrydelser mm. til Lovrådet. Lovforslaget, der endnu ikke er fremsat i Rigsdagen, indeholder de lovændringer, som er nødvendige for, at Sverige kan tiltræde FN’s terrorfinansieringskonvention. Lovforslaget forventes fremsat i løbet af kort tid.

I Norge sendte regeringen den 21. december 2001 et lovforslag i høring. Lovforslaget tager sigte på at gennemføre FN’s terrorfinansieringskonvention og FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001). Fremsættelsen af lovforslaget forventes at ske i løbet af foråret 2002.

Spørgsmål nr. 105:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra den norske avis Aftenposten

den 1. marts 2002: "Uakseptabelt forslag til ny terrorlov", hvori den norske rigsadvokat udtaler sig om det norske forslag til terrorlovgivning."

Svar:

I artiklen fra den norske avis Aftenpost fra den 1. marts 2002 kritiserer den norske rigsadvokat Tor Aksel Busch et norsk forslag til terrorlovgivning. Ifølge avisen ser rigsadvokaten ingen grund til at indføre en selvstændig terrorismebestemmelse, ligesom han kritiserer den norske terrorbestemmelse for at være upræcis og for vidtgående.

Justitsministeriet finder ikke at burde kommentere, hvorvidt der i Norge er grund til at indføre en selvstændig terrorismebestemmelse. For Danmarks vedkommende følger forpligtelsen til særskilt at kriminalisere terrorisme af EU’s rammeafgørelse. Der henvises i den forbindelse til Justitsministeriets bemærkninger til høringssvarene fra Det Danske Center for Menneskerettigheder og Dansk Retspolitisk Forening i den kommenterede hørin sigt af 11. januar 2002, s. 8.

Endvidere kan der henvises til Justitsministeriets bemærkninger til høringssvaret fra Advokatrådet i den kommenterede høringsoversigt af 11. januar 2002, s. 6-7.

I øvrigt giver det, der er anført i den norske avisartikel, ikke Justitsministeriet anledning til bemærkninger.