Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget (2. samling)
(L 35 - bilag 77)
(Offentligt)

 

 

 

Vedlagt fremsendes i 70 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 72-73 af 21. februar 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansie ring af terrorisme, gennemførelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.) (L 35 – bilag 43).

 

 

 

 

/

 

Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 72-73 af 21. februar 2002 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemf&oslas h;relse af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme mv.) (L 35 – bilag 43).

Spørgsmål 72:

"Hvilken støtte sikres til etablering af den enkelte borgers værn mod uautoriseret aflytning af elektronisk kommunikation som f.eks. e-mail?"

Svar:

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at det ønskes oplyst, hvilke regler om datasikkerhed der vil gælde for teleoplysninger, som udbydere af telenet eller teletjenester efter den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 786, stk. 1, vil have pligt til at registrere og opbevare

i 1 år.

Der kan i den forbindelse henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 64. Her er det bl.a. anført, at registrering og opbevaring af oplysninger om internettrafik og brug af elektronisk post efter omstændighederne må betragtes som personoplysninger omfattet af persondataloven.

Persondataloven indeholder i § 41, stk. 3, en bestemmelse om, at den dataansvarlige skal træffe de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger mod, at oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med loven.

Spørgsmål 73:

"Hvilken institution sikrer den afbalancerede sikkerhed?"

Svar:

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at det – i forlængelse af spørgsmål nr. 71 –ønskes oplyst, hvilken rolle Datatilsynet vil have i forhold til teleoplysninger omfattet af den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 786, stk. 1.

Der kan i den forbindelse henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 65.