Besvarelse på bilag 12

                                            Sundhedsudvalget (2. samling)
                                                         (L 64 - bilag 3)
                                                             (Offentligt)

             Folketingets Sundhedsudvalg

       Christiansborg, den 13. februar 2002

               Udvalget udbeder sig - i 70 eksemplarer - ministerens
       besvarelse af følgende spørgsmål:

       Ad
       L 64 Forslag til lov om ændring af lov om sygehusvæsenet (Forhøjede fritvalgsrammer, statslige tilskud til sygehusformål og frit valg til private sygehuse). Af indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen).

1.     Kan ministeren bekræfte at 332 mio. gylden (ca. 1.121 mia. dkr.) som den hollandske regering har bevilliget til en ventelistepulje rettet mod sygehusene ikke har gjort ventelisterne væsentlig kortere samt oplyse, om det er korrekt, at en undersøgelse viser, at årsagen til at ventelisterne ikke er blevet væsentligt kortere er: mangel på personale, det stigende antal ældre borgere, som har behov for behandling, og mangel på plejehjemspladser, der betyder, at en del ældre patienter optager sengepladser efter endt behandling? Ministeren bedes oplyse om der med dette forslag er taget højde for at disse problemer også findes i Danmark.

2.     Er det korrekt, som ministeren udtalte ved 1. behandlingen af lovforslaget, at det ikke er en forudsætning for at få adgang til de ekstra ressourcer, at man først skal øge behandlingen op til det niveau, der blev aftalt sidste år?

3.     Vil ministeren give eksempler på, hvordan de medicinske afdelinger kan få del i bevillingen?

4.     Ministeren bedes konkretisere, hvilke typer af behandlinger, der kan få del i bevillingen og om der af de afsatte midler kan indkøbes nyt apparatur f.eks. strålekanoner eller røntgentapparater samt hvordan de afdelinger, som har været omstillingsparate og ikke kan øge deres kapacitet bl.a. på grund af normeringer kan få del i midlerne?

5.     Ministeren bedes oplyse, om det er korrekt opfattet, at bevillingen er en éngangsbevilling og om afdelinger, som har øget deres kapacitet som følge af bevillingen, skal skrue ned på et lavere blus i år 2003?

6.     Ministeren bedes oplyse om, hvis samtlige midler ikke bliver forbrugt i 2002, kan midlerne så overføres til år 2003?

7.     Hvilket økonomisk udgangspunkt vil være gældende, når regeringen indleder økonomiforhandlingerne med amterne, er det med eller uden den 1.5 mia. kr.?

8.     Vil ministeren inddrage de politiske partier i udarbejdelsen af bekendtgørelsen, der skal følge op på lovforslaget?

                                     P.u.v.

Birthe Skaarup,
formand.

       Til
            indenrigs- og sundhedsministeren (Løbenr. 4677)