Besvarelse på bilag 13

                                            Sundhedsudvalget (2. samling)
                                                         (L 64 - bilag 6)
                                                             (Offentligt)

             Folketingets Sundhedsudvalg

       Christiansborg, den 20. februar 2002

               Udvalget udbeder sig - i 70 eksemplarer - ministerens
       besvarelse af følgende spørgsmål:

       Ad
       L 64 Forslag til lov om ændring af lov om sygehusvæsenet (Forhøjede fritvalgsrammer, statslige tilskud til sygehusformål og frit valg til private sygehuse). Af indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen).

9.     Ministeren bedes specificere, hvorledes de 10 mio. kr., der skal anvendes til videreudvikling af DRG-systemet og administration, tænkes anvendt?

10.    Ministeren bedes oplyse, hvordan patienter, der behandles på private sygehuse og klinikker eller i udlandet, vil være stillet i forhold til Patientforsikringen?

11.    Ministeren bedes oplyse, hvilke regler der gælder for aktindsigt og gensidig kommunikation mellem de forskellige instanser (primærsektoren, sygehusvæsenet, private klinikker og sygehuse og udenlandske behandlingssteder)?

12.    Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel "Overflødigt lovforslag" fra Danmarks Amtsråd, nr. 3, februar 2002, hvor flere sygehusejere udtaler, at de frygter ikke at kunne få del i de ekstra midler, herunder om det giver anledning til overvejelser om ændringer af lovforslaget?

13.    Ministeren bedes oplyse, om der påtænkes igangsat initiativer med henblik på rekruttering og fastholdelse af personale til sundhedssektoren?

14.    Ministeren bedes oplyse, om det er muligt at pålægge private klinikker og sygehuse at indgå aftaler med et eller flere amter, og hvad ministeren agter at gøre, hvis ingen aftaler indgås af frivillighedens vej?

15.    Vil ministeren uddybe, hvordan det tænkes afklaret, om det offentlige sundhedsvæsen har givet et tilbud, der er acceptabelt?

16.    Ministeren bedes oplyse, om DRG taksterne, der skal danne grundlag ikke bare for afregning sygehusejerne imellem men også mellem det offentlig og det private, afspejler de reelle faktiske omkostninger ved de forskellige behandlinger?

17.    Ministeren bedes oplyse, hvad der sker med den tidligere regerings pulje til 20.000 flere behandlinger, hvis sygehusejerne ikke formår at bruge den ved at effektivisere 10 pct. som forudsat, og tilsvarende med de 1.5 mia. jf. L 64, hvis de heller ikke kan udmøntes i konkret merbehandling i indeværende år. Bliver eventuelle restmidler overført til næste år?

18.    Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer der påtænkes taget for at sikre, at der er de nødvendige fysiske og personalemæssige ressourcer til genoptræning af de ekstra behandlede borgere, herunder om der af de 1.5 mia. kr. påtænkes tilført midler til genoptræning?

19.    Ministeren bedes redegøre for, hvorledes der skal dokumenteres merbehandling, herunder om forsøg med effektivisering ved anderledes arbejdstilrettelæggelse, selvstyrende grupper m.v. kan komme i betragtning økonomisk?

20.    Ministeren bedes oplyse, hvordan sygehusejerne har været inddraget i drøftelser forud for lovforslagets fremsættelse, herunder om der har været reelle forhandlinger, som det kendes fra de årlige kommunaløkonomiske forhandlinger?

21.    Ministeren bedes redegøre for, hvorledes det tænkes sikret, at der fortsat sker en overordnet samlet planlægning af sygehusvæsenet i amterne, således at det undgås at helhedssynet drukner i kassetænkning og strategiske overvejelser om, hvilke investeringer og omstruktureringer man skal foretage for at få "snablen i 1.5 mia. kr. puljen"?

22.    Hvorledes vil ministeren sikre, at sygehusafdelinger, der allerede har gennemført projekter, f.eks. af tidsbegrænset varighed, med optimering af ventetiden ikke forholdes muligheden for at få del i de ekstra midler?

23.    Ministeren bedes oplyse, hvordan det tænkes sikret, at der ikke sker voldsomme forringelser af akutberedskab og personalenormeringerne i de ikke kirurgiske afdelinger, herunder om der kan bevilges midler for merproduktion til
f.eks. et elektivt kirurgisk afsnit, hvis det samtidig kan påpeges, at der er sket en massiv forringelse af plejen og omsorgen på samme sygehus' medicinske afdeling?

24.    Ministeren bedes oplyse, om der vil blive tilført økonomiske midler til føde-, medicinske- og psykiatriske afdelinger, udover de forhåndsprioriterede 25 mio. kr. til børne- og ungdomspsykiatrien, herunder hvordan disse afdelinger, der traditionelt ikke har ventetid, kan påvise merproduktion?

                                     P.u.v.

Birthe Skaarup,
formand.

       Til
            indenrigs- og sundhedsministeren (Løbenr. 5339)