Skriftlig fremsættelse (6. maj 2003)

 

 

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational sikringsstyrke i Irak.

(Beslutningsforslag nr. B 165).

Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske militære styrker stilles til rådighed for en multinational sikringsstyrke i Irak.

Efter det irakiske regimes fald står det internationale samfund over for en række omfattende og presserende opgaver i Irak med det overordnede formål at tilvejebringe fred og stabilitet i landet.

Egentlige kamphandlinger i Irak vurderes at være bragt til ende. Imidlertid forventes sikkerhedssituationen i en periode fremover fortsat at være spændt overalt i landet. En international militær tilstedeværelse i Irak anses derfor for nødvendig for at sikre og understøtte det internationale nødhjælpsarbejde, skabe rammerne for, at genopbygningen af landet kan indledes, og understøtte den irakiske befolknings bestræbelser på at skabe en politisk   overgangsproces.

I øjeblikket søger USA og Storbritannien at varetage de anførte sikkerhedsopgaver. Samtidig arbejdes der på at etablere og sammensætte en bred, multinational sikringsstyrke i Irak. USA og Storbritannien har i den forbindelse anmodet en bred kreds af lande, herunder Danmark, om bidrag til en sådan sikringsstyrke.

Regeringen finder det vigtigt, at Danmark deltager i den multinationale sikringsstyrke i Irak. Regeringen lægger vægt på, at en sikringsstyrke er nødvendig for at understøtte og sikre genopbygnings- og nødhjælpsindsatsen samt den politiske overgangsproces i landet. Indsatsen for at opretholde lov og orden vil endvidere bidrage til beskyttelsen af Iraks kulturarv og helligdomme.

En samlet dansk bidragspakke, der omfatter humanitær bistand, genopbygning, politi og et militært bidrag til sikringsstyrken, vil være et klart signal om dansk engagement inden for alle grene af den indsats, der i en overgangsperiode skal ydes i Irak. Den danske indsats vil udgøre en sammentænkt helhed overvejende rettet mod det sydøstlige Irak, således at maksimal effekt af indsatsen opnås.

Regeringen har til hensigt fortsat aktivt at støtte de bestræbelser, der udfoldes i FNs Sikkerhedsråd for at tilvejebringe et grundlag for det langsigtede internationale engagement i Irak, herunder m.h.t. sikringsstyrken. Bl.a. henset til de presserende nødhjælps- og genopbygnings­opgaver finder regeringen det imidlertid ikke forsvarligt at lade etableringen af en multinational sikringsstyrke i Irak, herunder afsendelse af et dansk bidrag dertil, afvente, at en endelig beslutning om FNs nærmere rolle i Irak foreligger.