Skriftlig fremsættelse (2. oktober 2002)

 

 

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Chile.

(Lovforslag nr. L 13).

Forslag til lov om indgåelse af protokol til ændring af den dansk-pakistanske dobbeltbeskatningsoverenskomst.

(Lovforslag nr. L 14).

Forslag til lov om indgåelse af tillægsaftale til den dansk-grønlandske dobbeltbeskatningsaftale.

(Lovforslag nr. L 15).

Forslag til lov om dansk tiltrædelse af artikel 10 (undgåelse af dobbeltbeskatning) i luftfartsoverenskomst af 14. maj 2000 mellem Danmark og Hongkong.

(Lovforslag nr. L 16).

Regeringen har for nylig underskrevet en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Chile. Desuden har regeringen tidligere på året underskrevet en protokol om ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Pakistan og en tillægsaftale til dobbeltbeskatningsaftalen med Grønland. Endelig blev der i foråret 2000 underskrevet en luftfartsoverenskomst med Hongkong. Denne overenskomst indeholder ud over de luftfartspolitiske bestemmelser desuden bestemmelser om undgåelse af dobbeltbeskatning.

En dobbeltbeskatningsoverenskomst indeholder regler for, hvornår Danmark og den anden stat kan beskatte forskellige former for indkomst, som en person, der er hjemmehørende i den ene stat (bopælsstaten), modtager fra den anden stat (kildestaten), og om hvordan dobbeltbeskatning undgås.

Generelt giver dobbeltbeskatningsoverenskomster virksomheder og personer bedre erhvervsmæssige vilkår i forbindelse med etablering, investering og arbejde i udlandet, end hvis sådanne overenskomster ikke foreligger. En dobbeltbeskatningsoverenskomst opstiller bl.a. nogle rammer for, hvordan en investering kan beskattes i den anden stat, og indgåelse af en overenskomst indebærer således en langt højere grad af skattemæssig sikkerhed og forudsigelighed for investorer.

Dobbeltbeskatningsoverenskomster kan først endeligt tiltrædes fra dansk side, når Folketinget har vedtaget en lov herom. Det samme gælder for ændringer af overenskomster, som allerede er i kraft.

Dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Chile blev underskrevet den 20. september 2002. Der har ikke tidligere eksisteret en dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Chile. Den nye overenskomst følger i vidt omfang OECD’s model for dobbeltbeskatningsoverenskomster, men overenskomsten indeholder også regler, som er blevet til med inspiration fra FN’s model for dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem udviklingslande og industrialiserede lande.

Ændringen af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Pakistan vedrører især beskatningen af danske rederier, som besejler destinationer i Pakistan. I øjeblikket pålægges danske rederier fuld pakistansk fragtskat ved besejling af pakistanske havne. Efter ændringen af dobbeltbeskatningsoverenskomsten reduceres danske rederiers betaling af fragtskatter i Pakistan til det halve.

Tillægsaftalen med Grønland moderniserer reglerne for beskatning af udbytter, som betales fra datterselskaber i Danmark til moderselskaber i Grønland eller fra datterselskaber i Grønland til moderselskaber i Danmark. Desuden gøres det muligt at overføre pensionsordninger fra danske pensionsselskaber til pensionsselskaber i Grønland uden betaling af dansk afgift, når der ikke i Danmark er givet skattefradrag for pensionsindbetalingerne.

Endelig indeholder luftfartsoverenskomsten med Hongkong en artikel om undgåelse af dobbeltbeskatning. Bestemmelserne svarer i deres indhold til de bestemmelser om beskatning af luftfart, som findes i de generelle dobbeltbeskatningsoverenskomster. Når der indgås en generel dobbeltbeskatningsoverenskomst med Hongkong, vil bestemmelserne om undgåelse af dobbeltbeskatning i luftfartsoverenskomsten ikke længere finde anvendelse.

Lovforslagene skønnes ikke at have væsentlige administrative konsekvenser og har ingen EU-retlige konsekvenser. De erhvervsmæssige konsekvenser skønnes at være positive, mens de økonomiske konsekvenser skønnes at være begrænsede.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagenes bemærkninger, skal jeg hermed anbefale forslagene til velvillig behandling i Tinget.