Skriftlig fremsættelse (23. oktober 2002)

 

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme og lov om vurdering af landets faste ejendomme (Loft over grundlaget for beregning af kommunal grundskyld)

(Lovforslag nr. L 39).

Forslaget er udmøntningen af regeringens beslutning fra juni 2002 om, at der med virkning fra og med 2003 skal indføres en stigningsbegrænsning i grundlaget for beregning af grundskyld til kommuner og amtskommuner.

Efter de gældende regler betaler grundejere grundskyld af den aktuelle grundværdi (fastsat efter vurderingsloven). Med lovforslaget indføres en begrænsning, således at grundlaget for beregning af grundskylden som udgangspunkt højst kan udgøre sidste års grundlag tillagt en reguleringsprocent, der opgøres som den skønnede stigning i det samlede kommunale udskrivningsgrundlag for skatteåret tillagt 3 pct., dog maksimum 7 pct. I tilfælde af ændring af ejendommens areal, anvendelse eller planforhold vil grundlaget dog blive justeret i forhold til disse ændringer.

Forslaget indebærer en omkostningslettelse for ejere af grunde og et tilsvarende provenutab for primær- og amtskommuner. Det samlede provenutab er er med udgangspunkt i de gennemsnitlige stigninger i grundværdierne i de enkelte kommuner og de enkelte kommuners grundskyldpromille foreløbig anslået til ca. 410 mill. kr. i 2003. Staten yder i 2003 de berørte primær- og amtskommuner individuel kompensation for provenutabet.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.