Forrige

(Kort bemærkning). Frank Jensen (S):
Til hr. Ulrik Kragh, som siger, at Socialdemokratiet gør det her til et juridisk spørgsmål: Bestemt ikke. Det her er for os et holdningsmæssigt spørgsmål. Der er selvfølgelig også folkeret og jura i sagen, men for os er det klart et holdningsmæssigt spørgsmål. Saddam Hussein skal afvæbnes. Det kan kun gå for langsomt. Det har det gjort i alt for lang tid.
     Vi gør fremskridt under resolution 1441. Det har Hans Blix rapporteret til Sikkerhedsrådet gentagne gange inden for de seneste 2-3 måneder. Fremskridt. Han har sagt, at han har brug for lidt mere tid. Nu har man stoppet hans arbejde.
     Jeg forstår godt, at hr. Ulrik Kragh vil forsøge at gøre Socialdemokratiets holdning til et juridisk spørgsmål. Det har vi ikke noget ønske om. Vi vil bare have, at vi arbejder for det, som vi har arbejdet for gennem mange år, også med referencer helt tilbage til H.C. Hansen og Hans Hedtoft, og jeg var glad for, at hr. Søren Krarup gav mig anledning til også at mindes vores glorværdige historie i Socialdemokratiet. Tak for det. Vi har hele tiden arbejdet for at få en international retsorden. Vi har hele tiden arbejdet. Og den retsorden har ikke været fuldkommen i efterkrigsperioden, men vi har og specielt, vil jeg sige, efter 11. september gjort en række væsentlige fremskridt.
     Vi beklager, at amerikanerne ikke bidrager til det. Det har de ikke gjort på en lang række områder. Lad mig bare minde om FN's internationale straffedomstol, hvor vi ikke kan få amerikanerne til anerkende en international straffedomstol. Det er da uacceptabelt. Det ved jeg i øvrigt også er en holdning, som deles af den nuværende udenrigsminister. Han har tilkendegivet det gang på gang.
     Vi mener også, at det er uacceptabelt, at amerikanerne nu ikke vil acceptere FN's Sikkerhedsråd, og at våbeninspektørerne kan gøre deres arbejde færdigt, og der er vores tålmodighed nok i overensstemmelse med Blix'. Det er ikke år, det er ikke uger, men det må gerne være 1 eller 2 måneder mere.
     Hvis det er indstillingen til Sikkerhedsrådet, så vil vi også fra Socialdemokratiets side her i Folketinget kunne bidrage til at medvirke til indsats også i forbindelse med en militær afvæbning af Saddam Hussein. Det har vi tilkendegivet.
     Vi troede, at regeringen var enig i den holdning. Det var den indtil i går. Vi har så oplevet, at det har været et mummespil, vi har været vidne til. Det er dybt uacceptabelt, at vi har en regering, der ikke er ærlig over for Folketinget.

Næste