Forrige

(Kort bemærkning). Frank Jensen (S):
Jeg forstår, at hr. Peter Skaarup gerne vil diskutere den militære intervention i Kosovo for at beskytte befolkningen mod fordrivelse, mod nedslagtning af mennesker, ikke mindst muslimske borgere i Kosovo.
     Det er jo rigtigt, at her opererede man ikke på grundlag af nogen FN-resolution. Jeg tror, hr. Peter Skaarup er bekendt med det grundlag, hvorpå aktionen fandt sted, nemlig at det var beslutninger, dog ikke i Sikkerhedsrådet, men i FN-systemet.
     Selvfølgelig er jeg enig i, at den internationale retsorden ikke er fuldbragt. At man kan henvise til eksempler på, at man har handlet i Kosovo på et grundlag, som ikke var en FN-resolution, giver jo ikke i dag argumentation for, at vi skal gøre nøjagtig det samme i forhold til Irak, hvor vi altså nu befinder os i et forløb på baggrund af en sikkerhedsrådsresolution, som blev vedtaget i enstemmighed den 8. november sidste år.
     Det er jo derfor, jeg simpelt hen ikke forstår, at Venstre og De Konservative vil bruge dagen i dag på at sige, at nu er nok nok. Hvorfor er det lige her den 19. marts 2003, at nok er nok? Når vi nu har Blix og hans folk på stedet, der gør fremskridt, hvorfor kunne man så ikke vente til i dag?
     Blix skulle i dag - det tror jeg udenrigsministeren kan bekræfte, når udenrigsministeren får lejlighed til det - have afrapporteret. Hvorfor kunne man ikke have ventet? Hvorfor det kissejav lige nu? Er det ikke, fordi den amerikanske præsident har sat så meget indenrigspolitisk på spil i den her sag? Er det ikke også derfor, vi har oplevet en dansk statsminister bruge det her i et indenrigspolitisk spil?
     Enhver ved, når man spørger til vores rolle i det her, at når Socialdemokraterne har haft regeringsansvaret i Danmark, har vi bestræbt os på i enhver situation at få meget brede flertal for militær intervention med danske styrker. Mange af dem, der sidder på regeringsbænkene i dag, har siddet på socialdemokratisk ledede ministerkontorer og radikalt ledede ministerkontorer og drøftet de her spørgsmål, inden man gik i Folketinget med et beslutningsforslag, så man var enig om det grundlag, og de har brugt lang tid på det. De er ikke indkaldt til en orientering dagen forinden i Statsministeriet, men har brugt lang tid på at drøfte det bidrag, man skulle stille med fra dansk side, netop for at vi ikke skulle sende danske soldater ud på baggrund af et meget snævert flertal i det danske Folketing.

Kl. 11.50

Næste