Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Regeringen og regeringspartierne muntrer sig meget med at henvise til 1998. Det er en i alle henseender fejlagtig henvisning. Situationen i 1998 var fundamentalt forskellig fra i dag på tre punkter.
      For det første ved, at våbeninspektørerne dengang sagde: Vi kan ikke komme videre, vi giver op. Det er jo ikke situationen i dag, hvor våbeninspektørerne siger det modsatte, hvor de gerne vil fortsætte og synes, de gør fremskridt. Der var derfor ikke andre muligheder i 1998.
     Dernæst: Situationen i Sikkerhedsrådet var fundamentalt anderledes. Situationen var den, at der nok var modstand i Sikkerhedsrådet, men man lod det passere, og Rusland endte med at tilslutte sig. Og endelig var beslutningen dengang et led i presset på Saddam Hussein. Folketinget vedtog den 17. februar, at vi skulle stille en Hercules til rådighed. Andre lande tilsluttede sig anvendelse af militær og magtmidler.
      Den 20. februar - 3 dage efter - forhandlede Kofi Annan en ny aftale på plads med irakerne om fortsat våbeninspektion. Det brød så senere sammen, men situationen i 1998 var, at det var et led i opbygningen af et pres på Saddam Hussein, som så lykkedes, i hvert fald på kort sigt.
     Der er derfor i realiteten ingen lighedspunkter mellem den situation, vi har i dag, og situationen dengang.

Næste