Forrige

(Kort bemærkning). Peter Skaarup (DF):
Hr. Villy Søvndal spørger vedrørende opbakningen til den aktion, som først og fremmest England, USA og Spanien har sagt skal komme, hvis Saddam Hussein ikke trækker følehornene til sig her i sidste øjeblik og flytter ud af landet. Jeg har ikke ét hundrede procent sikre oplysninger om, hvilke lande der stiller med militære bidrag. Jeg kan stort set kun læse det i aviserne, ligesom hr. Villy Søvndal kan.
     Men jeg kan da i hvert fald nævne nogle lande her, som bakker op bag aktionen; som altså viser deres solidaritet i forbindelse med at bekæmpe Saddam Hussein og fjerne masseødelæggelsesvåbnene, som han er i besiddelse af. De lande er - jeg kan nævne dem her: Storbritannien, Spanien, Polen, Rumænien, Tjekkiet, Slovakiet, Bulgarien, Letland og Australien. Så er det derudover Italien, Holland, Portugal, Estland, Island og Ungarn. Det er nogle lande, som positivt har meldt ud, at de støtter den aktion, som nu kommer.
     Interessant er det jo, at mange af de østeuropæiske lande, som har været tyranniseret af en stor magt, en stor bjørn i øst, Sovjetunionen, støtter en aktion, og det bør jo mane til eftertanke, fordi de netop også betragter det på samme måde, som vi gør det i Dansk Folkeparti: at vores sikkerhed og tryghed først og fremmest er bevaret af USA og England, men ikke kan lægges i hænderne på Frankrig og Tyskland. Det er kendetegnende for de lande, Danmark og mange af de øst- og centraleuropæiske lande.
     Jeg kan ikke lade være at spørge hr. Villy Søvndal: Hvad er egentlig hr. Villy Søvndals alternativ? Ville hr. Villy Søvndal for eksempel, da vi havde en stor tyran i 1930'erne, Hitler, ingenting gøre ved den mand, der truede os alle sammen og var aggressiv? Hvad ville hr. Villy Søvndal egentlig gøre dengang? Ville man også give våbeninspektørerne mere tid? Var det det, der skulle til dengang? Og hvordan havde vi været stedt nu, hvis hr. Villy Søvndal havde været ved roret og havde haft magten på det tidspunkt? Det ønsker jeg ikke at forestille mig.
     Fru Margrete Auken spørger: Kommer vi til at medvirke til yderligere terror? Det er der ingen der ved. Hr. Holger
K. Nielsen, fru Margrete Aukens partiformand, mente det. Jeg aner det ikke, og jeg tror ikke, der er nogen, der er eksperter i det. Men det, vi i hvert fald kan forvisse os om med os selv, er, at vi kan gøre, hvad vi kan for at bekæmpe terrorismen. Vi bekæmper i hvert fald mere terrorisme ved at lave den aktion mod Irak end ved ikke at gøre det. Det gør vi nemlig, fordi Irak efter amerikanske oplysninger er havn for terrorisme. Det kunne vi høre af Colin Powells tale i Sikkerhedsrådet, og det henholder vi os til i den her sag. Til sidst til fru Anne Baastrup: Skal vi afskaffe FN? Det tror jeg bestemt ikke der er nogen der mener vi skal. Vi skal se at få det bedst mulige ud af FN, men vi skal nok reformere FN på nogle punkter, for FN har jo spillet fallit i denne her sag. Venstrefløjen her i Folketinget, som fru Anne Baastrup tilhører, har også spillet fallit ved at henholde sig til et FN, der i den sidste ende kan være dirigeret af lande som Cameroun, Angola og Syrien, der sidder i FN's Sikkerhedsråd, og som man henholder sig til, diktatorregimer, korrupte regimer, udemokratiske lande. Er det vores skæbne, vi skal lægge i de landes hænder?

Kl. 14.20

Næste