Forrige

(Kort bemærkning). Jens Rohde (V):
Det er absolut ikke nogen bagatel, at vi går i krig, og det gjorde jeg også klart rede for i min tale.
     Jeg er nødt til at sige, at man også har truffet beslutninger om intervention i andre sammenhænge, hvor der ikke har været enighed i FN. Bl.a. i Kosovo, hvor vi jo så, at man ventede og ventede og ventede, og Milosevic kunne fortsætte sine slagterier.

Kl. 9.25

     Jeg og Venstre er stadig væk af den opfattelse, at der er en klar forankring i FN i denne beslutning, fordi resolution 1441 bekræfter alle tidligere resolutioner.
     Hr. Niels Helveg Petersen skubber jo våbeninspektørerne foran sig og ønsker tilsyneladende, at det er våbeninspektørerne, som skal træffe beslutningen om, hvorvidt tiden er inde til at sætte stolen for døren over for Saddam Hussein, men det er jo landene, der skal træffe den afgørelse.
     Jeg vil godt sige til hr. Niels Helveg Petersen, at Blix jo i sine rapporter har udtalt, at at Irak samarbejder på substansen, ikke kun proceduren, er en betingelse for at gennemføre nedrustningen fredeligt. Et sådant fuldt og aktivt samarbejde har Irak ifølge Blix' egne rapporter ikke ydet, og
i realiteten er inspektørerne derfor afskåret fra at udføre deres arbejde. Og som sagt er det jo ikke op til Blix, men til landene at drage den politiske konsekvens heraf. Når man tager sammenligningen med 1998, så er den ganske rimelig. For dengang stod der også i forslaget til folketingsbeslutning, at det ud fra en helhedsvurdering af den lange række af allerede vedtagne resolutioner er velbegrundet, at det internationale samfund om nødvendigt svarer igen med militære magtmidler. Og vi har altså også valgt ud fra allerede vedtagne resolutioner - og det er jo mange, vi taler om - ud fra en helhedsbetragtning, at nu må tiden være inde. For alternativet er langt mere skræmmende.

Næste