Forrige

(Kort bemærkning). Peter Skaarup (DF):
Hr. Frank Jensen vil gerne tale historie og gamle hæderkronede socialdemokratiske statsministre. Jeg forstår egentlig ikke, hvad intentionen med det kan være, for jeg mener, at Socialdemokratiet har et alvorligt forklaringsproblem lige netop i denne her situation som et bærende parti i forhold til dansk NATO-medlemskab, i forhold til det pres, som selvfølgelig skulle lægges på Sovjetunionen.
     Tidligere var det jo en katastrofe, da man oplevede, at Socialdemokraterne under 23 dagsordener - 23 fodnoter - over for USA og NATO gjorde opmærksom på, at Danmark ikke støttede det pres, som NATO på det tidspunkt ønskede at lægge på Sovjetunionen. Så jeg forstår egentlig ikke hr. Frank Jensens gode intentioner på det her område, for jeg synes, det må være trist og irriterende at få rippet op i, at Socialdemokratiet dengang i opposition under daværende statsminister Poul Schlüter i den grad ikke tog et medansvar for Danmarks situation og vores egen sikkerhed. Men det hang nok sammen med, at Socialdemokratiet på det tidspunkt lige var kommet i opposition.
     Måske kan det være en tanke, at Socialdemokratiet i dag også er i en situation, hvor man akkurat for nylig er kommet
i opposition, og det har man nok svært ved at vænne sig til. Nu prøver man så dette for på en eller anden måde at markere sig. Må jeg så ikke lige sige, når vi nu er ved Fremskridtspartiet: Mig bekendt stemte Fremskridtspartiet imod den holdning, som Socialdemokratiet havde vedrørende de
23 fodnoter i forhold til NATO. Uden i øvrigt at diskutere dette partis politik var det parti modstander af Socialdemokratiets holdning på det tidspunkt. Så til hr. Morten Helveg Petersen: Jeg siger ikke, at hr. Morten Helveg Petersen støtter Saddam Hussein, eller at Det Radikale Venstre støtter Saddam Hussein, men jeg siger, at de signaler, som f.eks. Tyskland er kommet med under den tyske valgkamp, bestemt ikke var særlig gavnlige i forhold til det pres, man fra FN's side og fra USA's side ønskede at lægge på Saddam Hussein, fordi man der i modstrid med alt sagde, at vi aldrig vil være med til militær afvæbning af Saddam Hussein. Frankrig har jo fulgt meget godt efter siden hen, og det har været med til at svække den alliance, og det har også været med til at gøre, at FN står i den meget farceagtige situation, man står i nu, fordi der ikke har været magt bag de ord, man har anvendt, og det er hovedproblemet her.

Kl. 14.35

     Så til hr. Aage Frandsen til sidst. Jamen vi kunne sikkert alle sammen godt ønske os, at vi fik et andet styre i Iran, der jo undertrykker almindelige menneskerettigheder for den iranske befolkning. Men jeg tror ikke, det er realistisk at forestille sig, at man ville få et andet styre i de lande ved hjælp af en militær aktion.
     Jeg forestiller mig derimod, at det, der kommer til at ske i Irak, hvor Saddam Hussein formentlig bliver sat på porten, kan medføre mulighed for, at det irakiske folk, men også nogle af de andre befolkninger i samme område, på sigt får mere demokratiske og rimelige forhold over for deres meget diktatoriske regimer.
     Derfor tror jeg også, at det i virkeligheden ville være fornuftigt af venstrefløjen her i Folketinget meget klart at støtte de muligheder, der er for at afvæbne Saddam Hussein, for det vil medføre mulighed for en dominoeffekt i det område
i retning af mere demokrati, i retning af mere frihed for befolkningerne, og det kan vel også være i SF's interesse.

Næste