Forrige

(Kort bemærkning). Holger K. Nielsen (SF):
Det må være svært at være konservativ i de her dage. Det Konservative Folkeparti, udenrigsministeren især, har jo gennem måneder argumenteret kraftigt for, at man skulle have en FN-sanktioneret krig, hvis man skulle have en krig. Man har hele tiden fastholdt, at det er Sikkerhedsrådet, der skal træffe den endelige beslutning om det.
     Alligevel støtter man nu en krig, en amerikansk krig, på trods af Sikkerhedsrådet, på trods af at der ikke ligger nogen FN-sanktionering af det her.
     Når fru Pia Christmas-Møller siger, at det i FN's Sikkerhedsråd er endt i en blindgyde, hvad skyldes det så? Det skyldes da, at USA, Storbritannien ville have krigen. De ønskede ikke at fortsætte i FN-sporet. Når der ikke blev vedtaget noget, skyldes det jo, at de trak deres forslag til sidst, fordi de var sikre på, at det ville komme i mindretal. Det ville enten blive vetoet eller måske endda direkte stemt ned af et flertal i Sikkerhedsrådet.
     Det, der er sket, er, at fordi USA og Storbritannien ikke kunne få deres vilje i FN's Sikkerhedsråd, er de fuldstændig ligeglade med, hvad Sikkerhedsrådet ellers mener. Det er sandheden i det. Det er sandheden i det omkring FN-legitimeringen af det. Så må det være svært at være konservativ.
     Jeg forstår ikke, at De Konservative kan blive i regeringen, når man tænker på, hvad de har gået og sagt om FN, FN-mandat, FN-sanktionering af det her. Politiken skriver i sin leder i dag, at udenrigsministeren efter det her burde gå. Jeg er fuldstændig enig med dem. Han kan ikke have nogen troværdighed efter gennem så lang tid at have argumenteret for, at der skulle være et FN-mandat bag, og så står vi i dag med en beslutning, der ikke har det FN-mandat.

Næste