Forrige

(Kort bemærkning). Pia Christmas-Møller (KF):
Til hr. Aage Frandsen: Jeg har læst Udenrigsministeriets notat meget grundigt, og jeg er fuldstændig enig i, at man ikke bare kan nøjes med at læse konklusionen. Men skal jeg referere fra side 4 - og det er altså ikke fra konklusionsafdelingen - står der, at en bred kreds af lande er enige om, at en ny resolution ville have været politisk ønskelig, men ikke juridisk påkrævet. Det er, hvad hele notatet lægger op til: det er ikke juridisk påkrævet. Men det ændrer jo ikke ved, at denne sag ikke er en juridisk sag.
     Jeg vil vælge at citere tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup, som har et indlæg i Berlingske Tidende i dag, hvor han skriver, og jeg citerer:
     »Men det er og bliver et politisk valg, om man vil stille sig på USA's og Storbritanniens side eller overlade også næste halvleg til den irakiske leders dødsensfarlige julelege.«
     Så præcist udtrykte jeg mig ikke engang i mit ordførerindlæg. Jeg sagde ikke, hvad jeg blev refereret for at skulle have sagt: at spørgsmålet er, om man er for eller imod USA. Men jeg har sådan set ikke noget imod at blive refereret for det. Det, jeg sagde, var: Er man for den frie, demokratiske verdens bekæmpelse af terrorisme, krænkelse af menneskerettigheder, massemord m.v., eller vil man i sin passivitet på grund af noget juristeri, på grund af at man ikke lige har støtte, gå diktatorens ærinde? Det er kernen i det valg, vi set med Det Konservative Folkepartis øjne står over for.
     Jeg erkender, at andre kan vurdere det anderledes, men jeg vil også gerne meddele hr. Aage Frandsen, at vi gerne havde set en ny beslutning i FN's Sikkerhedsråd, for så havde vi undgået megen juridisk diskussion. Men vi mener ikke, der er et juridisk problem forbundet med at støtte det beslutningsforslag, som regeringen har fremsat.
     Til hr. Jann Sjursen: Jeg har sådan set indirekte også svaret på hr. Jann Sjursens indlæg. Jeg har ikke ønsket at skærpe retorikken, jeg har ønsket at fremlægge situationen med den alvor, vi har set på den i den konservative gruppe, og så må man altså også give os lov til at stille tingene så præcist op, som vi rent faktisk har gjort i vore analyser. Vi mener, der netop nu er et gyldent øjeblik for handling på den internationale scene, og at det er dødsens farligt, hvis vi forpasser det tidspunkt. Det vil være at gå Saddams ærinde.

Næste