Forrige

(Kort bemærkning). Pia Christmas-Møller (KF):
Vi har en vanskelig sag, men ikke en dårlig sag. Vi har en nødvendig beslutning foran os, og vi, der kender ansvaret, påtager os den.
     Jeg må sige til hr. Holger K. Nielsen, hr. Villy Søvndal og hr. Ole Sohn, at ingen kan beklikke Det Konservative Folkepartis motiver i denne sag og heller ikke vore handlinger frem til denne dag. Det Konservative Folkeparti med udenrigsministeren i spidsen har hele tiden sagt, at Saddam Hussein skal afvæbnes, og at der skal lægges maksimalt pres på for at få denne afvæbning. Vi følger FN-sporet, men vi har hele tiden sagt, at dersom FN-sporet ikke kunne gennemtvinge denne afvæbning inden for rimelig tid, ville vi forholde os til situationen, som den måtte se ud, og det har vi gjort. Vi har lagt tingene åbent frem i dag og i går, og det kan ikke være falsk. Det kan ikke være noget som helst andet end åbent og ærligt.
     Men det er ikke nogen overraskelse, at SF argumenterer præcis, som man gjorde i 1998. Der er jo intet nyt. Man kan tage Folketingets forhandlinger fra 1998, og så kan man simpelt hen se ordene gå igen og gå igen og gå igen.
     Hr. Ole Sohn spørger: Hvad er konsekvensen af det her? Vil man nu fra Konservatives side tage Iran og alle de andre diktaturstater én for én, tror jeg, ordene var. Jeg er ked af det, men vi kan ikke tage denne meget vigtige diskussion inden for de tidsrammer, vi har. Men den tænkning, der ligger bag det spørgsmål, hr. Ole Sohn kommer med - jeg er nødt til at sige det, og det er ikke for at genere hr. Ole Sohn, for hr. Ole Sohn er et venligt menneske - den tænkning afslører, hvor hr. Ole Sohn kommer fra rent ideologisk. Det er jo sovjetisk tænkning, det er tænkning, som Stalin og Hitler og andre diktatorer kommer med, når man siger, at nu tager vi dem én for én.
     Sådan tænker man ikke, når man er fundamentalt demokratisk. Så tænker man: Hvilke principper kan vi opbygge både nationalt og internationalt for et retssamfund, og hvordan kan vi prøve at føre disse principper igennem? Vi ønsker vi konsekvens, det gør vi da, men det vil føre alt for vidt at komme ind på, hvordan vi får styrket det internationale retssamfund efter denne forhåbentlig midlertidige belastning af FN-systemet.

Næste