Forrige

Holger K. Nielsen (SF):
Danmark skal i krig. Danmark skal med i den amerikanske krig imod Irak, og danske soldater skal i krig under amerikansk kommando uden om FN, uden om NATO, uden om alle internationale organisationer.
     Danske soldater bliver sendt af sted til krig i Irak, til farlige missioner, af det snævrest mulige flertal i Folketinget, som har et flertal i befolkningen imod sig. Det er i sandhed en bemærkelsesværdig afgørelse, vi står over for her i dag og i de kommende dage, men det må siges, at den ligger i forlængelse af en dansk udenrigspolitik, der i stigende grad er blevet et passivt ekko af, hvad der besluttes i Washington. Den er kendetegnet ved, at det er vigtigere at lægge sig i støvet for den amerikanske præsident end at tage selvstændig stilling, så den har altså et vigtigt formål: at agere amerikansk skødehund.
     Krig skal altid være den sidste mulighed, og denne krig er jo ikke bare et spørgsmål om Saddam Hussein. Det er et spørgsmål om død og ødelæggelse, det er et spørgsmål om tusindvis af uskyldige civile menneskers død. Der kommer døde børn, der kommer døde kvinder, der kommer døde mænd, det bliver en humanitær katastrofe i det område, der bliver udsat for krigen.
     Krigen skal være den sidste mulighed, og er der ikke andre muligheder her? Jo, det er der! Det er præcis derfor, at et flertal i FN's Sikkerhedsråd er imod denne krig, det er præcis derfor, et flertal blandt EU-landene er imod denne krig, det er præcis derfor, at de andre nordiske lande er imod denne krig, det er præcis derfor, Den Arabiske Liga er imod denne krig, og det er præcis derfor, der er almindelig enighed om, at der ikke foreligger et FN-mandat til denne krig.

Kl. 16.20

     Krigen vil betyde døden for mange tusinde civile, krigen vil skabe ustabilitet i hele regionen, og jeg håber, man har
i baghovedet, at der i forvejen er tale om en ustabil region. Der er et Pakistan, der har atomvåben, som kunne falde i hænderne på de forkerte. Jeg går ud fra, at man er klar over, at terrorismen vil blive styrket. Det oprindelige formål fra USA's side var at bekæmpe terrorismen, men der er ikke påvist nogen sammenhæng mellem Saddam Hussein og den internationale terror. Tværtimod er der almindelig enighed blandt terroreksperter om, at terrortruslen vil blive styrket på grund af krigen. Krigen skaber utryghed i regionen, den skaber utryghed hos os, og den skaber fuldstændig uacceptable forhold for de unge danske mænd, der sendes af sted på de betingelser, de bliver sendt af sted på, af én eneste grund: at den danske regering har valgt ukritisk at følge USA. Kan det virkelig være rigtigt, at vi skal sende danske soldater af sted på denne mission på de betingelser? Kan det være rigtigt, at vi af hensyn til amerikanske olieinteresser skal deltage i denne konflikt? Kan det være rigtigt, at fordi den danske statsministers højeste ønske er at være gode venner med George W. Bush, skal vi deltage i denne aktion langt væk fra Danmark - en aktion, som giver ustabilitet og giver yderligere terrorisme? Nej, det mener vi ikke. Vi vil meget opfordre til, at flertallet her i Folketinget tænker sig grundigt om og overvejer, om man ikke burde gå tilbage til det FN-spor, man har forladt i denne sag; overvejer konsekvenserne for dansk udenrigspolitik af denne beslutning, konsekvenserne for stabiliteten, konsekvenserne for EU-samarbejdet, konsekvenserne for den internationale retsorden og konsekvenserne for FN. Som sagt: Vi siger nej.

Næste