Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Til hr. Jens Rohde: Jeg anfægter ikke de folkeretskyndiges ekspertise i folkeret, men når der i notatet står som et afgørende punkt, som er omdrejningspunktet i hele argumentationen, at fortsættelse heraf - altså våbeninspektioner - er udsigtsløs, så er det en politisk konstatering. Den tillader jeg mig at bestride, og gør man det, falder kernepunktet for det videre juridiske ræsonnement.
     Det er det, det drejer sig om. Det vil vi så dyrke videre i udvalget, og lad os i fællesskab skyde os ind på det. Men det, jeg anfægter, er bestemt ikke den folkeretlige ekspertise, men en faktisk politisk konstatering i notatet.
     Til hr. Jens Hald Madsen: Jeg vil gerne agere livline her. Jeg kender svaret, og det gør hr. Jens Hald Madsen jo også. Jeg vedkender mig det gerne. Tak for det.
     Igen: Hvad der blev sagt i 1998 var jo for at lægge pres. På det tidspunkt var det vigtigt at lægge pres, for på det tidspunkt havde våbeninspektørerne opgivet deres virksomhed. Det er altså en anden situation end den, vi står
i.
     Til hr. Ulrik Kragh: Jamen jeg er da dybt bekymret over masseødelæggelsesvåben i hænderne på hensynsløse diktatorer. Men det hører altså med til sagen, at det er Sikkerhedsrådet, som vi har lagt disse afgørelser i hænderne på. Der var vel kun fire medlemmer af Sikkerhedsrådet forleden dag, der mente, at våbeninspektionen skulle ophøre. I hvert fald tre medlemmer og seks ikkepermanente medlemmer mente, at våbeninspektionen burde have haft mere tid, at den ikke burde være afbrudt.
     Det var situationen i Sikkerhedsrådet, og det, der bekymrer mig, er, at man derved ikke gav våbeninspektionen den ekstra chance, som de fleste medlemmer af Sikkerhedsrådet ønskede at give den.

Kl. 17.15

Næste