Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Hr. Henrik Vestergaard spørger, om jeg kunne forestille mig, at Det Radikale Venstre under andre omstændigheder ville være med til en militær aktion. Svaret er ja. Det kunne jeg godt forestille mig kunne opstå. Det så vi i 1998, og det har vi set ved flere andre lejligheder, så det er der ikke noget mærkværdigt i. Jeg mener, at militær magtanvendelse kan komme på tale, når det er nødvendigt og der ikke er andre udveje.
     Jeg har slet ikke det standpunkt, som f.eks. den tyske kansler Schröder indtog, som var, at uanset hvad FN's Sikkerhedsråd vedtog, ville Tyskland ikke bidrage. Det har aldrig været Det Radikale Venstres standpunkt.

Kl. 17.20

     Hr. Skaarup siger, at det er defensivt. Ja, det er det i den forstand, at jeg altså ikke står bag en krigshandling nu, men ellers er det da ikke defensivt at bruge de muligheder, der er for at gennemføre en fredelig løsning.
     Lad mig i øvrigt sige: Problemet i denne sag er jo ikke det militære, at Irak i dag udgør en øjeblikkelig trussel, slet ikke for USA. USA har et forsvarsbudget på 400 mia. dollar om året. Iraks er på 1,4 mia. dollar. Det er altså ikke sådan, at hvis ikke man angriber nu, så risikerer man at blive løbet over ende af Irak. Der er tid til og mulighed for at give freden en ekstra chance.
     Og så til Kosovo. Det var, synes jeg, en vanskelig afgørelse, men jeg er meget glad for, at jeg var med til at træffe og foreslå den løsning for Kosovo. Den har vist sig at fungere i modsætning til, hvad hr. Skaarup i øvrigt mente. Kosovo fungerer nu i dag tåleligt med FN-styre, og Milosevic er anklaget for krigsforbrydelser. Det synes jeg er et godt resultat. Så det er ikke noget problem. Men det, som er meget afgørende for mig i mine betragtninger, er, at FN's generalsekretær faktisk sagde god for det. I denne situation har FN's generalsekretær advaret imod militære skridt.

Næste